شمشیری در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: این طرح ملی با مطالعه ایدههای گسترش ترویج کتابخوانی در ایران و کشورهایی اروپایی شکل گرفت و بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری مبنی بر پرکردن اوقات فراغت مردم در اماکن عمومی مانند پایانههای مسافربری و فرودگاهها طرح ایستگاههای مطالعه در قالب گسترده اجرا شد.
وی با بیان اینکه طرح ملی ایستگاه مطالعه باید مانند خودپرداز بانکها در کشور جنبه استفاده عمومی و فراگیر به خود بگیرد، گفت: این طرح از 22 بهمن ماه سال گذشته با افتتاح 142 ایستگاه مطالعه در سراسر کشور آغاز شد و امیدواریم بر اساس اعتماد عمومی و فرهنگ غنی ایرانی اسلامی، این طرح دنبال شود.
شمیشیری افزود: طرح ملی ایستگاه مطالعه از دو سال پیش تاکنون با هدفگذاری دسترسی مردم به کتاب در اماکن عمومی مطرح شد.
ایستگاههای مطالعه کشور با ظرفیت 100 جلد و 15 عنوان کتاب
شمشیری درباره ظرفیت ایستگاههای مطالعه در کشور گفت: هر قفسه کتاب دارای 15 عنوان کتاب با 100 جلد کتاب متنوع است و این قفسهها با وجود پوسترهای معرفی کتابهای هر دوره در دو طرف آنها، معرفی میشوند.
وی درباره عناوین مختلف کتابهای ایستگاههای مطالعه کشور گفت: سه عنوان کتاب کودک، یک عنوان برای کودکان پایینتر از دبستان، دو عنوان مختص کودک ونوجوان و آثاری با موضوعهای دین، ادبیات، شعر و کتابهای ویژه نوسوادان، علوم و فنون، زنان خانهدار و همچنین آثار حوزه اندیشه از دیگر زمینههای موضوعی کتابهای ایستگاه مطالعه محسوب میشوند.
مدیر کل امور کتابخانههای نهاد کتابخانههای عمومی کشور درباره ویژگیهای کتابهای ایستگاه مطالعه اظهار کرد: کتابهای این ایستگاهها به دلیل قرار گرفتن در مکانهای پرتردد و زمان محدود بهتر است کم حجم باشند.
وی با بیان اینکه حجم کتابهای ایستگاههای مطالعه کمتر از 200 صفحه است، عنوان کرد: آثار مکتوب این طرح ملی برای کودکان در قطع خشتی و برای بزرگسالان در قطع رقعی و معمولی منتشر میشود.
دو هزار تومان قیمت کتابهای ایستگاه مطالعه
شمشیری با اشاره به اینکه در ایستگاههای مطالعه کتابهایی برای افراد باسواد و نخبه هم در نظر گرفته شده، گفت: در فاز نخست از هر عنوان 150 هزار نسخه کتاب برای ایستگاههای مطالعه کشور منتشر کردیم و قیمت این کتابها برای مخاطبانی که تمایل دارند این آثار را داشته باشند، دو هزار تومان است.
شمشیری با بیان اینکه در فاز نخست اجرای طرح ملی ایستگاه مطالعه در کشور شمارگان کتابها از هر عنوان 150 هزار نسخه بود، گفت: شمارگان کتابهای کودک و نوجوان به دلیل استقبال از شمارگان 150 هزار نسخه به 200 هزار جلد رسید و کتابهای حوزه اندیشه، فلسفی و عرفانی کمتر مورد استقبال قرار گرفتند.
پیشبینی راهاندازی هزار ایستگاه مطالعه برای سال نخست
مدیر کل امور کتابخانههای نهاد کتابخانههای عمومی کشور با اشاره به راهاندازی 142 ایستگاه مطالعه در فاز نخست اظهار کرد: در فاز دوم 140 ایستگاه در کشور مستقر شد و فاز سوم 130 ایستگاه مطالعه برای کل کشور پیشبینی شده و در کل هر سال 180 عنوان کتاب برای ایستگاه مطالعه کشور منتشر خواهد شد.
