دوشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۱ - ۱۵:۴۲
جدیدترین شماره «کتاب‌ماه دین» منتشر شد

یکصدو‌هشتاد‌و‌سومین شماره از ماهنامه تخصصی، نقد و بررسی و اطلاع‌رسانی «کتاب‌ماه دین» با پرونده‌‌هایی در قالب «علم و دین» و «اجتهادپژوهی» به همت خانه کتاب منتشر شد. «میراث سنت‌گرایی»، «بررسی تحلیلی کتاب علم تجربی دینی»، «پیدایش آثار مکتوب در اسلام، از اسماع تا قرائت» و «تاملی بر درون‌مایه کتاب اخبار‌گری(تاریخ و عقاید)» از مطالب این شماره از نشریه است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، تازه‌ترین شماره کتاب ماه دین با سرآغاز سردبیر ماهنامه با عنوان «قلمرو مبارک و نوگشوده‌ اجتهاد‌پژوهی» آغاز می‌شود. 

سید‌هدایت جلالی معتقد است گرچه فقه و تفقه در دین و استخراج احکام دین از منابع معتبر دینی و مذهبی در اسلام که از آن معمولا با تعبیر «اجتهاد» یاد می‌شود، قدمتی از آغاز تاکنون داشته است، اما پژوهش و تامل در خود فقه و تفقه در دین و به تعبیر امروزی «اجتهاد پژوهشی»، قلمرو نوگشوده‌ای است که ضرورت پژوهش در آن پیش از هر زمانی احساس می‌شود. 

صفحات دیگری از ماهنامه این شماره به گزارش مبسوطی از نشست نقد و بررسی کتاب «بیولوژی نص: نشانه‌شناسی تفسیر قرآن» اختصاص یافته است.
 
در این گزارش، عبدالله نصری، کارشناس و محقق دینی، «کتاب بیولوژی نص» را اثری با ارزش در مفهوم درک متن عنوان کرده است. او معتقد است مباحثی را که نویسنده در کتاب مطرح کرده در شرایط فرهنگی عصر ما اهمیت و توجه می‌یابد. 

همچنین در بخشی از سخنان کمپانی زارع آمده است: «چند دهه‌ای است که بحث‌های ادبیاتی، بسیاری از محققان را به بازخوانی مجدد میراث گذشتگان وا داشته است. چه در حوزه‌های نشانه‌شناسی، ساختار‌گرایی و پسا ساختار‌گرایی، شاهد انتشار کتاب‌های متعددی هستیم که نوشته شدن چنین کتاب‌هایی را بسیار مبارک می‌دانم. نگارنده در این کتاب به این نکته اشاره می‌کند که دایما دلالت‌های تازه‌ای برای متن پیش می‌آید.» 

«میراث سنت‌گرایی» عنوان گفت‌و‌گویی با «مارک سدگویچ» است که در بخش بعدی ماهنامه توجه مخاطب را به خود جلب می‌کند. مرضیه سلیمانی در این گفت‌وگو با طرح پرسش‌هایی از «سدگویچ» که به عنوان یکی از نمایندگان مکتب سنت‌گرایی مورد استناد است، می‌کوشد ابعاد تالیفی «رنه گنون»، نویسنده سنت‌گرا را در تاثیرات سنت‌گرایی بر گرایش غریبان مورد بررسی و نقد قرار دهد. 

و اما بخش اول پرونده «کتاب‌ماه دین» به بررسی و تحلیل کتاب «علم تجربی دینی(نگاهی معرفت‌شناختی به رابطه دین با علو‌ انسانی» می‌پردازد. این کتاب شرح کاملی از گزارش‌ جلسه‌های دفاع و داوری کتاب «هویت علم دینی» نوشته دکتر خسرو باقری است. او در این کتاب، نظریه خود را درباره تاسیس علم دینی مطرح می‌کند که در سال 1382 توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتشار یافته است. 

«اجتهاد‌پژوهی» عنوان بخش دوم پرونده «کتاب ماه دین» است که به بررسی آثار «تطور اجتهاد در حوزه استنباط» به تالیف محمد‌ابراهیم جناتی، «اخبارگری (تاریخ و عقاید)» به قلم ابراهیم بهشتی، «تاثیر اخلاق در اجتهاد» نوشته سعید ضیایی‌فر و «مبانی نقش زمان و مکان در استنباط احکام از دیدگاه امام خمینی(ره) و شهیدصدر» اثر اصغر آقا‌مهدوی می‌پردازد. 

در بخش «اشاره» نیز تحلیلی بر کتاب «اخبارگری(تاریخ وعقاید)» می‌خوانیم. این کتاب با حمایت پژوهشکده علوم و معارف حدیث و دانشگاه ادیان و مذاهب، با محوریت تاریخ و عقاید در سال 1390 توسط انشارات دارالحدیث منتشر شده است. کتاب «اخبارگری(تاریخ وعقاید)» دارای سه بخش با عناوین، «مفهوم، پیشینه و پیدایش»، «مبانی اخبارگری» و «رویکرد و دیدگاه‌های اخباریان» است که در پایان کتاب‌نامه، سیصدو‌چهل‌و‌نه کتاب با موضوعات حدیثی، تفسیری، اصولی، آیات الاحکام، تاریخ و لغت در قالب دو زبان فارسی و عربی معرفی شده است.» 

بخش «نگاه ویژ‌ه» ماهنامه کتاب دین به اثری با عنوان «پیدایش آثار مکتوب در اسلام؛ از سماع تا قرائت» اثر «گرگور شولر» و ترجمه سیدعلی آقایی اشاره دارد که در اصل بازنگری از کتاب فرانسوی «کتابت و روایت در صدر اسلام(2002) است. محور اصلی کتاب پرسش‌هایی درباره خاستگاه مکتوبات عربی است که به موضوعاتی چون تولیدات کتاب‌های تام و کمال در حوزه فرهنگ اسلامی می‌پردازد. 

«اندیشه الهیاتی غزالی» عنوان بخش جستار «کتاب‌ماه دین» است. این مطلب به قلم «کوجیرو ناکامورا» نوشته شده و شهاب‌الدین عباسی آن را به فارسی برگردان کرده است. «توحید در مقام وحدت الهی»، «توحید در مقام فنا» و «ریاضت» از موضوعات بررسی شده در این بخش است. 

یکصدوهشتادو سومین شماره ماهنامه تخصصی اطلاع‌رسانی «کتاب‌ماه دین» به همت خانه کتاب  در 104 صفحه و بهای یک‌هزار و 500 تومان منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها