گفتوگو با علياكبر مرزبان به مناسبت روز جهانی دریانوردی
حقوق بینالملل دریانوردی به کتابی جامع نیاز دارد
امروز یکشنبه (9 مهر) روز جهانی دریانوردی است. «ایبنا» به مناسبت این روز با علیاکبر مرزبان، نویسنده کتاب جامع «سازمان بینالمللی دریانوردی و نقش آن در صنعت دریانوردی و حقوق بینالملل دریایی» گفتوگویی انجام داده است. نماینده ثابت ایران در سازمان بینالمللی دریانوردی میگوید: مقررات و حقوق بینالملل دریانوردی نیاز به کتابی مرجع داشت که برای نخستینبار در ایران گردآوری شد.-
نماینده ثابت ایران در سازمان بینالمللی دریانوردی درباره انگیزه نوشتن این کتاب گفت: پس از آغاز کارم در سال 85، در مقر سازمان بینالمللی دریانوردی، متوجه کمبود اطلاعات درباره مقررات دریانوردی بهویژه مسایل بندری، حقوق بینالملل دریایی و حتی سیاسی شدم. این مساله باعث شد تا پروژهای خارج از چارچوب کار اداری و بنابر علاقه شخصی را همزمان آغاز کنم. ابتدا قرار بود این پروژه دو ساله پایان پذیرد اما بهدلیل گستردگی کار و منابع بیشمار، چهار سال به طول انجامید.
مرزبان درباره سازمان بینالمللی دریانوردی افزود: این سازمان که از سال 1958 میلادی در لندن آغاز بهکار کرد، یکی از ارکان سازمان ملل است و مقرراتی که در حوزه دریانوردی تدوین میکند بسیار با اهمیت و کاربردی است و استانداردها و پروتکلهای سازمان، ساخت کشتیها، کار افراد در دریا، حرکت کشتیها و... را دربرمیگیرد.
وی افزود: این سازمان در چهار حوزه فعالیت میکند که شامل حفظ و ارتقای ایمنی کشتیرانی، حفظ و ارتقای امنیت دریانوردی، جلوگیری و پیشگیری از آلودگی دریایی ناشی از فعالیتهای کشتیرانی، همچنین جبران خسارات وارده به محیط زیست دریایی و افزایش بهرهوری کشتیرانی در سطح جهان میشود که دولتهای عضو موظف به رعایت این کنوانسیونها هستند.
این پژوهشگر درباره کتاب «سازمان بینالمللی دریانوردی و نقش آن در صنعت دریانوردی و حقوق بینالملل دریایی» گفت: این کتاب از دو فصل اصلی تشکیل شده و 27 گفتار را شامل میشود. در فصل نخست عنوانهایی چون از «ایده تا ظهور»، «ارکان و ساختار»، «مقررات و قواعد کاری بر ارکان سازمان»، «روابط سازمان IMO با اعضا و سازمانهای بینالمللی» آمده است.
مرزبان ادامه داد: فصل دوم کتاب به کلیات و مفاهیم حقوقی مورد استفاده در ادبیات قانونگذاری سازمان IMO و خدمات سازمان به صنعت دریانوردی در قالب مقررات جهانشمول پرداخته است. پس از آن چهار حوزه فعالیت این سازمان بینالمللی مورد بررسی قرار گرفته و در انتهای همین بخش نیز تمامی کنوانسیونها، موافقتنامهها و پروتکلهای مصوب از آغاز کار سازمان در سال 1960 میلادی تا امروز آمده است.
نماينده ثابت ايران در سازمان بينالمللي دريانوردي که دارای دو مدرک کارشناسی ارشد حقوق از ایران و مدیریت امور دریایی دانشگاه جهانی دریانوردی سوئد است، گفت: کتاب با بررسی و مطالعه بیش از 300 منبع در طی چهار سال گردآوری شده و با وجود درخواستهایی از طرف سازمان بینالمللی دریانوردی مبنی بر چاپ کتاب بهزبان انگلیسی، ترجیح دادم کتاب را به زبان فارسی نوشته، سپس آن را در اختیار دیگر کشورها برای ترجمه قرار دهم.
کتاب «سازمان بینالمللی دریانوردی و نقش آن در صنعت دریانوردی و حقوق بینالملل دریایی» در 760 صفحه، شمارگان یک هزار نسخه و با بهای 15 هزار تومان از سوی انتشارات «اسرار دانش» منتشر میشود.
نظر شما