به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، ولیزاده که سال گذشته جایزه نخستین دوره جشنواره ملی خلیج فارس را برای نگارش کتاب «تاج سر کرانه» از آن خود کرد، از چاپ پنجم آن در تابستان امسال از سوی انتشارات «آیینه جنوب» خبر داد.
وی که خود متولد بوشهر است، انگیزههایش را درباره پرداختن به داستان زندگی این مبارز تنگستانی برای «ایبنا» تشریح کرد و گفت: این اثر تاریخی صرف نیست و شباهتی به آثاری که پیش از این درباره زندگی و مبازرات رییس علی نوشته شده نیز ندارد. در واقع وجه ذوقی همراه با توجه به ظرایفی در پژوهشهای میدانی و پیشینه اطلاعاتی من درباره این نویسنده انگیزه نگارش این اثر به وجود آورد.
وی در پاسخ به این سوال که «ممکن است بسیاری از نویسندگان ما نسبت به پرداختن به زندگی نام آوران خطه خود اقدامی نکرده باشند، بر این اساس محوری که انگیزه شما را نسبت به زندگی این شخصیت علاقهمند کرد، چه بود؟» توضیح داد: از دوران کودکی در بوشهر درباره رییسعلی چیزهایی دیده و یا شنیده بودم. از سویی سریال دلیران تنگستان ساخته همایون شهنواز که در دهه 60 از تلویزیون پخش میشد، بسیار در ذهنیت من تاثیرگذار شد و بسیاری از هم نسلان ما آشناییشان را با قیام تنگستانیها مدیون این سریال هستند که یک بار قبل و بار دیگر پس از انقلاب از سیما پخش شد.
ولیزاده در ادامه تصریح کرد: با دیدن این سریال به چیزهایی که درباره این مبارز در ذهن داشتم، دقت بیشتری اعمال کردم و این منجر به آن شد که یکی از دوستان پیشنهاد نوشتن داستانی درباره زندگی رییسعلی را مطرح کرد. این کتاب در فاصله کمی نوشته شد، ولی به دلایلی هفت یا هشت سال انتشار نیافت و چاپ نخست آن در سال 1388 از سوی انتشارات آیینه جنوب صورت گرفت.
این نویسنده گفت: تماشای این سریال توانست حتی در شیوه دیالوگنویسی برای این کتاب تاثیر بگذارد؛ چرا که در این اثر منطبق با هر شخصیت یا قهرمان، دیالوگ محلی و بومی قابل فهم ارایه شده است و کتاب از پانویس بینیاز است؛ به گونهای که همه هموطنان با هر ملیت و گویشی میتوانند این دیالوگها را درک کنند.
ولیزاده در ادامه سخنانش از آرزویش برای پخش مجدد سریال «دلیران تنگستان» سخن گفت و از ساخته شدن فیلمی درباره زندگی رییسعلی دلواری به کارگردانی محمدحسین لطیفی نیز خبر داد و درباره آن گفت: به اعتقاد من ساخت مجدد اثری درباره رییس علی پس از سریال همایون شهنواز کار سختتری است؛ چرا که بعد از چند دهه آثار بیشتری درباره این شخصیت و قیام تنگستان نوشته شده و مسلما این آثار باید خوانده و دیده شوند و مورد استفاده قرار گیرند. با اطلاعاتی که درباره این سریال تا به حال به دست آوردهام، عوامل آن را از خطه جنوب نیافتم. حتی پیشنهاد یکی از دوستان این بود که خوب بود برای ساختن این فیلم به این اثر نگاه میشد و یا فیلم و سریالی براساس آن ساخته میشد.
كتاب «تاج سر كرانه» روايتی داستانی از زندگی و مبارزات رييس علی دلواری است. اين كتاب در دو بخش به بررسی زندگی اين دلاورجنوبی میپردازد و مبارزات وی عليه استعمار انگلستان را با زبانی ساده و روان نقل میكند.
رييس علی در دوازدهم شهريور ۱۲۹۴ خورشیدی در شبيخونی كه به نيروهای انگليس در «تنگک صفری» میزند به شهادت میرسد. سيدعلی كازرونی و سيدمحمدرضا كازرونی از همراهان وی در مبارزه با نيروهای انگليسی بودند كه در آن روزها از طريق بندر بوشهر به ايران وارد میشدند.
«تاج سر کرانه» در سال 1388 دو بار و سال 1389 یک بار به چاپ رسیده و در سال 1390 در نوبت چاپ چهارم منتشر شده است.
این کتاب به تازگی از سوی انتشارات «آیینه جنوب» به چاپ پنجم رسید.
رییسعلی دلواری متولد سال 1260 خورشیدی در روستای دلوار از شهرستان تنگستان استان بوشهر است.
وی آزادیخواه و رهبر قیام تنگستان و بوشهر در مقابله با نیروهای انگلیس در دوره جنگ جهانی اول بود. قیام مردم تنگستان علیه استعمار بریتانیا هفت سال به طول انجامید و در این مدت دلیران تنگستانی دو هدف عمده را دنبال میکردند؛ پاسداری از بوشهر و دشستان و تنگستان به عنوان منطقه سکونت خود و جلوگیری از حرکت قوای بیگانه به درون مرزهای ایران و دفاع از استقلال وطن.
یکشنبه ۱۲ شهریور ۱۳۹۱ - ۰۹:۳۵
نظر شما