به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) به نقل از آلتر پرس، مركز فرهنگي ناريو در شهر مونترال پايتخت ايالت كبك كانادا، پنجمين برنامه سالانه «جشن كتاب هائيتي» را با شركت هزاران بازديدكننده و حضور دهها نويسنده برگزار كرده است.
برنامه جشن امسال داراي چند محور كلي چون ديدار خوانندگان با نويسندگان، عرضه كتاب در محل برپايي جشن و اهداي كتاب از سوي شركتكنندگان كانادايي به كودكان مدارس بيبضاعت هائيتي بود.
نويسندگان سرشناسي از هائيتي چون گري ويكتور برنده جايزه ادبي «خانه آمريكا» در سال 2012، گيسلن ري شارليه مورخ و ريموند شاساني شاعر سرشناس با علاقه مندان آثارشان در اين جشن ديدار و گفت وگو كردند.
گري ويكتور در حالي در برنامه گفتوگو با خوانندگان شركت كرده بود كه تازهترين اثرش «آموزش لعنتي» اين هفته از سوي نشر فيليپ ري فرانسه به بازار عرضه شده بود. در اين ديدار بسياري از خوانندگان كانادايي آثار ويكتور را همراه با امضاي شخصي از او دريافت كردند.
در همين چارچوب هم مراسم تجلیل از ريموند شاساني شاعر هاييتي تبار همراه برنامه امضاي مجموعه شعر «مدح پهلواني» سروده اين شاعر برگزار شد. مجموعه شعر اخير شاساني از اين هفته از سوي نشر مموار دانكريه در ايالت كبك منتشر شده است.
شعرخواني گزيدهاي از سرودههاي ژوئل دروسير شاعر، روانكاو و تحليلگر اهل هائيتي در ايالت كبك، توسط او در فضايي خاص همراه با اجراي قطعاتي از موسيقي محلي هائيتي توسط سه تن از گروه رودا دو سامبا از ديگر برنامههاي «جشن كتاب هائيتي» در مونترال بود. جايزه ادبي آتاناس ديويد براي مجموعه آثار ژوئل دروسير در كارنامه افتخارهای او به چشم ميخورد.
مكنزي اورسل نويسنده جوان و پركار اهل هائيتي نيز در جشن امسال با خوانندگان تازهترين رمانش با عنوان «فناناپذيران» كه از سوي انتشارات زولماي پاريس عرضه شده است، به گفت وگو و امضای كتاب پرداخت. آثار ديگري چون «توالتهاي عمومي»، «بدون عجله» و مجموعه شعر «در سپيدهدم رفتگان و ديگر اشعار» در كارنامه ادبي اورسل به چشم ميخورند. همچنين ژان-مارك بوسولي نويسنده رمانهاي «صبح به خير سفيد»، «تاكسي مدينه فاضله» و «خوراك اژدها» از ديگر نويسندگاني بود كه در اين برنامه با خوانندگان آثارش ديدار كرد.
شركتكنندگان كوچك هم با برنامههايي در حوزه ادبيات كودك از سوي قصهپردازان و تصويرسازان نامدار اهل هائيتي با استقبال خاصي روبه رو شدند و دني لافرير نويسنده سرشناس هاييتي تبار كانادايي كه سال 2009 با رمان «معماي بازگشت» جايزه مديسي را دريافت كرده بود، مجموعه آثار مصورش در حوزه ادبيات كودك را در اين جشنواره عرضه كرد.
ميمي بارتلمي از ديگر هنرمندان سرشناس حوزه ادبيات كودك كه داراي مليت دوگانه هائيتي و فرانسوي است با آثاري چون «سنگ بازي»، «مرگي بسيار زيبا» و «كاريبانا» ميزبان كودكان و علاقه مندان كتابهاي مصور بود. او دارنده نشان هنر و ادبيات فرانسه و جوايزي ادبي چون آرتلي از دانشگاه زبان فرانسه و بكر طلايي از سومين جشنواره ادبيات فرانسويزبان است.
همچنين روژه ژرار هنرمند كانادايي و خالق كتاب مصور پرخواننده «هائيتي كشور من» همراه ماري-سلي آنيان نويسنده و قصهپرداز هائيتي تبار كانادايي و خالق آثاري چون «نهنگي به نام رزا» و «آفرينش، تفكر، آگاهي» از ديگر هنرمنداني بودند كه آثارشان را در اختيار كودكان كانادايي قرار دادند.
برگزاركننده اين جشن مركز فرهنگي ناريو در شهر مونترال پايتخت ايالت كبك است كه از سال 1973 به عنوان مركزي غيرانتفاعي با ابتكار جمعيت هائيتي تبارهاي ساكن مونترال با اهدافي چون پيوستن مهاجران هائيتي به جامعه فرانسويزبان مونترال، سوادآموزي، آشنايي با فرهنگ و زبان فرانسوي، حمايت و مددكاري اجتماعي و البته معرفي فرهنگ هائيتي به مردم مونترال و حفظ ارتباط اجتماعي و فرهنگي با مردم هائيتي تأسيس شده است.
شنبه ۴ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۰:۳۷
نظر شما