شنبه ۵ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۵
سینوسی بودن منحنی کتاب‌های حوزه علوم اجتماعی در تیر ماه سال جاری

ارزیابی اطلاعات مربوط به کتاب‌های حوزه علوم اجتماعی که در موسسه خانه کتاب در تیر ماه سال جاری به ثبت رسیده‌است، نشان می‌دهد که از هفته نخست تیرماه تا هفته دوم روند صعودی، از هفته دوم تا هفته سوم روند نزولی و از هفته سوم تا هفته پایانی روند صعودی را طی کرده‌اند. این گزارش به صورت تفکیک شده وضعیت هر کدام از این اطلاعات را ارایه می‌دهد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، هفته نخست تیر ماه (یکم تا پنجم تیر) 109 اثر از میان 126 اثر حوزه علوم اجتماعی، در شمار تالیفات قرار گرفتند که این آمار در هفته دوم تیر ماه (هشتم تا دوازدهم تیر) از 166 اثر حوزه علوم اجتماعی به 143 اثر تالیفی ارتقا یافته است.

در هفته دوم تیر علاوه بر افزایش تعداد تالیفات حوزه علوم اجتماعی نسبت به هفته نخست، با افزایش تعداد آثار ترجمه شده نیز مواجه هستیم. به این معنا که هفته نخست تیر هفده اثر ترجمه شده و هفته دوم 23 اثر ترجمه شده راهی بازار نشر شده‌اند.

تعداد چاپ اولی‌ها در هفته دوم تیرماه نسبت به هفته نخست تیر با اختلاف 72 اثر افزایش و تعداد تجدیدچاپی‌ها با اختلاف 28 اثر ارتقا یافته‌اند.

تهران در هفته نخست تیر 122 اثر حوزه علوم اجتماعی را در خود راه داده است در حالی‌که این آمار در هفته دوم با افزایش 21 اثری، به 143 رسیده است.

تعداد کتاب‌های حوزه علوم اجتماعی که در هفته دوم تیر در شهرستان‌ها منتشر شده‌اند از اختلاف محسوسی نسبت به هفته نخست تیر ماه برخورداراست، به گونه‌ای که شهرستان‌ها در هفته نخست اين ماه چهار اثر و در هفته دوم  23 اثر را در خود جای داده‌اند.

شمارگان متوسط از دیگر شاخص‌هایی به شمار می‌آید که بیانگر رشد کمی کتاب‌های حوزه علوم اجتماعی در هفته دوم است. یعنی عدد یک هزار و 324 نسخه هفته نخست به یک هزار و 938 نسخه در هفته دوم تیر ارتقا یافته است.

نتایج حاصل از مقایسه میان آمار هفته دوم تیر ماه نسبت به هفته نخست، بیانگر این مطلب‌ است که متوسط صفحه کتاب‌های حوزه علوم اجتماعی تنها شاخصی محسوب می‌شوند که با کاهش مواجه شده‌اند. همچنین این نتایج نشان می‌دهند که تعداد مولفان و مترجمان (بانو و آقا) در هفته دوم افزایش چشمگیری داشتند.

با وجود این‌که اغلب کتاب‌های حوزه علوم اجتماعی در هفته سوم تیر (پانزدهم تا نوزدهم تیر) در شمار تالیفات (94 عنوان) قرار دارند اما این آمار در مقایسه با هفته دوم تیر (143 عنوان) روند نزولی پیدا کرده است.

پانزده عنوان کتاب حوزه علوم اجتماعی که در هفته سوم ترجمه شده‌اند، بیانگر کاهش تعداد آثار ترجمه شده در این هفته و بهبود وضعیت نشر حوزه علوم اجتماعی است.

تعداد چاپ اولی‌ها و تجدیدچاپی‌های هفته سوم حوزه علوم اجتماعی در مقایسه با هفته دوم، با بداقبالی مواجه شده‌اند به‌گونه‌ای که تعداد چاپ‌اولی‌ها از هفته دوم تا هفته سوم، 112 عنوان کاهش یافته است و تعداد تجدیدچاپی‌ها نیز با اختلاف پنج عنوان کتاب، روند نزولی داشته‌اند.

ناشران تهرانی در هفته دوم تیر ماه، 143 اثر حوزه علوم اجتماعی را راهی بازار نشر کرده‌اند در حالی‌که این ناشران در هفته سوم، به انتشار 99 اثر موفق شده‌اند. همچنین ناشران شهرستانی در هفته اين هفته در مسیر رقابت با ناشران شهرستانی هفته دوم، جا ماندند و توانستند تنها 10 عنوان کتاب را راهی بازار نشر کنند.

شمارگان متوسط کتاب‌های حوزه علوم اجتماعی از دیگر شاخص‌هایی به شمار می‌آید که در هفته سوم  در مقایسه با هفته دوم، به‌خوبی رخ‌نمایی نکرد و با قرار گرفتن بر  پله یک هزار 655 نسخه‌ای در شمار کم‌ترین‌های هفته سوم قرار گرفت.

تنها شاخصی که حوزه علوم اجتماعی را در هفته سوم تیر روسفید کرد، متوسط صفحه بود. این شاخص در مقایسه با هفته دوم تیر با افزایش 47 صفحه‌ای مواجه شد.

نتایج ارزیابی آمار مربوط به حوزه علوم اجتماعی بیانگر کاهش تعداد مولفان و مترجمان (بانو و آقا) هفته سوم تیر نسبت به هفته دوم است و تنها تعداد مترجمان آقای هفته سوم تیر با افزایش مواجه شده است.

تالیفات حوزه علوم اجتماعی در هفته پایانی تیر (بیست‌ودوم تا بیست‌وششم تیر) در مقایسه با هفته سوم تیر، پله‌های صعود را با اختلاف 19 اثر طی کردند اما آثار ترجمه شده این حوزه در هفته پایانی تیر در جا زدند و همان تعداد آثار ترجمه شده هفته سوم تیر (15 عنوان) را به خود اختصاص دادند.

در هفته پایانی تیر اقبال با چاپ اولی‌ها و تجدیدچاپی‌های حوزه علوم اجتماعی یار بود. به‌گونه‌ای که تعداد آن‌ها در مقایسه با هفته سوم تیر، به ترتیب 9 و 10 عنوان افزایش یافته است.

ناشران تهرانی در هفته پایانی تیر با انتشار 116 اثر حوزه علوم اجتماعی، به خود بالیدند. همچنین این افتخار در هفته پایانی تیر شامل حال ناشران شهرستانی (انتشار 12 عنوان کتاب) شد. در حالی‌که ناشران تهرانی و شهرستانی در هفته سوم تیر به ترتیب 99 و 10 عنوان اثر را راهی بازار نشرکردند.

شمارگان متوسط و متوسط صفحه کتاب‌های حوزه علوم اجتماعی در هفته پایانی تیر نسبت به هفته سوم آمار خوشایندی نداشتند به‌گونه‌ای که شمارگان متوسط یک هزار و 655 نسخه هفته سوم تیر به یک هزار 184 نسخه هفته پایانی تیر کاهش یافت. همچنین متوسط صفحه هفته سوم تیر از 267 صفحه به 216 صفحه هفته پایانی تیر کاهش یافته است.

بانوان مترجم هفته پایانی تیر (73 نفر) در مقایسه با بانوان مترجم هفته سوم (64 نفر) خوش درخشیدند. در حالی‌که تعداد مولفان (بانو و آقا) و مترجم آقا از هفته سوم تیر تا هفته پایانی روند نزولی داشته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط