دوشنبه ۳ مهر ۱۳۹۱ - ۲۰:۴۴
«جمجمه‌ات را قرض بده برادر» در زبان، ادبيات و سوژه نوگراست

نویسندگان حاضر در مراسم رونمايي از رمان «جمجمه‌ات را قرض بده برادر» با ابراز خرسندي از چاپ اين كتاب، مولف این اثر را صاحب نگاهي نو به ادبيات دفاع‌مقدس و مضمون رمان را دارای موضوعي دانستند که همه را به فكر وامی‌دارد و شنیدن صداي متفاوت و تازه‌ای را‌ در ادبيات دفاع‌مقدس امکان‌پذیر مي‌كند. آنان معتقدند که در اين اثر زبان، ادبيات و سوژه، نو هستند./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، مراسم رونمايي از رمان «جمجمه‌ات را قرض بده برادر» عصر دوشنبه (سوم مهر ماه) با حضور علي محمد مودب، شاعر و مدير عامل موسسه فرهنگی شهرستان ادب و نويسندگاني چون علي‌اصغر عزتي‌پاك، حجت‌الاسلام محمدرضا زائري و مرتضي كربلايي‌لو مولف اثر در سالن اجتماعات بنياد ادبيات داستاني برگزار شد.

علي محمد مودب به عنوان نخستين سخنران نشست با ابراز خرسندي از چاپ اين كتاب گفت: كتاب آقاي كربلايي‌لو آغاز نگاهي نو به ادبيات دفاع‌مقدس است كه در آينده به يك جريان در ميان نسل جوان و تحصيل كرده تبدیل خواهد شد. اين نسل در دوران هشت سال دفاع‌مقدس كودكاني بودند كه امروز با مطالعه و انطباق آن حوادث با شنيده‌ها به شناخت تازه‌اي از جنگ رسيده‌اند و درباره آن حرف مي‌زنند.

وي در ادامه، كتاب «جمجمه‌ات را قرض بده برادر» را اثري دوست‌داشتني دانست و افزود: از طرف شاعران براي نگارش اين كتاب از كربلايي‌لو تشكر مي‌كنم كه با نثري روان و بسيار زيبا توانسته است وارد عرصه ادبيات دفاع‌مقدس شود و اميدواريم كه نگارش اين نوع كار‌ها ادامه داشته باشد.
علي‌اصغر عزتي‌پاك نيز با تبريك به مولف براي چاپ اثرش، گفت: ادبيات دفاع‌مقدس پس از انتشار اين اثر با يك پديده روبه‌روست و ما خوانندگان حرفه‌اي اين عرصه به جرات مي‌گويیم كه مولف اين اثر از موضوعي سخن مي‌گويد كه قرار است همه را به فكر وا دارد و نگاه افراد را تغيير دهد تا آنجا كه از اين پس نمي‌توان هر كتابي را كه با عنوان رمان چاپ مي‌شود، به دست گرفت و گفت اين اثر يك رمان است.

وي با تاكيد بر اين مطلب كه نگاه مولف «جمجمه‌ات را قرض بده برادر» به جنگ نو و عميق است، افزود: مضمون گرايي ويژگي كلي اثر و هديه‌اي به ادبيات دفاع‌مقدس است، زيرا اين ادبيات در دهه 1370 و اوايل دهه 1380 از مضمون خارج شد. مضموني كه مولف در اين اثر به آن مي‌پردازد، درون مايه از فرهنگ و ریشه در آن دارد كه با توجه به علايق مولف و مطالعه‌اش در حوزه فلسفه و عرفان خلق شده است.

عزتي پاك افزود: مضامين كتاب تازه‌ نيستند، اما در اين سال‌ها مورد غفلت واقع شده‌اند، زيرا بيشتر اين مضامين جهان متافيزيك ما را تشكيل مي‌دهند. در اين رمان آموزه‌‌هاي فرهنگي و ديني در دو جهاد اكبر و اصغر كه علماي عرفان بر آن‌ها تاكيد دارند،‌ بيان مي‌شوند و آدم‌هایي که در هر دو جبهه مبارزه مي‌كنند و جنگ مقدمه‌اي است براي خودسازي آنان، به تصویر کشیده می‌شوند. 

وي ادامه داد: مولف رمان «جمجمه‌ات را قرض بده برادر» در اين كتاب به معناي پديده حمله مي‌كند و با پردازش ذهن آن را به زبان داستان ترجمه مي‌كند. در اين كتاب پديده‌ها باز تعريف مي‌شوند و جنگ بعد از 20 سال در آن بازخواني مي‌شود و معاني پنهان را آشكار مي‌كند. در اينجا مولف آگاهانه شخصيت‌ها را به رزمنده تبديل و حضور رزمنده در جنگ را با دغدغه‌اش دنبال مي‌كند كه در نهايت هر يك از آنان هدفي متفاوت را دنبال مي‌كنند.

عزتي پاك افزود: حضور پر رنگ متافيزيك،‌ تجربه‌گرايي و مضمون‌گرایي، ويژگي‌هاي دیگر اين كتاب به شمار مي‌آيند كه شنيدن صداي متفاوت و تازه را‌ در ادبيات دفاع‌مقدس امکان‌پذیر و سنت داستان‌نويسي را تغيير مي‌دهد و تصاوير شخصيت‌هاي ايراني را بر اساس باور‌هاي مذهبی آنان خلق مي‌كند.

حجت‌الاسلام محمدرضا زائري نيز در اين نشست با اشاره به این عبارت اميرالمومنين علي (ع) كه فرمودند: «اعرالله جمجمتك... جمجمه‌ات را به خدا بسپار» گفت: مولف، نام درست و برگرفته‌ای از اين سخن و ادامه آن را براي كتاب خود انتخاب كرده است. اين كه ما در توليد محصول فرهنگي پاهايمان را روي زمين بگذاريم، كار بزرگي است و به جاي حرف‌هاي ذهني، سخنی بگويي كه زميني باشد.

وي ادامه داد: اين اثر با زبان، ادبيات و سوژه نو مواجه‌ايم كه هر چند متافيزيك است اما روي زمين حرف مي‌زند. اين اثر از لحاظ انتخاب نام و فرم و طراحي جلد بسيار زيبا و با ارزش است. در حال حاضر كتاب‌های بسياري در شهرستان‌ها توليد مي‌شوند كه از نظر سوژه خوب و بكرند، اما توليد صرف آن‌ها بدون توجه به جنبه ادبي و توسط برخي نهاد‌ها به ديده شدن آن‌‌ها لطمه مي‌زند.

مرتضي كربلايي‌لو نیز در پايان آیین رونمایی کتابش، با تشكر از کسانی كه وي را در نگارش اين كتاب ياري كردند، گفت: نگارش اين كتاب بسيار سخت بود. براي آن که بسيار فكر كردم كار در ميانه راه برود و مفاهيم هنرمندانه به كار برده شوند. حضور آقايان مودب و عزتي‌پاك در كمك به نگارش كتاب دلگرم كننده بود و كمك آقاي محمد حسني، مدير عامل بنياد ادبيات داستاني براي چاپ اين كتاب بسيار پر اهميت بود و خوشحالم كه اين اثر چاپ شد. 

کتاب «جمجمه‌ات را قرض بده برادر» در قطع رقعي و 288 صفحه با شمارگان 3 هزار نسخه و بهاي 85 هزار ريال از سوي نشر داستان منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط