چهارشنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۱ - ۱۴:۴۱
راه‌اندازی كتابخانه چندزبانه در روز جهاني فلسفه

رييس موسسه حكمت و فلسفه ايران با تشريح برنامه‌هاي همايش روز جهاني فلسفه، از راه‌اندازي سايت جديد اين موسسه در اين روز خبر داد و گفت: در اين سايت چندزبانه كتابخانه عظيمي شامل منابع فلسفي به چند زبان ارايه مي‌شود كه دسترسي محققان به منابع دست اول را آسان‌تر مي‌كند._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، نشست خبري روز جهاني فلسفه، پيش از ظهر امروز (17 آبان) در موسسه حكمت و فلسفه ايران برگزار شد. 

حجت‌الاسلام عبدالحسين خسروپناه رييس اين موسسه و رضا اكبري، دبير همايش روز جهاني فلسفه سخنرانان اين نشست خبري بودند.

خسروپناه در ابتدا گفت: در سال جاري طي گفت‌وگو با گروه‌هاي فلسفه دانشگاه‌هاي تهران به اين نتيجه رسيديم كه موضوع «بررسي وضعيت فلسفه در ايران» را برای روز جهاني فلسفه انتخاب كنيم.

وي افزود: ما از اكنون براي روز جهاني فلسفه سال آينده نيز برنامه‌ريزي‌ها را آغاز كرده‌ايم و قصد داريم به مباحثي بپردازيم كه تاكنون بررسي نشده‌اند. در موسسه حكمت و فلسفه برنامه‌هاي متعددي برگزار مي‌شود، اما برنامه روز جهاني فلسفه نمادين است و كار اختصاصي مي‌خواهد.

سپس اكبري گفت: روز جهاني فلسفه به دليل جهاني بودن و همچنين به دلیل اين‌كه به موضوع  فلسفه مي‌پردازد اهميت دارد. در برنامه روز جهاني فلسفه امسال در ايران، به دليل رويكرد ملي اين برنامه سعي كرديم با مشاركت حداكثري مراكز آموزشي و پژوهشي فلسفه در اين زمينه برنامه‌ريزي كنيم. با مديران گروه‌هاي فلسفه دانشگاه‌هاي تهران دو جلسه برگزار كرديم كه در اين جلسات، موضوع و اهداف روز جهاني فلسفه امسال مشخص شدند. وضعيت فعلي فلسفه در ايران، وضعيت مطلوب و راهكارهاي رسيدن به وضعيت مطلوب در اين نشست‌ها بررسي شدند.

وي افزود: ايجاد فضاي عاطفي و علمي استادان فلسفه با نحله‌هاي مختلف فلسفي و همچنين مشاركت حداكثري دانشجويان در مباحث فلسفي از جمله اهداف ما از برنامه روز جهاني فلسفه است. نفي برداشت‌هاي انحصاري از فلسفه نيز از ديگر اهداف ما در اين برنامه‌هاست. به نظر مي‌رسد برخي از مباحثي كه امروز در نقد فلسفه مطرح مي‌شوند، بيش از آن‌كه از فلسفه به طور كلي انتقاد كنند در برابر يك نحله فكري جبهه‌گيري مي‌كنند. اين در حالي است كه اگر به معناي وسيع‌تر فلسفه توجه كنيم، اين مباحث يا قطع می‌شوند يا سمت و سوي ديگري مي‌يابند.

دانشيار گروه فلسفه دانشگاه امام صادق(ع) تاكيد كرد:در برگزاري برنامه روز جهاني فلسفه، از نشست‌هاي نمايشي و پرزرق و برق دوري مي‌كنيم و تلاش خواهيم كرد كه با كمترين هزينه اثرگذارترين كار را انجام دهيم.

وي درباره محتواي اين برنامه گفت: مصاحبه‌ها و گزارش‌هايي از استادان تهيه كرده‌ايم. تعداد مقالات به شانزده عنوان و تعداد مصاحبه‌هاي به سي رسيده است كه احتمال افزايش آن نيز وجود دارد.

اكبري به بررسي گزارش‌هاي يونسكو از وضعيت فسلفه در آمريكاي شمالي و آفريقا اشاره كرد و گفت: اين بررسي به ما در برنامه‌ريزي آموزش و پژوهش فلسفه و همچنين آموزش خردورزي به كودكان كمك مي‌كند.

وي مقالاتي را كه در روز جهاني فلسفه امسال ارايه مي‌شوند، مقالاتي پژوهشي دانست كه نياز به تحليل و ارايه به ساير پژوهشگران دارند و افزود: بيشتر سعي داشتيم اين مقالات، واگويي تجربيات استادان باشد و به همين دليل فراخوان عمومي براي ارسال مقاله اعلام نكرديم. در مقالات و مصاحبه‌هاي امسال، موضوعات كلي مانند آموزش و پژوهش فلسفي، ترجمه و تاليف كتاب‌هاي فلسفي در ايران، مجلات، انجمن‌هاي علمي و پايان‌نامه‌ها و رساله‌هاي اين حوزه بررسي شده‌اند.

دبير همايش روز جهاني فلسفه، به مشاركت مراكز متعدد در برنامه روز جهاني فلسفه امسال اشاره كرد و گفت: بنياد حكمت اسلامي صدرا، مجمع عالي حكمت قم، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، دانشگاه الزهرا و دفتر ملي يونسكو از جمله اين مشاركت‌كنندگان هستند.

وي با اشاره به انتشار مجموعه آثار شركت‌كننده روز جهاني فلسفه در چهار جلد گفت: با انتشار اين كتاب‌ها و ارايه دستاورهاي اين برنامه، مشخص خواهد شد كه برنامه روز جهاني فلسفه امسال گام بزرگي در حوزه فلسفه بوده است بدون اين‌كه قصد هرگونه نمايش را داشته باشد.

اكبري درباره نحوه اجراي برنامه‌ها گفت: همايش روز جهاني فلسفه روزهاي 23 و 24 آبان از ساعت 14 تا 17 و 30 دقيقه در موسسه حكمت و فلسفه ايران برگزار مي‌شود. در مراسم افتتاحيه پس از ارايه گزارش عملكرد، دكتر رضا داوري‌اردكاني سخنراني خواهد داشت.

وي افزود: وضعيت آموزش و پژوهش فلسفه اسلامي و عرفان در ايران، بررسي فلسفه‌هاي مضاف در ايران و همچنين بررسي وضعيت كاربردي كردن فلسفه در ايران از جمله نشست‌هايي هستند كه در اين دو روز ارايه خواهند شد.

اكبري يادآوري كرد: با توجه به نزديك بودن تاريخ برگزاري اين همايش به روز رحلت علامه طباطبايي و علامه جعفري، نشست پاياني همايش به بررسي انديشه اين دو متفكر اختصاص خواهد داشت.

سپس خسروپناه به رشد علمي و فلسفي كشور در سال‌هاي اخير اشاره كرد و گفت: اكنون شاهد شوق غربيان به فلسفه اسلامي هستيم. غربيان تا پيش از اين ابن رشد را پايان فلسفه اسلامي مي‌ديدند، اما امروز با شناخت ميرداماد، ملاصدرا و ميرفندرسكي درك آنان از اين جريان فلسفي فرق كرده و حتي كتاب‌هاي اين انديشمدان را نيز به زبان‌هاي غربي ترجمه مي‌كنند.

وي افزود: موسسه حكمت و فلسفه ايران نيز تفاهم‌نامه‌هايي را با بنيادها و انجمن‌هاي فلسفي كشورها مختلف امضا كرده است كه انتشار مجله اشراق به دو زبان روسي و انگليسي در روسيه يكي از نتايج اين تفاهم‌نامه‌هاست. همچنين قرار است در آينده، آثار منتشره موسسه به چند زبان منتشر شوند.

خسروپناه  از راه‌اندازي سايت جديد موسسه حكمت و فلسفه ايران به نشاني www.irip.ir در روز جهاني فلسفه خبر داد و گفت: در اين سايت چندزبانه علاوه بر مباحث روز، كتابخانه عظيمي شامل منابع اصيل فلسفي به چند زبان ارايه مي‌شود كه دسترسي محققان به منابع دست اول را آسان‌تر مي‌كند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها