جمعه ۱۰ آذر ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۱
باید براي شعر انقلاب، مفهوم گسترده‌اي را تعریف كرد

محمدجواد شاهمرادی، يكي از شاعران برگزيده دومين جشنواره سراسری شعر انقلاب، امیدوار به وسعت نظر این جشنواره براي ارزيابي تمام زير مجموعه‌هاي شعري است. وی گفت: براي شعر انقلاب بايد مفهوم گسترده‌اي را تعریف كرد، زيرا مي‌توان همه شیوه‌ها، انواع، سبک‌ها و موضوع‌های شعری که در 30 سال اخیر به آن‌ها پرداخته شده را در گروه شعر انقلاب قرار دارد.

محمدجواد شاهمرادی، برگزیده اول بخش مجموعه شعر سنتی در دومين جشنواره سراسری شعر انقلاب در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،‌ مشخص نبودن مفهوم شعر انقلاب را مهم‌‌ترين مساله پيش روي اين جشنواره خواند و توضيح داد: برخی افراد شعر انقلاب را منحصر به موضوع‌های انقلابی همانند دوران مبارزه سال‌هاي قبل انقلاب و پيروزي آن مي‌دانند. اما معتقدم شعر دفاع‌مقدس و اشعاری که پس از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران سروده شده‌اند، حتي اشعار مذهبی كه در دایره گفتمان انقلاب‌اند و شعرهای عدالت‌خواهی هم در گروه شعر انقلاب قرار می‌گیرند.

وي آرزويش را وسعت نظر جشنواره شعر انقلاب براي ارزيابي تمام زير مجموعه‌هاي شعري عنوان کرد و ادامه داد: براي شعر انقلاب بايد مفهوم گسترده‌اي را تعریف كرد، زيرا مي‌توان همه شیوه‌ها، انواع، سبک‌ها و موضوع‌هایی که در 30 سال اخیر به آن‌ها پرداخته شده را در گروه شعر انقلاب قرار دارد و گونه‌های شعری پایداری، مقاومت و بیداری اسلامی و حتی اشعار عاشقانه و پست‌مدرن را هم زیر مجموعه‌های شعر انقلاب خواند.

اين شاعر كه معتقد است مي‌توان تمامي گونه‌هاي شعري را در جشنواره شعر انقلاب مورد ارزيابي قرار داد، در پاسخ به سوالی درباره دوباره كاري شدن این بررسی با توجه به برگزاري جشنواره‌هاي مشابه، گفت: برگزاری جشنواره‌های مختلف فرصتی برای جامعه ادبی است، زیرا این تعدد باعث مطرح شدن تفاوت دیدگاه‌ها می‌شود و برگزارکنندگان جشنواره‌ها برای ممانعت از ارسال آثار تکراری‌ كه ممکن است در چندین جشنواره حایز رتبه شوند، بايد راه‌كاري براي كنار گذاشتن آن‌ها از دایره داوری‌ها داشته باشند.

شاهمرادي افزود: اکنون جشنواره‌های «شعر فجر» و «شعر انقلاب» جزو بهترین‌ها هستند. جشنواره‌های دیگر شعر، مجموعه‌هایی هستند که می‌توان آن‌ها را در جشنواره شعر انقلاب به عنوان جشنواره مادر بررسی کرد. جشنواره شعر انقلاب با توجه به گستردگی موضوعی، همانند جشنواره شعر فجر می‌تواند تمامی گرايش‌‌های شعری را مورد بررسی قرار ‌دهد.

وي با اشاره به متولیان جشنواره‌های «شعر انقلاب» و «شعر فجر» گفت: جشنواره‌هایی که به هر دلیل در سیاست‌ها دچار تغییر شوند، بر كار شاعران اثر مي‌گذارند و جشنواره‌هایی که دارای خط مشی مشخص و مجریان هنرمند و صاحب قلم و سخن‌اند، موفق‌ترند.

اين شاعر با اشاره به خلاءهای موجود در برخی دوره‌های این جشنواره‌ها گفت: در دوره‌ای گفتند که ما فقط به اشعار ارزشی جایزه می‌دهیم. در حالی که به نظر من اشعار عاشقانه و اجتماعی هم ارزشی‌اند.

وي ادامه داد: درباره شعر انقلاب هم دلیل محدودیت تعریف‌ها، از این موارد است. گرچه علی داوودی، دبیر علمی دومین جشنواره شعر انقلاب نظر خود را بیان کرد و گفت چه اشعاري در گروه شعر انقلاب قرار مي‌گيرند، اما هنوز این جشنواره به وسعت نظر نرسیده است.

شاهمرادي افزود: جشنواره شعر انقلاب باید به جایی برسد که محل تلاقی تمام جشنواره‌ها باشد، مانند جشنواره فیلم فجر که در آن تمام گرایش‌ها و گونه‌های هنری فیلم‌سازی به نمایش گذاشته می‌شوند. جشنواره شعر انقلاب اگر به محتوا و موضوع‌هایی قایل است، باید تقسیم‌بندی موضوعی ارایه دهد، مانند این‌که آیا شعر عاشقانه، اجتماعی، پایداری، بیداری و آیینی در دسته‌بندی آن‌ها می‌گنجند یا خیر؟ یا آن که اشعار را بر اساس قالب‌ها دسته‌بندی کنند.

وی درباره مجموعه شعر خود با عنوان «فراموشی» که به دومین جشنواره سراسری شعر انقلاب فرستاده بود، گفت: موضوع اشعار این مجموعه جنگ و شهداست و از نگاه اجتماعی به مقوله جنگ می‌پردازد. عنوان «فراموشی» برگرفته از فراموشی آرمان‌هاست و اگر این مجموعه توسط انتشارات سوره مهر چاپ شود، اشعار دیگری را با موضوع تحولات اسلام‌خواهانه در کشورهای عربی و بیداری اسلامی و فلسطین به آن اضافه خواهم کرد.

اختتامیه دومین جشنواره سراسری شعر انقلاب 22 آبان 91 به همت مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط