به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نویسنده در «سیر تحول و تکامل ژورنالیسم» علاوه بر گردآوری مجموعهای از اطلاعات دارای منابع به ترسیم مسیر تاریخی پیدایش، رشد، بلوغ، پیشرفت و تاثیرگذاری بیشتر رسانهها و تبیین واقعیتها و روابط موجود میان رسانه در کشورهای غربی پرداخته است.
نگاهی به چگونگی شکلگیری تاریخچه روزنامهنگاری، شکلگیری صنعت چاپ، روند شروع فعالیت رسانههای گروهی، آشنایی با اصطلاح مدیا، کاربردهای تلگراف، سینما، رادیو، تلویزیون، رسانه و فرهنگسازی و تبلیغات غیرمستقیم در این بخش گنجانده شده است.
ارایه تاریخچهای درباره قوانین ناظر بر فعالیت رسانهها که در جوامع مختلف مانند دانمارک، انگلستان و ایتالیا طی سالهای مختلف مصوب و اجرا شده است نیز بخش دیگر این کتاب را تشکیل میدهد.
وی در بخش دیگر این کتاب مختصات ژورنالیسم را در بعدهای مختلف ترسیم کرده، سپس با ارایه تعریفی از ژورنالیسم از نظر دولتها، منبع خبر و اطلاعات، انقلاب رسانه، آموزش ژورنالیسم، اخلاق و معیارهای ژورنالیسم، لزوم بیطرفی، نظارت یا سانسور، منبع مالی رسانه، آزادی بیان، رابطه آزادی بیان با آزادیهای دیگر، مخالفت با آزادی بیان، حق مالکیت، سازمانهای نظارتی رسانهای و مظاهر ژورنالیسم را معرفی کرده است.
نگاهی به چگونگی شکلگیری نخستین روزنامه، رسانه و انقلاب صنعت، خبرگزاریها، خبرنگار خارجی، مجله، تاثیر رنگ و طرح بر مخاطب، هنر و رسانه نیز مطالب دیگر این کتاب را تشکیل میدهند.
در صفحات دیگر این کتاب معرفی ژورنالیسم رادیویی و تلویزیونی، تاریخچه ساخت تلویزیون، تلویزیونهای پخش مستقیم و اینترنتی، انواع خبرنگار، کانونهای خبری، ستوننویسها، خبرگزار، مجری، ویژگیهای مجری، کارگردان تلویزیونی، تدوینگر، ویراستار، دبیر و سردبیر، تلویزیونها و رادیوهای ماهوارهای و روزنامهنگاری تهاجمی ارایه شدهاند.
تعاریف ژورنالیسم افراد سرشناس، ژورنالیسم ترکیبی، ژورنالیسم پژوهشی، ژورنالیسم نوین، ژورنالیسم علمی، ژورنالیسم اقتدار، ژورنالیسم وبلاگ، ژورنالیسم آزاد، ژورنالیسم جهاتدار، ژورنالیسم جنگ و صلح، ژورنالیسم بازدارنده، ژورنالیسم افشاگر، ژورنالیسم مشارکتی، ژورنالیسم عریان، ژورنالیسم پنهان نیز در بخشهای مختلف کتاب گنجانده شده است.
عبدالرشیدی در مقدمه این کتاب علاوه بر اشاره به تاریخچه آغاز به کار و تکامل ژورنالیسم، زوایای مختلف و پنهان آن را بررسی میکند. در بخشی از این مقدمه آمده است: «رسانه در معنای وسیلهای عام برای اطلاعرسانی، به دورهها و سدههای بسیار قبل از دوره قاجار برمیگردد. در دایرهالمعارفها از نوشتههای دوران فراعنه مصر در داخل و خارج از هرمها و قبرستانهای فراعنه که به حدود پنج هزار سال قبل برمیگردد، به عنوان اولین رسانههای ساخت دست بشر یاد میکنند؛ آنجا که مهندسان سازنده هرمها نقشه و اطلاعات مربوط به ساخت را بر دیوارههای داخل هرم منقوش کردهاند.»
نویسنده در نخستین مبحث اثر به چرایی انتخاب عنوان ژورنالیسم برای این کتاب میپردازد و میگوید: «ژورنالیسم اصطلاحی کلی و عمومی است که به همه مشاغل مرتبط با حوزه رسانه اطلاع میشود، برای این واژه نیز معادل فارسی مناسبی وجود ندارد.»
علیاکبر عبدالرشیدی از روزنامهنگاران قدیمی است که فعالیت خود را از سال 1344 آغاز کرده و در طول حدود نیم قرن گذشته علاوه بر رادیو و تلویزیون در روزنامهها و مجلات مختلف فعالیت داشته است. از وی حدود 20 جلد کتاب تالیفی یا ترجمه منتشر شده که بخشی از آنها با فعالیتهای ژورنالیستی او ارتباط داشته است.
چاپ نخست کتاب «سیر تحول و تکامل ژورنالیسم» در 216 صفحه، شمارگان یک هزار نسخه و بهای 12 هزار تومان به همت انتشارات سیمای شرق روانه بازار کتاب شده است.
پنجشنبه ۹ خرداد ۱۳۹۲ - ۰۹:۵۲
نظر شما