شمشیری با بیان اینکه دو میلیون و 200 هزار نسخه کتاب برای اجرای هر فاز ایستگاه مطالعه در کشور منتشر میشود، عنوان کرد: در فاز اول و دوم چهار میلیون و 500 هزار جلد کتاب برای ایستگاههای مطالعه چاپ شده است.
استفاده از سه میلیون کتاب در طرح ملی ایستگاه مطالعه
مدیر کل امور کتابخانههای نهاد کتابخانههای عمومی کشور درباره تعداد کتابهای مورد استفاده در این طرح ملی گفت: تا کنون سه میلیون کتاب در طرح ایستگاه مطالعه کشور مورد استفاده مخاطبان قرار گرفته است.
شمشیری با بیان اینکه کتابهای ایستگاه مطالعه کشور در فازهای مختلف وارد ایستگاههای دیگر میشوند، گفت: جابهجایی کتابها در ایستگاههای مطالعه مختلف با هدف حفظ تنوع و استفاده افراد مختلف از کتابهای ایستگاههای گوناگون صورت میگیرد.
مدیر کل امور کتابخانههای نهاد کتابخانههای عمومی کشور با بیان اینکه کتابهای موجود در ایستگاههای مطالعه فرودگاهها و پایانههای مسافربری با استقبال بیشتری در کل کشور روبهرو بودند، اظهار کرد: کتابهای ایستگاههای مطالعه مستقر در فرودگاهها و پایانههای مسافربری تهران، اصفهان و مشهد مخاطبان بیشتری پیدا کردند.
شمشیری با بیان اینکه مساجد، مراکز دولتی و ادارههای خصوصی خواستار مشارکت در راهاندازی ایستگاههای مطالعه کشور شدند، عنوان کرد: این طرح باید مانند ایجاد خودپرداز بانکها فراگیر شود و انجمن خیران کتابخانهساز و نهادهای دولتی و خصوصی برای کمک به این طرح باید وارد میدان شوند.
پخش تیزر تبلیغاتی ایستگاه مطالعه از شبکههای استانی
مدیر کل امور کتابخانههای نهاد کتابخانههای عمومی کشور گفت: برای پخش تیزر تبليغاتی از رسانه ملی وارد مذاکره شدیم اما متاسفانه به دلیل هزینههای بالای پخش قادر به اجرای این طرح نیستیم اما تبلیغات ایستگاههای مطالعه در سطح شبکههای استانی پیگیری میشود و این طرح در رسانههای نوشتاری با قوت بیشتری معرفی میشوند.
یک سوم کتابهای ایستگاه مطالعه برگشت داده شدند
شمشیری با بیان اینکه طرح ملی اسیتگاه مطالعه توانست در طول هفت ماه اجرا سه میلیون کتاب را در میان مخاطبان تزریق کند، اظهار کرد: تاکنون یک سوم این کتابها بازگشت داده شده است.
وی با اشاره به اینکه مردم می توانند این کتابها را به مدت دو هفته به امانت ببرند، عنوان کرد: آثار مکتوب ایستگاههای مطالعه در طول دو هفته میتواند از سوی مردم به امانت گرفته شود و بعد از خواندن این کتابها باید به ایستگاههای مطالعه و یا کتابخانةهای عمومی کشور بازگردانده شود.
شمشیری افزود: بهای کتابهای ایستگاه مطالعه برای مخاطبانی که تمایل به نگهداری شخصی آنها را دارند، دو هزار تومان است و افراد با واریز کردن مبلغ دو هزار تومان به حساب بانک تجارت به شماره 123 میتوانند صاحب این آثار شوند.
شمشیری با بیان اینکه طرح ملی ایستگاههای مطالعه در کشور میزان امانت کتاب را میان مردم و در مقایسه با کتابخانههای عمومی افزایش داده است، اظهار کرد: به طور متوسط میزان امانت کتابخانهای در کشور روزانه 70 جلد کتاب است اما با اجرای این طرح این میزان به 120 نسخه در روز افزایش پیدا کرده است.
چهارشنبه ۶ شهریور ۱۳۹۲ - ۰۹:۱۸
نظر شما