به گزارش خبرگزاري كتاب (ايبنا)، «كتاب ماه كليات» ماهنامه اطلاعرساني و نقد و بررسي كتاب در شماره 183 خود موضوعهايي مانند پژوهش شرافتمندانه، اخلاق دانشپژوهشي، بررسي ابعاد پيشنهاد عنواني جديد براي دانشكده كتابداري و اطلاعرساني دانشگاه تهران، جستاري بر ساختار شبكههاي «همنويسندگي» و همچنين كتابسنجي را مورد توجه قرار ميدهد.
مصاحبه با «پرفسور ساندا اردلز» نخستين مطلب تازهترين شماره اين نشريه است. اين گفتوگو با عنوان رويكردها و روندهاي جاري در مطالعات رفتار اطلاعاتي همزمان با برگزاري كنفرانس بينالمللي رفتار اطلاعاتي در سپتامبر 2012 به سفارش كتاب ماه كليات انجام شده است.
پرفسور اردلز معتقد است: «رفتار اطلاعاتي، قلمرو گستردهاي دارد كه به بررسي تعامل افراد با منابع اطلاعاتي ميپردازد و اين بررسي، بافت و زمينه تعامل را نيز در نظر ميگيرد.»
در بخشي از نشريه، «اخلاق نويسندگي» با حضور دكتر عباس حري استاد دانشگاه تهران، محمد اسفندياري سرپرست موسوعهالامامة كتابخانه آيتالله مرعشي نجفي، دكتر محمدعلي مهدويراد استاديار دانشكده پرديس قم در علوم قرآني و مديرمسوول مجله آيينه پژوهش، محمدحسن ساكت حقوقدان و مستشار پيشين ديوان عالي كشور در قالب يك نشست بررسي شده است.
از منظر اين كارشناسان، اخلاق نويسندگي داراي زواياي مختلف مادي، معنوي و حقوق فكري و اقتصادي است. در ميان مباحث مطرح شده، بحث اخلاق نگارش و نويسندگي بسيار مهم است.
اخلاق نويسندگي به اخلاق و منشي كه نويسنده بايد در كار نگارش، پژوهش و ترجمه دنبال كند اشاره دارد و با تمام ابعاد نوشتن ارتباط مستقيم دارد.
كهنترين نسخه اشجار و اثمار عنوان مقالهاي از مريم تفضلي شادپور، پژوهشگر نسخههاي خطي و كارشناس ارشد تاريخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامي است كه در آن به بررسي نسخه خطي با نام «اشجار و اثمار» ميپردازد. نويسنده اين اثر، عليشاهبن محمد بخاري خوارزمي درغاني معروف به علاء منجم، از رياضيدانان و منجمان قرن هفتم هجري قمري است.
اين نسخه در سال 688 قمري از سوي محمودبن عمربن محمود زنجاني در زمان حيات مولف و نزديك به زمان تاليف، تحرير شده است.
كتاب «فهرست نسخههاي خطي فارسي آرشيو ملي پاكستان» اثر سيدصادق حسيني اشكوري به كوشش عارف نوشاهي نيز در كتاب ماه كليات معرفي شده است. اين كتاب از سوي مركز پژوهشي ميراث مكتوب منتشر شده كه به بررسي هزار و 500 نسخه خطي فارسي متعلق به گنجينه خاندان مفتي فضل عظيم بهيروي اختصاص دارد.
جستاري بر ساختار شبكههاي همنويسندگي، نيز عنوان مقالهاي از دكتر فرامرز سهيلي، استاديار گروه علم اطلاعات و دانششناسي دانشگاه پيام نور و دكتر فريده عصاره، استاد گروه علم اطلاعات و دانششناسي دانشگاه شهيد چمران اهواز است.
در اين مقاله ميخوانيم: «در طول تاريخ، پديده همكاري در ميان نوع بشر همواره موضوع مهمي در جامعهشناسي بوده، اين نوع همكاريها كه در قالبهاي گوناگون وجود داشته به صورت شبكههاي همكاري نمود پيدا كرده و همكاري علمي يكي از نمودهاي عيني همكاري در ميان نويسندگان و پديده پيچيدهاي است كه از اشتراك توانمنديهاي آنان، توليد دانش علمي جديد را بهبود ميبخشد.»
پژوهشهاي دانشگاهي در حوزه علم اطلاعات و دانششناسي، نيز مطلبي است كه توسط حامد عليپور حافظي، مدرس دانشگاه پيام نور خوي گردآوري و 10مقاله مرتبط با اين موضوع در اين مبحث معرفي شده است.
صدوهشتادوسومين شماره كتاب ماه كليات در روزنامهفروشيها و كتابفروشيهاي منتخب سراسر كشور در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
سهشنبه ۲۹ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۵:۳۰
نظر شما