محمدباقر نجفزاده بارفروش مسوول نگارش مجموعهاي با عنوان «عرفان معاصر» است كه هر يك از مجلدات آن به بررسي يكي از شخصيتهاي عرفاني معاصر اختصاص دارد. به گفته اين نويسنده، مطالعه سرگذشت عارفان حقيقي انسان را براي بازگشت به خويشتن خويش ياري ميكند.-
وي افزود: همين نيازهاي معنوي اين ضرورت را ايجاب ميكند كه آثاري با رويكرد معرفي عرفان و معنويت حقيقي نوشته شوند تا سايهساري براي جانهاي تشنه حقيقت و تشنه حضرت دوست باشند.
نجفزاده بارفروش تاكيد كرد: همه چيز به زندگي ايندنيايي وابسته نيست. انسان متمدن امروز از همين روي در پي خويشتن است و دنبال آرامش دروني ميگردد. عرفان و دين ميتوانند محملي مطمئن و ابدي براي هدايت و آرامش براي انسانها باشند. دين، ابزار مهمي است كه در هدايت انسانهاي تشنه حقيقت به كار ميآيد. اگر به كتابهاي عرفانيمان و زندگي عملي عارفانمان نگاهي بيندازيم متوجه ناگفتنيهاي بسياري درباره اين موضوع ميشويم.
اين نويسنده به كتابهايي كه بهتازگي از اين مجموعه منتشر شدهاند اشاره كرد و گفت: «مردي از جنس نور» عنوان آخرين كتابي است كه از مجموعه «عرفان معاصر» منتشر شده است. اين اثر به معرفي و بررسي زندگي، افكار و آثار درباره ميرزا جوادآقا ملكي تبريزي اختصاص دارد و با مقدمهاي از علامه حسنزادهآملي و در 135 صفحه از سوي انتشارات «فرهنگ كاوش» منتشر شده است.
وي افزود: با وجود اهميت شخصيت عرفاني ميرزا جوادآقا ملكي تبريزي تاكنون كتاب مستقلي درباره او فراهم نشده بود. با خواندن اين اثر درباره شاگردان، استادان، تفكر، بينش و آثار اين عارف نامآور اما منزوي اطلاعاتي را به دست ميآوريم. مراتب و منازل سلوك و نمونه ارشادها و دستورهاي عرفاني وي نيز با زباني بسيار ساده در اين اثر ارايه شدهاند.
نجفزاده بارفروش در ادامه به تبيين اهميت اين شخصيت عرفاني پرداخت و گفت: ميرزاجوادآقا كه آرامگاهش اكنون در قبرستان شيخان قم در جوار آستانه حضرت معصومه(س) است، در هاله غباري از سادگي و گمنامي قرار دارد. به گفته علامه حسنزاده آملي، ميرزاجوادآقا مربي نفوس بود و محققي رباني و فقيهي صمداني بهشمار ميآمد.
وي افزود: امام خميني(ره) يكي از شاگردان نامآور آن بزرگمرد بودند و ميرزا جوادآقا را از علماي معاصر ميدانستند. ايشان در كتاب «سر الصلاة» درباره وي ميفرمايند كه كتاب شيخ جليلالقدر و عارف بالله حاجميرزا جواد تبريزي را مطالعه كنيد تا شايد انشاءالله از اين تأبي و تعسف خارج شويم. مقام معظم رهبري نيز فرمودند كه مرحوم ميرزاجوادآقا ملكي تبريزي در قنوت نماز اين شعر را ميخواندند «زان پيشتر كه عالم فاني شود خراب، ما را به جام باده گلگون خراب كن».
اين مولف و پژوهشگر علوم ديني و عرفاني ادامه داد: آيتالله سيدحسين فاطميقمي معتقد بود كه ميرزاجوادآقا يك دستورالعمل بود. اين عالم روحاني درباره ميرزاجوادآقا گفته است شب كه ميشد، در صحن خانه مجنونوار قدم ميزد و گوياي اين شعر بود كه «گر بشكافند سراپاي من، جز تو نيابند در اعضاي من». علامه سيدمحمدحسين طباطبايي، صاحب تفسير الميزان نيز درباره وي ميگفت كه ميرزاجوادآقا كوه بلندي بود كه با معيارهاي محدود سنجيده نميشد.
نجفزاده بارفروش به ديگر كتابهاي اين مجموعه اشاره كرد و گفت: انتشارات فرهنگ كاوش نگارش يك مجموعه كتاب درباره عرفان معاصر را به من پيشنهاد كرد. نخستين كتابي كه از اين مجموعه منتشر شد به ملاحسنقلي همداني ميپرداخت كه شخصيتي شگفتآور در عرفان داشت. سومين كتاب نيز به معرفي و بررسي زندگي و آراي سيدعلي آقاقاضي طباطبايي تبريزي ميپردازد. ايشان در گستره عرفان مردي شگفتآور بود، اما او نيز مانند ميرزاجواد آقاملكي در وادي السلام نجف، آرامگاهي بسيار ساده دارد.
وي، شيخ رجبعلي خياط و آيتالله نخودكي را از ديگر عارفان نامآور معاصر دانست كه در اين مجموعه بررسي خواهند شد.
نجفزاده بارفروش درباره معيارهايش در برگزيدن اين شخصيتها گفت: من عرفايي را براي بررسي در اين مجموعه انتخاب ميكنم كه هم به لحاظ تربيت نفوس و هم مقام عرفاني شناخته شده باشند. براي مثال يكي از شخصيتهايي كه به آنها خواهم پرداخت، ميرزاجهانگيرخان قشقايي است كه يك فيلسوف عارف بود و آيتالله بروجري يكي از شاگردانش بهشمار ميآيد. او عشيرهاي بيسواد بود كه در مقام عرفان نظري و عملي به مقام بلندي رسيد.
وي درباره نحوه پرداخت به اين شخصيتها گفت: يكي از زيباييهاي كتابهاي اين مجموعه، تحقيقي و نيمهداستاني بودن مطالب آنهاست. اين شيوه درباره اين كتابها كمتر رايج است و ناشران نيز نگاه مثبتي به آن ندارند، اما انتشارات فرهنگ كاوش تلاش ميكند آثار منتشره خود را با نگاهي جديد و متعهدانه و با هزينههاي فراوان در خدمت به آرمانهاي امام راحل(ره) و مقام معظم رهبري و ايثارگران به كار گيرد.
نظر شما