سه‌شنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۰
اسماعیل‌پور  کتاب جامع «اساطیر ایران» را می‌نویسد

ابوالقاسم اسماعیل‌پور، اسطوره‌پژوه و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی در حال نگارش بخش‌های پایانی کتاب «اساطیر ایران» است. وی مدعی‌است که این اثر، جامع‌ترین کتاب درباره اسطوره‌های ایرانی است و همه اساطیر را در دوره‌های مختلف همراه با تصویر، روایت، بررسی و تحلیل می‌کند./

ابوالقاسم اسماعیل‌پور به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، درباره کتابی که در دست تدوین دارد، اظهار کرد: پنج سال است در حال پژوهش و تالیف کتاب «اساطیر ایران» هستم. این کتاب همه دوره‌های اساطیری ایران از اسطوره‌های هندوایرانی، اسطوره‌های اوستا، اسطوره‌های دوره میانه، اسطوره‌های مانوی، زرتشتی، زُروانی و حتی اسطوره‌های دوره اسلامی تا سده‌های سوم و چهارم هجری‌قمری را همراه با تصاویر، روایت کرده، آن‌ها را بررسی و تحلیل می‌کند.

این اسطوره‌پژوه درباره منابع کتاب خود توضیح داد: منابع کتاب «اساطیر ایران» برگرفته از نگاره‌ها، سنگ‌نبشته‌ها، مجسمه‌ها و آثار کهن، همچنین معماری تخت جمشید و بسیاری مکان‌های دیگر است. منابع اوستایی و کتاب اوستا از خط اوستایی، متون پهلوی اشکانی و پهلوی ساسانی، متون مانوی، متون تاریخی عربی و جدیدترین منابع خارجی که ایرانشناسان دنیا درباره اسطوره‌های ایرانی نوشته‌اند از دیگر منابع دست اول در نگارش کتاب به‌شمار می‌روند.

مترجم کتاب «اساطیر جهان» به تفاوت اسطوره‌های ایرانی از دوران پیش از تاریخ، میانه و دوران پس از اسلام اشاره کرد و گفت: هر چه اسطوره‌ها کهن‌تر باشند ویژگی و قداست آن‌ها بیشتر است مانند ایزدان اما هر چه به دوره‌های تاریخی نزدیک‌تر می‌شوند، مباحث تغییر و شخصیت‌ها استحاله می‌یابند. به‌طور مثال در اسطوره‌های اوستا، کیومرث نخستین انسان است در حالی‌که کیومرث در شاهنامه نخستین پادشاه به‌شمار می‌آید و اسطوره‌ها از حالت ایزدی به انسان‌هایی با توانایی‌های ویژه یا  قهرمانان بدل می‌شوند.

اسماعیل‌پور درباره تصاویر کتاب نیز بیان کرد: نقوش این اساطیر در مناطق مختلف وجود دارد و بیشتر سرزمین‌هایی را دربرمی‌گیرد که ایرانیان بر آن‌ها حکمرانی می‌کردند. همچنین سکه‌ها، مُهرها و دیگر مدارک به‌دست آمده از گذشتگان دربردارنده نقش‌هایی از اسطوره‌های ایرانی است. کار روی تصاویر در حال انجام است و به‌نظر می‌رسد تا یک یا دو سال دیگر این کتاب که جامع‌ترین کتاب در حوزه اسطوره‌های ایرانی است به پایان برسد. تا پیش از این، اسطوره‌های ایرانی به این صورت معرفی و بررسی نشده بودند.

ابوالقاسم اسماعیل‌پور، متولد 1333، اسطوره‌پژوه، مترجم، دانشیار دانشکده‌ ادبیات و علوم انسانى دانشگاه شهید بهشتى تهران و استاد مدعو دانشگاه مطالعات بین‌المللى شانگهاى است. وی همچنین عضو پیوسته‌ انجمن انسان‌شناسان ایران، عضو هیات تحریریه‌ مجله‌ «انسان‌شناسى دانشگاه تهران»، عضو هیات تحریریه‌ مجله «علوم انسانى و اجتماعى دانشگاه مازندران»، عضو انجمن ایرانشناسى اروپا و عضو انجمن بین‌المللى مطالعات مانوى است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها