چهارشنبه ۲۰ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۴:۴۰
نسل اول کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران در ایفلا شناخته‌شده‌‌ترند

میترا صمیعی، استادیار و مدیر کل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در جلسه ارایه گزارش حضور نمایندگان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در كنفرانس ايفلا گفت: هیات ایرانی هنوز با نام افرادی مانند پوراندخت سلطانی که از کتابداران و پایه‌‌گذاران علوم کتابداری و اطلاع‌رسانی است، در ایفلا شناخته می‌شود._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، گزارش نشست حضور نمایندگان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران که با حضور دو نماینده و پذیرش چهار مقاله از سوی این سازمان همراه بود، امروز( 20 شهریور ماه) در سالن‌همایش‌های کتابخانه ملی برگزار شد.

صمیعی در این نشست با برشمردن دستاورد‌ها و مقایسه خدمات و امکانات کتابخانه‌ای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با کتابخانه‌های ملی کشور‌های دیگر گفت: پیگیری قانون واسپاری آثار دیجیتالی با توجه به افزایش این منابع در سطح کتابخانه‌ای، ایجاد فهرستگان مجازی و الکترونیکی، انتقال خدمات شابک و شاپا به کتابخانه ملی که در همه جای دنیا تحت نظارت کتابخانه‌های ملی است و اکنون از سوی خانه کتاب صادر می‌شود، از جمله برنامه‌هایی است که باید در صدر فعالیت‌های کتابخانه ملی قرار بگیرد.

وی با اشاره به ارایه اطلاعاتی از بحث دسترسی آزاد به اطلاعات و رعایت حق مولف که در ایفلا عنوان شد، اظهار کرد: رعایت حق مولف دیجیتال با توجه به افزایش این منابع در کتابخانه‌ها از جمله مواردی است که کتابخانه ملی باید در این مورد فعال‌‌تر وارد شود.

ایجاد امکان حضور تخصصی کارشناسان کتابخانه ملی در ایفلا

صمیعی با اشاره به حضور کارشناسان تخصصی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران پیش از حضور در ایفلا در جلسه‌های تخصصی سازمان عنوان کرد: بهتر است در اين مواقع جلسه بوکلت (جلسه تخصصی برحسب تخصص شرکت‌‌کننده) برگزار شود تا کارشناسان بخش های گوناگون در انجمن‌ها و کنفرانس‌های جانبی این کنفرانس حضور فعال‌تر داشته باشند. 

عضویت در ایفلا پیگیری شود
صمیعی با اشاره به کنفرانس ایفلا که امسال در سنگاپور برگزار شد، عنوان کرد: امسال درباره تغییر زمان برگزاری ایفلا و افزایش حق عضویت در این کنفرانس رای‌گیری شد که دو نماینده این سازمان فقط به تغییر زمان، رای مثبت دادند و در کل هر دو مساله یعنی تغییر زمان و افزایش حق عضویت، تایید شد.

میترا سمیعی، استادیار و مدیر کل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران هم در نشست ارایه گزارش نمایندگان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در كنفرانس ایفلا گفت: افتخار می‌کنم که برای دومین بار بعد از كنفرانس ايفلا در آرژانتين (سال 2004)، این بار در سنگاپور حاضر شدم. 

وی افزود: بهتر است عضویت در کمیته‌های گوناگون علمی در ایفلا دنبال تا حضور کارشناسان این سازمان پررنگ‌تر شود.

وی درباره حضور در این کنفرانس اظهار کرد: چهلمين كنفرانس روساي کتابخانه‌های ملی کشور‌‌ها در 20 اوت 2013 با شرکت روسای«CDNL» و با حضور 160 کشور جهان در هتل فولرتون سنگاپور برگزار شد.

وی درباره روند برگزاری این جلسه اظهار کرد: گزارشي‌هایی از فعاليت‌هاي دیگر ايفلا در بخش‌های كتابخانه‌هاي ملي ايفلا، فعاليت‌هاي كميته استانداردهاي ايفلا و نحوه همكاري و تعامل آن با سازمان جهاني ايزو و كميته دسترسي آزاد به اطلاعات و آزادي بيان FAIFE، تشریح كميته آسيا و اقيانوسيه و جلسات منطقه اي CDNL از سوی روساي آن‌ها ارایه شد که شامل نشست منطقه‌اي يك سازمان بين دولتي براي كتابخانه‌هاي ملي آيبرو و امريكا، كنفرانس كتابداران ملي اروپا (CENL) از سوی برنو راكين، ریيس كتابخانه ملي فرانسه،كنفرانس مديران كتابخانه‌هاي ملي درآسيا و اقيانوسيه بود.

صمیعی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به صدور فیپا در مدت دو تا چهار روز در ایران گفت: همچنین وجود تعداد زیادی از نسخه‌های خطی در کتابخانه ملی ایران و اسکن شدن تمام این مجموعه، مورد مباهات حاضران در اين كنفرانس قرار گرفت. 

درخواست صدورISPN و ISSN  از سوی کتابخانه‌ملی 
مدیر کل پردازش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به این که صدور شاپا و شابک یکی از خدمات ارایه شده از سوی کتابخانه‌های ملی جهان است گفت: بهتر است این دو خدمت (شاپا و شابک)ISBN و ISNN  که اکنون از سوی موسسه خانه کتاب ارایه می‌شود به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران واگذار شود.

صمیعی با بیان این‌که سازمان اسناد و کتابخانه ملی باید در زمینه حق
مولف به ویژه در بخش دیجیتال فعالیت‌های جدی ‌تر انجام دهد، اظهار کرد: رعایت حق مولف به ویژه در بخش منابع دیجیتال با همکاری کنسرسیوم محتوای ملی، فضای مجازی و سایر ارگان‌های فرهنگی از جمله برنامه‌های استراتژیک است که باید از سوی این سازمان پیگیری شود.

هفتاد و نهمین کنفرانس و مجمع عمومی فدراسیون بین المللی انجمن ها موسسات کتابداری (ایفلا) ازهفدهم تا بیست و سوم آگوست 2013 برابر با بیست و ششم مرداد تا اول شهریور ماه 1392 ، با حضور بيش از 3000 شركت كننده از بيشتر كشورهاي جهان به ويژه سنگاپور، مالزي، اندونزي، ژاپن و تايلند در مرکز سنگاپور با محوریت « کتابخانه‌های آینده، امکانات نامحدود» در مرکز بین‌المللی گردهمایی و نمایشگاه‌های سانتک در بلوار رافلز شهر سانتک برگزار شد. 

امسال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با ارایه هشت مقاله برای داوری در هفتاد و نهمین کنفرانس و انجمن عمومی فدراسیون بین‌المللی انجمن‌ها و موسسات کتابداری ( ایفلا) در سال 2013 در سنگاپور شرکت کرد و با توجه به غیبت اسحاق صلاحی، رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این کنفرانس، میترا صمیعی و افسانه تیمور‌خانی به نمایندگی از سوی این سازمان در این کنفرانس شرکت کردند.

چهار مقاله از سوی این سازمان در اين دوره از كنفرانس ایفلا پذیرفته شد. این مقاله‌ها دارای موضوعات «انتشار داده‌های پیوندی فارسی کتابخانه‌های ملی و اسناد ایران»، «میزان رضایت کاربران از کتابشناسی ملی و توقعات و انتظاراتشان»، «حق به کارگیری به ویژه اینترنت برای بازیابی و احیای هویت فرهنگی از دست رفته کودکان ایرانی» و «وضعیت نرم‌افزارهای آموزشی کودکان از نظر ذخیره و بازیابی و معیارهای طراحی نرم‌افزارها در ایران (یک تجربه ایرانی)» بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط