یکشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۰:۱۱
انتشار مجموعه مقالات انديشمندان روس درباره انقلاب اسلامی

کتاب «انقلاب اسلامي از نگاه انديشمندان روس» نگاه تحليلي دوازده صاحب‌نظر كشور روسيه را درباره تحولات ايران به ويژه در سال‌های بعد از انقلاب مطرح مي‌كند. آن‌ها انقلاب اسلامی ايران را باعث ايجاد رویکرد سیاسی اسلام مي‌دانند كه با باز گرداندن دين به عرصه بین‌المللی تحول بزرگي را به وجود آورده است. این کتاب به تازگی توسط موسسه بين‌المللي الهدي چاپ شده است.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، «انقلاب اسلامي از نگاه انديشمندان روس» دوازده مقاله با عنوان‌هايی مانند «سه دهه حكومت اسلامي در جمهوري اسلامي ايران و دستاوردهاي مهم آن»، «ارتباط دين و سياست در تعاليم اسلام و عملكرد كشور‌هاي مسلمان (مطالعه موردي جمهوري اسلامي ايران)»،‌ «انقلاب اسلامي گزينش تاريخي ملت ايران و اولين گام در ايجاد جهان چند قطبي»، «نقش روحانيت شيعه ايران در تشكيل دولت با جهت‌گيري اسلامي»، «كلامي درباره انقلاب اسلامي 22 بهمن» و «انقلاب اسلامي 1357 ه.ش. و موضوع عدالت اجتماعي» دارد.

«انتخابات به منزله دموكراسي در ايران»، «تاثير انقلاب اسلامي بر آگاهي و هوشياري اجتماعي مسلمانان جهان»،‌ «ايران و روسيه مرز‌هاي جديد ارتباطات متقابل منطقه‌اي»، «تاثيرات معنوي امام خميني و ايده‌آل‌هاي انقلاب اسلامي بر زندگي»، «ايده‌آل انسان ماهيت تاريخ و ويژگي‌هاي انقلاب اسلامي ايران» و «زبان فارسي و نقش آن در تشريح اصلاحات مذهبي و سياسي جهان اسلام» از مقالات دیگر در این اثرند. 

نخستين مقاله اين كتاب با عنوان «سه دهه حكومت اسلامي در جمهوري اسلامي ايران و دستاوردهاي مهم آن» نوشته ن.م.مامدووا،‌ رييس شعبه ايران شناسي انستيتوي شرق‌شناسي آكادمي علوم روسيه است.

در اين مقاله مامدووا، انقلاب اسلامي را از شفا‌ف‌ترين نظام‌ها معرفي مي‌كند كه با پيروزي انقلاب در سال 1357 به نيرو‌ي سياسي در تاريخ جهان تبديل شد. وي تشكيل این دولت اسلامي را بر اساس عقايد شيعيان مي‌داند كه قانون اساسي آن بر اساس اصول اسلامي سرلوحه كار در سه قوه مقننه، مجريه و قضایيه قرار گرفت.

وي در اين مقاله بر اين مساله تاكيد دارد كه ايران پروسه جديد رشد سياسي، اقتصادي، سياست خارجي و فرهنگي بر مبناي اصول اسلامي را به عنوان اصول سياسي خود در پيش گرفت و اين تجربه سي‌ساله نشان داد كه حكومت اسلامي به عنوان تفحصي در رشد و توسعه راهبردي و الگوي جايگزين ليبراليسم غربي، قطعا،‌ معرف نفع تاريخي حاصل از آن است.

مامدووا در ادامه به آهنگ رشد اقتصادي ايران مي‌پردازد و اين دستاورد را نتيجه تحقق الگوي توسعه بر مبناي ايدئولوژي اسلامي و مهم‌تر از آن، تحول در ساختار مي‌داند و سپس سياست اقتصادي، سياست فرهنگي، الگوي سياسي،‌ خط مشي سياست خارجي و در آخر روابط روسيه و ايران را مورد ارزيابي قرار مي‌دهد.

وي در خاتمه مقاله خود آورده است: اسلام در ايران به صورت عامل موثر در امر توسعه كشور باقي مي‌ماند. ايران طي سي و چند سال «تاريخ اسلامي» و در عصر حاضر به يكي از قدرت‌هاي پيشرو در منطقه تبدیل شده است.

«ارتباط دين و سياست در تعاليم اسلام و عملكرد كشور‌هاي مسلمان (مطالعه موردي جمهوري اسلامي ايران)» مقاله ديگري در کتاب «انقلاب اسلامي از نگاه انديشمندان روس» است.

م.ف.مورتازين، رییس دانشگاه اسلامی مسکو در این مقاله به بررسي ارتباط دين و سياست در تعاليم اسلام و دولت دين‌سالار مي‌پردازد و اين مساله را مطرح مي‌كند كه تجربه جمهوري اسلامي ايران در سازگار نمودن دين و سياست، شايسته مطالعه و بررسي بيشتر و دقيق‌تر است و پديده‌اي نادر و غريب به شمار مي‌رود.

وی معتقد است: در هر حال، امروزه در جهان اسلام مشكل بتوان دولت ديگري پيدا كرد كه بتواند اين‌گونه مستمر و متوالي تعادل و توازن ميان قوانين محکم اسلام و رشد و توسعه مداوم اجتماعي و اقتصادي را حفظ كند.

یکی دیگر از مقالات کتاب با عنوان «انقلاب اسلامي گزينش تاريخي ملت ايران و اولين گام در ايجاد جهان چند قطبي» اثر شيخ عمر ادريسف، رييس شوراي علماي دومنا (اداره روحانيت مسلمان منطقه نيژي گراد) روسيه است.

وي در مقاله خود به تغييرات شگرف ايجاد شده در مسايل كلي و عمومي ايران اشاره مي‌كند و اين‌كه انقلاب ايران چگونه با نوسازي و اصلاح، جامعه را هدايت و ملت را به مبارزه با استعمار تشويق كرد، شرح می‌دهد.

این نویسنده معتقد است انقلاب اسلامي در سال 1357 تصوير ماركسيستي دنيا را ويران كرد و به همین دلیل در اين مقاله سرنوشت كشور‌هایی مانند عراق، ‌پاكستان، آذربايجان، افغانستان، تاجيكستان و گرجستان را با ايران به مقايسه مي‌گذارد.

«تاثير انقلاب اسلامي بر آگاهي و هوشياري اجتماعي مسلمانان جهان» عنوان مقاله ديگري از کتاب «انقلاب اسلامي از نگاه انديشمندان روس» به قلم یکاترينا ميزينا، دانشجوي مقطع دكترا در گروه انديشه‌هاي فلسفي و سياسي شرق در دانشگاه ملي علوم انساني در روسیه است.

وي در اين نوشته مطرح كرده است‌: با انقلاب اسلامي، اسلام دوباره به عنوان دكترين سياسي وارد عمل شد. هدفِ بر انگيختن و بيدار كردن جامعه مسلمان در خود ايران و در سراسر جهان تحقق يافت و به نتيجه رسيد. اسلام سياسي جديدي متولد شد كه مدت‌ها در جهان صرفا به صورت نظام اعتقادات، جهان‌بيني‌ مذهبي و بخشي از فرهنگ و تاريخ تلقي مي‌شد. انقلاب ايران با بازگرداندن دين به روابط بین‌المللی، تحول بزرگي در این عرصه به وجود آورد.

کتاب «انقلاب اسلامي از ديدگاه انديشمندان روس» در قطع رقعي و 143 صفحه، با شمارگان هزار نسخه و بهاي 50 هزار ريال به كوشش رايزني فرهنگي سفارت ج.ا.ايران در فدراسيون روسيه و مراكز مطالعات فرهنگي - بين‌المللي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي تدوين و توسط موسسه فرهنگي، هنري و انتشارات بين‌المللي الهدي چاپ شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها