پنجشنبه ۱ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۰
کتابخانه‌ای که اعتبارش را از برنامه‌های فرهنگی می‌گیرد

کتابخانه فردوسی شهرستان بندرعباس، یکی از کتابخانه‌های استان هرمزگان است که بیشترین اعتبار خود را به دلیل اجرای برنامه‌های فرهنگی به دست آورده است. این کتابخانه از سوی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به عنوان کتابخانه برتر فرهنگی شناخته شده است.-

 خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)_ فرهنگسرای طوبی واقع در خیابان مهناز شهرستان بندرعباس استان هرمزگان، محل کتابخانه فردوسی استان هرمزگان است؛ کتابخانه‌ای که به گفته بسیاری از کارشناسان فرهنگی و مردم بندرعباس از بهترین کتابخانه‌های هرمزگان به شمار می‌آید. این کتابخانه که سال 1383 افتتاح شد، مساحتی افزون بر هزار و 600 مترمربع دارد و در یک طبقه احداث شده است. 

کتابخانه فردوسی 27 هزار و 476 جلد کتاب دارد که 497 جلد آن را کتاب کودک و نوجوان و هزار و 938 جلد آن را کتاب‌های لاتین تشکیل می‌دهند. 

صغری معروف‌صیاد، مسوول کتابخانه فردوسی استان هرمزگان درباره بخش‌های مختلف این کتابخانه می‌گوید: «کتابخانه دارای بخش‌های مختلفی مانند بخش نشریات است. در این بخش 70 عنوان نشریه در معرض دید علاقه‌مندان قرار دارند. در بخش مرجع کتابخانه نیز هزار جلد کتاب در موضوعات مختلف گذاشته شده‌اند.» 
 
وی ادامه می‌دهد: «در بخش نوجوان نیز کتاب‌ها بر اساس تفکیک سنی و رده‌بندی دیویی طبقه‌بندی شده‌اند. اعضا از مقطع تحصیلی راهنمایی به بالا می‌توانند از این بخش استفاده کنند. بخش کودک کتابخانه نیز دارای فضایی افزون بر 42 مترمربع است که مطابق با سلیقه کودکان طراحی شده است. 

این بخش هزار و 593 عضو فعال دارد و در آن علاوه بر امانت‌دهی کتاب، برنامه‌های فرهنگی مانند قصه‌گویی نیز برگزار می‌شود. اجرای مسابقات نقاشی، بازدید از مدارس و همکاری با کتابیاران مدرسه نیز از دیگر برنامه‌های فرهنگی این بخش به شمار می‌آیند.


نمایی از کتابخانه فردوسی

طرح «کتابیاران مدرسه» یکی از طرح‌های جذاب این کتابخانه است. کتابیاران مدرسه دانش‌آموزانی‌اند که از مدارس به کتابخانه آورده می‌شوند و توسط کتابداران آموزش می‌بینند تا بتوانند کتابخانه‌های خود را در مدارس فعال کنند. 

اکنون دو هزار و 547 عضو فعال در این کتابخانه وجود دارند که هزار و 104 نفر آن زن و هزار و 443 نفر آن مرد هستند. هر روز 200 تا 300 نفر به کتابخانه مراجعه می‌کنند اما میزان امانت‌دهی کتاب در روز بین 50 تا 60 جلد کتاب است که ماهانه به بیش از هزار عنوان نیز می‌رسد.

معروف‌صیاد درباره برنامه‌های فرهنگی که برای بزرگسالان اجرا می‌شوند، می‌گوید: «کلاس‌های تفسیر قرآن و نهج‌البلاغه با همکاری حوزه علمیه خواهران هفته‌ای دو بار برگزار می‌شوند.»

مسوول کتابخانه فردوسی ادامه می‌دهد: «نقد و بررسی کتاب نیز یکی دیگر از برنامه‌هایی است که هر هفته در کتابخانه برگزار می‌شود. شاهنامه خوانی، حافظ‌خوانی و ... از  این برنامه‌هایند. تاکنون در این کتابخانه به مناسبت‌های مختلف نمایشگاه‌هایی از تازه‌های کتاب برگزار شده است و برای مخاطبان نمایش داده می‌شود.» 

هدف از اجرای این برنامه‌ها، تبدیل کتابخانه به محلی برای تعاملات است و مسوولان کتابخانه می‌خواهند کاری انجام دهند تا کتابخانه را تنها از محلی برای دریافت کتاب خارج کنند.

معروف‌صیاد درباره نقاط ضعف کتابخانه فردوسی نیز می‌گوید: «متاسفانه مراجعه‌کننده کمی به این کتابخانه می‌آید. یکی از دلایل رغبت پایین مردم به مطالعه در این استان، مشکلات معیشتی آنان است، در حالی که با اجرای طرح "کتاب من" در کتابخانه‌ها مخاطب می‌تواند هر کتابی را که بخواهد، درخواست دهد تا برایش تهیه و ارسال شود.»
 
وی نقطه قوت کتابخانه را اجرای برنامه‌های فرهنگی و تبدیل آن به یک مکان فرهنگی می‌داند و می‌گوید: «در اینجا خدمات اینترنتی ارایه می‌کنیم و سعی داریم با عضویت افراد در شبکه کتابخوانان حرفه‌ای آن‌ها را بیشتر با کتاب انس دهیم. منابع ما نیز 80 درصد نیاز مخاطب را تامین می‌کند و اگر مردم از ما درخواست کنند، قابلیت تهیه بهتر و بیشتر منابع را داریم.» 

اکنون بیشترین درخواست از سوی مراجعه‌کنندگان برای کتاب‌‌های روانشناسی، ادبیات و رمان است، در حالی که در حوزه هنر کتاب‌های کمتری در این کتابخانه وجود دارد.
 
در بخشی از این کتابخانه، قفسه‌ای برای کتاب‌هایی با موضوع معرفی استان هرمزگان وجود دارد. البته این قفسه تعداد کتاب‌های کمی دارد و به همین دلیل خدمات آن در بخش مرجع ارایه می‌شود که می‌توان با کمک میراث‌فرهنگی استان این کتابخانه را تقویت کرد.
 
متاسفانه قفسه خاصی برای نویسندگان بومی استان وجود ندارد، چراکه  تولید کتاب در این استان پایین است. حتی از نویسندگان درخواست شده است تا نسخه‌ای از کتاب‌های خود را به کتابخانه اهدا کنند که این درخواست با استقبال مواجه نشد!
 
کتابخانه فردوسی در تعطیلات نوروز از  چهارم فروردین باز است و از ساعت 7 و 30 دقیقه صبح تا 7 و 30 دقیقه شب خدمات ارایه می‌دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط