عبدالعلی دستغیب، نویسنده و منتقد پیشکسوت ادبیات ایران و تقدیر شده به عنوان چهره ماندگار نقد ادبی گفت: عرصه فرهنگ نیازمند بازنگری و توجه در چارچوب قانون اساسی است و اصلاحات در این عرصه نیز باید از بنیانها آغاز شود. دستغیب تاکید کرد که در سالهای اخیر تولید فرهنگی به حدی که انتظار میرفت نبود و این مساله نشانه بینظمی و عدم همکاری است.-
دستغیب که به بهانه برخی انتظارات اهالی قلم و هنر از دولت جدید سخن میگفت، توضیح داد: دکتر حسن روحانی تاکنون امتحان خود را پس داده است و به همه ثابت کرده که مرد فرهنگ و تدبیر است. شاید ایشان بتوانند در تصمیمگیریهای فرهنگی و هنری بر این عرصه تاثیرگذاری جدیتری داشته باشند.
این منتقد ادبیات معاصر اظهار امیدواری کرد: طبیعتا فردی که در رأس وزارت ارشاد قرار میگیرد باید انسانی فرهنگی و آشنا به امور نویسندگی و هنر باشد. آنچه امروز برای رشد فرهنگ نیاز داریم، مشارکت آزادانه عمومی در کارهای اقتصادی، فرهنگی است. معتقدم اصلاحات باید از بنیانهای جامعه آغاز شود. در عرصه فرهنگ هم خود مردم باید کارها را انجام دهند و وظایف فرهنگی را بر عهده بگیرند.
مترجم آثار نیچه در ایران گفت: دولت نباید در همه کارها دخالت داشته باشد و بهتر است کارهای فرهنگی را رصد و اداره کند. متاسفانه ما در سالهای گذشته تولید فرهنگی موثر نداشتیم و کارهایی که جسته گریخته انجام گرفت، ترجمه های غلطی از نویسندگان آمریکایی و انگلیسی بود. در عرصه ترجمه های فلسفی هم به جز چند ترجمه انگشت شمار، به هیچ چیز از جمله زبان توجه نشد. متأسفانه هیچ نظمی در کار نیست و این امر نشانه آن است که با هم همکاری نداریم.
دستغیب افزود: دولت جدید باید زمینه این همکاریها را فراهم کند، البته بدون آن که دستور بدهد. در شوروی 70 سال کارها فرهنگی دستوری انجام دادند اما نتیجه ای نگرفتند. اگر بخواهیم در مجامع عمومی حضور داشته باشیم، باید آزادی های قانون اساسی را همان گونه که دکتر روحانی گفتند به مردم و جامعه برگردانیم و این کار در یک روز و دو روز و کوتاه مدت تحقق نمییابد، ولی دولت جدید میتواند از آن حمایت کند.
دستغیب متولد 1310 شیراز است. وی از سال 1326 در روزنامههای شیراز همچون پارس و بهار ایران، و سپس در مجلهها و روزنامههای تهران همچون اطلاعات، کیهان، سخن، فردوسی، نگین، روشنفکر، امید ایران، پیام نوین، راهنمای کتاب، آینده، آدینه، کلک، کیهان فرهنگی، نیستان و ادبیات داستانی، مقالهها و مطالب متعددی در زمینههای تاریخ، فلسفه، جامعهشناسی و هنر قلم زده است.
از دستغیب تا کنون بیش از چهل عنوان کتاب منتشر کرده است. دستغیب در سال 1382 طی مراسمی در صدا و سیما، به عنوان چهره ماندگار در رشته نقد ادبی شناخته و موفق به دریافت لوح تقدیر و جایزه شد.
«نقد ادبی و نوعیت متن» از تازهترین کتابهای دستغیب است.
به تازگی مجموعه آثار این پژوهشگر در قالب پنج مجلد با نام «از دریچه نقد» از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شده است.
نظر شما