سه‌شنبه ۲ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۰:۰۴
«نامگذاری بر بی‌نهایت» در ايران به چاپ مي‌رسد

رحیم زارع نهندی، كتاب «نامگذاری بر بی‌نهایت» را ترجمه مي‌كند. در اين كتاب، ریاضیات و عرفان با هم درمی‌آمیزند و روایت‌های مستندی از زندگی برخی ریاضی‌دانان مطرح اوایل قرن بیستم ارایه می‌شود.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «نامگذاری بر بی‌نهایت» اثری است بر پایه واقعیت که نویسندگانش در آن عرفان دینی و خلاقیت ریاضی را در کنار زندگی برخی ریاضیدانان نامی مطرح می‌کنند. این اثر را لورن گراهام و ژان‌‌میشل کانتور نوشته‌اند و انتشارات دانشگاه هاروارد در سال 2009 میلادی آن را با عنوان «Naming Infinity» منتشر کرده است.

رحیم زارع نهندی، مترجم کتاب، این اثر را روایتی مستند از زندگی سه ریاضیدان فرانسوی و سه ریاضیدان روسی معرفي كرد. اين دو در اوایل قرن بیستم زندگی کرده‌اند. به گفته  مترجم، در این کتاب، مسایل مربوط به تحولات علم ریاضی و شیوه‌های برخورد ریاضیدانان با مسایل مختلف آمده است.

وی مخاطبان این کتاب را افراد مختلف و از هر طیفی دانست و گفت: کتاب، زباني ساده دارد و مخاطبان گسترده‌ای را در برمی‌گیرد؛ به‌گونه‌اي كه علاقه‌مندان به فرهنگ ریاضیات، تاریخ ریاضیات و تاریخ اجتماعی از آن لذت می‌برند.

مترجم این کتاب درباره فضای طرح شده در کتاب گفت: بیشتر اتفاقات در روسیه و فرانسه روی می‌دهد و در بخشی از کتاب، کشور آلمان هم به مسایل مطرح شده ربط پیدا می‌کند.

زارع افزود: پیش از این به کمتر کتابی برخورده‌ام که وارد زندگی اجتماعی و خصوصی ریاضيدانان شود و مسایل مربوط به این علم و مشکلات پیرامون آن را، همراه با زندگی و شیوه روبه‌‎رو شدن‌شان با مسایل بیان کند. در حقیقت، این کتاب، شرح حال مستند زندگی علمی و اجتماعی نسلی از ریاضیدانان تحول‌ساز و پرمخاطره در مقطعی از قرن گذشته است.

زاویه دید جدید نویسندگان این کتاب یکی از ویژگی‌هایی است که زارع به آن اشاره کرد و افزود: در این کتاب از ارتباط عرفان و ریاضیات مطالب جدیدی آمده و به مخاطب نشان داده می‌شود که عرفان چگونه توانسته در ریاضیات راهگشا باشد.

وی درباره ترجمه این اثر گفت: امیدوارم تا پیش از به پایان رسیدن تابستان این ترجمه را به پایان برسانم و کتاب در فصل پاییز به چاپ برسد.

به گفته ناشر این کتاب، امتیاز ترجمه این کتاب به زبان فارسی پس از گفت‌وگوهای اولیه دکتر زارع نهندی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران، با ژان‌میشل کانتور یکی از مولفان کتاب از سوی انتشارات دانشگاه هاروارد برای مدت هفت سال به انتشارات فاطمی واگذار شده است.

در توضیح ناشر این کتاب آمده است: «نام‌گذاری بر بی‌نهایت» روایتگر شرحی مستند و تاریخی از برخورد ریاضیات در اوایل قرن بیستم با یک اندیشه عرفانی به نام «نام‌پرستی» در روسیه دوران تزاری است. در سال 1913 ماموران تزار به صومعه ارتدوکس کوه آتوس در یونان یورش بردند تا جلوی فعالیت‌های راهبانی را که درگیر فعالیت‌های کفرآمیز خطرناکی تحت عنوان «نام‌پرستی» بودند بگیرند. از آن به بعد این جنبش عرفانی رازآمیز به صورت مخفیانه و زیرزمینی به فعالیت خود ادامه داد اما از قضای روزگار و در نتیجه تماس راهبان با برخی از روشنفکران روس به یکی از بزرگترین دستاوردهای ریاضی قرن بیستم منجر شد.

لورن گراهام متخصص تاریخ ریاضیات از آمریکا و ژان‌میشل کانتور ریاضیدان فرانسوی، شرحی پرهیجان و زیبا از این ماجرای تاریخی ارائه می‌دهند. کتاب وارد زوایای مختلف زندگی بزرگان ریاضی مکتب مسکو مانند کولموگروف و آلکساندروف و ابعاد اجتماعی و سیاسی حاکم در طول تحولات دوره موردنظر می‌شود که اغلب آن‌ها برای نخستین‌بار در سطح عمومی مطرح می‌شود.

کتاب «Naming Infinity» طبق قراردادی با دانشگاه هاروارد  با ترجمه دکتر رحیم زارع نهندی از سوی انتشارات فاطمی به چاپ می‌رسد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها