سه‌شنبه ۲۵ تیر ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۵
شصت و چهارمین شماره کتاب ماه علوم اجتماعی منتشر شد

وضعیت مطالعات خانواده در ایران محوریت شصت و چهارمین شماره از کتاب ماه علوم اجتماعی است که از سوی موسسه خانه کتاب در تیر ماه سال جاری منتشر شد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، دکتر امید علی احمدی در بخش سخن ماه این ماهنامه در مقاله‌‌ای با عنوان «تحولات گفتمانی خانواده امروز و چالش های فرارو» آورده است: «هجوم برداشت‌های مدرن از طریق رسانه‌های مجاز و غیر مجاز به همراه افزایش میزان حضور زنان در جامعه و تمایل آن‌ها به داشتن تحصیلات عالی و کسب آگاهی‌های حقوقی و اشتغال، به تدریج شرایط را برای تحولی همه جانبه در خانواده اما به میزان متفاوت در گفتمان های مختلف، فراهم ساخت.»
 
«وضعیت مطالعات خانواده در ایران» عنوان گفت‌وگویی با باقر ساروخانی و امید علی احمدی درباره مطالعات خانواده در گستره ‌های مختلف است. ساروخانی در این نشست تخصصی اظهار کرد: «در تحقیقات خاصی مانند خشونت و طلاق آدم‌ها راحت نیستند که پاسخ بدهند و در نتیجه تحقیقات کمّی اصلا جواب نمی دهد و معمولا ما را به نتایج بدیهی می‌رساند؛ مثلا هنگامی که راجع به عوامل طلاق تحقیق می‌کنیم و نتيجه به‌دست می‌آید عدم توافق؛ 99 درصد، توافق یعنی صفر.»
 
پرونده ماه این شماره از کتاب ماه علوم اجتماعی شامل 10 مقاله حول محور خانواده است. «تهدیدهای خانواده و تقابل سنت و مدرنیسم» عنوان مقاله‌ای از امید علی احمدی و ناصر پوررضا کریم سرا است که در آن با استفاده از شیوه مطالعه اسنادی و کتابخانه‌ای به واکاوی تقابل سنت و مدرنیسم و تاثیر این تحولات بر نهاد خانواده و امنیت آن در نظام ارزشی و الگوهای رفتاری نوین پرداخته شده است. معرفی و بررسی 6 کتاب «زنان شاغل، مردان خانه‌دار» از صالح زمانی، «تحولات معاصر خانوده در شهر تهران» از عالیه شکربیگی، «کودک آزاری از علت‌شناسی تا پاسخ‌دهی» از طاهره عیدی زاده، «جامعه شناسی مهارتی خانواده» از امید علی احمدی، «حقوق زن و خانواده» از سارا نظر قزوینیان و «بازنمایی نقش زن در خانواده» از مریم مرادی از دیگر نگاشته‌های بخش پرونده ماه را تشکیل می‌دهند.
 
از دیگر مقاله‌های این بخش می توان به مقاله محمد مهدی لبیبی، دکتری جامعه شناسی از دانشگاه علامه طباطبایی اشاره کرد. در جایی از این مقاله آمده است: «این تصور وجود داشت که پدرسالاری از جمله ویژگی‌های خانواده سنتی است و اینگونه تعبیر می‌شد که در گذشته پدر از موقعیت فرادستی در خانوده برخوردار بوده و تمامی اعضا تحت حاکمیت مستقیم یا غیر مستقیم او قرار دارند. اما آنچه که در خانواده سنتی ایرانی وجود داشت بییش از آنکه به پدرسالاری مربوط شود به اقتدار پدری مربوط می‌شد؛ در اقتدار پدری پذیرش برتری از طریق مشروعیت و مقبولیت بخشیدن به آن توسط سایر اعضای خانواده دیده می‌شود.». «خانواده و تلویزیون» به قلم تژا میرفخرایی و «نظریه پردازی در مطالعات خانواده، بایدها و چالش‌ها» عناوین دیگر مقاله‌های این بخش را تشکیل می‌دهند. 

در بخش پژواک شست و چهارمین شماره کتاب ماه علوم اجتماعی  6کتاب «جامعه شناسی مسائل اجتماعی»، «جامعه شناسی علم»، «جامعه شناسی پیری و پیرشدگی»، «وبلاگ نویسی و روزنامه نگاری»، «جنگ واقعی در فضای مجازی» و «رسانه‌های جدید و سیاست» معرفی شدند.
 
سیدرضا نقیب السادات و مینا صابری در مقاله با نام «بازنمایی تحکیم روابط زناشویی در سینمای دهه سوم انقلاب اسلامی» با استفاده از روش تحلیل محتوا، در پی پاسخ‌گویی به این سوال هستند که آیا فیلم‌های اکران شده در سینمای دهه سوم انقلاب بر تحکیم روابط زناشویی تاکید دارد یا خیر؟ در بخشی از این مقاله می خوانیم: «با یک نگاه کلی به صحنه‌های فیلم‌های سینمایی و نگاهی به متغیر وابسته وجود تحکیم روابط زناشویی، در بسیاری از صحنه‌ا با وجود داشتن تعهد، اعتماد، توجه، خودمختاری به خاطر نبود سایر عوامل مانند همسان همسری در زمینه‌های مختلف و یا نبود تفاهم و ... ممکن است صحنه‌ها از تحکیم برخوردار نباشند.» 

بخش تازه‌ها و همایش‌های علمی کتاب ماه علوم اجتماعی به گزارشی از بیست و چهارمین دوره جایزه فصل، رونمایی از پنج کتاب با موضوع ارتباطات و روابط عمومی و نگاهی به کتاب «نگاه کاربردی به دانش رسانه و ارتباطات» که به تازگی از سوی انتشارات روزنه منتشر شده است، اختصاص دارد.
 
سحر برین خو در بخش پایانی ماهنامه با عنوان پیشخوان به معرفی مختصری از سه اثر تاثیر گذار در حوزه مطالعات خانواده با نام‌های «خانواده و تمدن»، «خانواده عمومی و خصوصی: خواننده» و «جامعه شناسی زندگی خانوادگی» می‌پردازد. 

شماره 64 ماهنامه تخصصی اطلاع رسانی و نقد و بررسی کتاب علوم اجتماعی در 101 صفحه و به بهای 20 هزار ریال از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین