به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از ستاد خبری بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، نشست «هماندیشی دبیرکل اتحادیه ناشران جهان اسلام با ناشران خارجی» صبح امروز (سهشنبه 17 اردیبهشت) از ساعت 11 تا 12 در سرای اهل قلم سالن بینالملل بیستوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد.
دکتر علی زارعینجفدری که در میان جمعی از ناشران خارجی سخنرانی میکرد، با بیان این مطلب افزود: كتاب در واقع انعكاسدهنده افكار نخبگان جوامع است و اهميت حوزه كتاب نیز به انتشار آن وابسته است، اگر انديشهها و تفكرات مختلف متنوع سياسي و اجتماعي در قالب كتاب مكتوب نشوند، عقيم ميمانند، زیرا در ذهن مانده و جاري نميشوند.
وی ادامه داد: پديدآورندگان كتاب در نخستین گام مولفان، مصححان و ویراستاران بهشمار میآیند اما در این میان نقطه پایانی هر کتاب فعالان حوزه چاپ و نشر هستند و با نگاهی به این سیر منطقی، جایگاه ناشر در تولید یک کتاب به خوبی مشخص است.
دبیرکل اتحادیه ناشران جهان اسلام با بیان اینکه نشر در حوزه فرهنگ جوامع مختلف، جايگاه والایی دارد، عنوان کرد: به دليل اهميت و پيچيدگي فرهنگ و به تبع آن اهميت و پيچيدگي نشر، تعامل بين ناشران اهميت بسيار زيادي دارد و به عنوان يك اصل به شمار میآید، فلسفه وجودي اتحاديه جهاني ناشران مسلمان نیز تبيين تعامل بين ناشران است.
زارعینجفدری به زمان برگزاری نخستین نشست اتحادیه ناشران جهان اسلام اشاره کرد و افزود: سال نخستین که تصمیم گرفتیم نشست «هماندیشی دبیرکل اتحادیه ناشران جهان اسلام با ناشران خارجی» را برگزار کنیم، از ابتدا بررسی و احیای ابعاد حرفهای نشر در جهان اسلام را محور کار خود گذاشتیم زیرا معتقد بودیم نشر جهان اسلامی و ناشران مسلمان از کمبود محورهای حرفهای رنج میبرند.
وی ادامه داد: به همین دلیل محور برنامهها و کارهای خود را در پنج بخش و نشست تخصصی برنامهریزی کردیم و این فعالیتها را در کمیسیونهای پنجگانه تخصصی در حوزه فعالیت ناشران انجام دادیم.
زارعینجفدری با بیان اینکه برای نیل به این هدف دیدگاههای کارشناسان و فعالان حوزه نشر را در بخشهای مختلف جمعآوری کردیم، عنوان کرد: تمام این ناشران در کنار نظرات خود بر یک موضوع اشتراک نظر داشتند و آن این بود که زمینههای ایجاد نشر حرفهای برای ناشران مسلمان ایجاد شود.
به گفته وی، این پیشنهاد برای دبیرخانه اتحادیه تعهدی ایجاد کرد و گفت: نخستین اجلاس ناشران در سال 1390 در شهر تهران برگزار شد که با استقبال خوبی از سوی ناشران 41 کشور روبهرو شد، در این اجلاس اساسنامه پیشنهادی اتحادیه مطرح و به تصویب اعضا قرار گرفت و از آن پس مجمع به عنوان اتحادیه فعالیت خود را آغاز کرد.
دبیرکل اتحادیه ناشران جهان اسلام با اشاره به ایجاد دبیرخانه دایمی اتحادیه در شهر تهران، یادآور شد: این دبیرخانه به صورت فعال کار خود را در حوزههای مختلف مورد نیاز ناشران آغاز کرد و در این میان توانست پیشنویس آییننامه اجرایی عضوگیری شورا را با نظر کارشناسان و فعالان حوزه نشر تهیه کند.
زارعینجفدری با بیان اینکه کمیته علمی دبیرخانه دایمی اتحادیه در تلاش است هر سال یک نشست و مجمع عمومی بر اساس قانون اتحادیه برگزار کند، گفت: امسال نیز در تلاشیم سومین نشست اتحادیه را با حضور پررنگ ناشران جهان اسلام برگزار و برای موفقیت در حوزههای مختلف نشر ناشران اسلامی گامهای بزرگی برداریم.
وی با اشاره به برگزاری نخستین نشست شورای اجرایی اتحادیه ناشران جهان اسلامی در هفته آینده، عنوان کرد: قرار است گزارشی از عملکرد یکساله دبیرخانه اتحادیه در حوزههای مختلف صنعت نشر در این مجمع ارایه و از دیدگاههای کارشناسان و اعضای شورا برای برگزاری اجلاس امسال نظرسنجی شود.
زارعینجفدری با بیان اینکه هنوز زمان دقیق برپایی اجلاس مشخص نشده است، عنوان کرد: قطعا زمانی برای این اجلاس مشخص میشود که ناشران کشورهای مختلف بتوانند در فرصت خوب و کافی در آن حضور داشته باشند.
دبیرکل اتحادیه ناشران جهان اسلام در بخش دیگر سخنان خود بر لزوم گسترش فعالیت این اتحادیه در کشورها و قارههای مختلف، اظهار کرد: چندی پیش دفتر منطقهای این اتحادیه در قاره اروپا، کشور یونان و شهر آتن راهاندازی شد و فعالیتهای فرهنگی خود را در این حوزه دنبال میکند.
زارعینجفدری همچنین از راهاندازی دفاتر منطقهای اتحادیه ناشران جهان اسلام در قاره آفریقا و آسیا نیز خبر داد و یادآور شد: برای قاره آسیا کشور تاجیسکتان انتخاب شده است اما هنوز کشور قاره آفریقا مشخص نشده است.
وی یادآور شد: حدود هفت سال پيش بود كه وقتي وارد جوامع بينالمللي نشر ميشديم و با ناشران مختلف گفتوگو ميكرديم، متوجه شدیم كه يك فاصله معنادار بين ناشران مسلمان وجود دارد و با تحقيقات و بررسيها سعي كرديم بدانيم كه چنين فاصلهاي بين حوزههاي جغرافيايي ديگر جهان هم وجود دارد يا خير و در این میان به ناشران جهان اسلام و ضرورت پرداختن به مشکلات آنان به عنوان یک دغدغه پرداختیم.
زراعينجفدري گفت: در نتيجه ما به يك جمعبندي رسيديم كه حوزه نشر ناشران مسلمان جهان از يك عدم انسجام و آشنايي رنج ميبرد. اين شد كه اتحاديه جهاني ناشران مسلمان تشكيل شد.
وي در ادامه اين مراسم به بيان كارنامه اتحاديه جهاني ناشران مسلمان و فعاليتهاي اين اتحاديه طي سالهاي فعاليت آن پرداخت.
زارعی نجفدری با اشاره به برپایی نخستین نشست شورای اجرایی اتحادیه در اردیبهشت ماه امسال، گفت: این نشست 22 و 23 اردیبهشت ماه در شهر تهران برگزار و برای تعیین زمان برپایی سومین نشست اتحادیه رایزنی انجام خواهد شد.
در پایان این نشست نمایندگانی از کشورهای افغانستان و سوریه درباره مشکلات و مسایل موجود ناشران مسلمان دیدگاههای خود را بیان کردند.
بیست و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تا 21 اردیبهشت ماه در مصلای امام خمینی (ره) برپاست.
سهشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۴:۱۰
نظر شما