دوشنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۲ - ۰۸:۵۸
غلامحسین عمرانی: حافظ فراخوان صلح داده است

غلامحسن عمرانی، شاعر، پژوهشگر و استاد دانشگاه گفت: حافظ پس از مولوی از جمله شاعرانی است که در آثارش فراخوان صلح داده است. او شاعری است که اندیشمندانه به آشتی ملت‌ها پرداخته است. به باور این پژوهشگر وحدتی که در سرتاسر غزل‌های حافظ دیده می‌شود، همان فراخوان آشتی یا دعوت به صلح عمومی است./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، عمرانی در پیشباز از روز بزرگداشت حافظ و در مرور اندیشه‌های آشتی‌طلبانه این شاعر ایرانی گفت: وقتی می‌گوییم آشتی ملت‌ها باید به دو موضوع توجه داشته باشیم؛ یک ملت به معنای کیش و آیین و دوم ملت به معنای عموم مردم.

این شاعر ادامه داد: حافظ، اندیشمندی است که  به شکلی شاعرانه با زیباشناسی سخن آشنا بوده است و آرایه ادبی ایهام را در اغلب موارد به کار برده است. کسی که با حافظ سر و کار دارد، نمی‌تواند از زیر بار فخامت آثار او شانه خالی کند.

عمرانی توضیح داد: حافظ آن عهد ازلی را به کار بسته است که خداوند از انسان‌ها پیمان گرفت که به وحدت بیندیشند. به نظر من این وحدتی که در سرتاسر غزل‌های حافظ دیده می‌شود، همان فراخوان آشتی یا دعوت به صلح عمومی است. گرچه اندیشمندانی پیش از حافظ مانند مولانا جلال‌الدین محمد مولوی به صلح کلی اندیشیده‌اند. با این همه باید گفت حافظ بعد از مولوی فراخوان صلح داده است. شواهد فراوانی در دیوان حافظ در این مقوله وجود دارد، مانند بیت‌هایی چون:
«درخت دوستی بنشان که کام دل به بار آرد
نهال دشمنی برکن که رنج بی شمار آرد»
یا:
«آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است
با دوستان مروت، با دشمنان مدارا»

شاعر مثنوی «با نوای کاروان...» افزود: کسی که این پیام‌نامه را به اجرا می‌گذارد، مرام‌نامه‌اش این است که دوستی بهتر از دشمنی است. با این اندیشه، می‌توان گفت که شاهد مثال فراخوان صلح را آن‌گونه که شاعر اندیشمندی نظیر حافظ طرح ایده آن را ریخته، در این بیت نیز می‌تواند دید:
«بیا تا گل برافشانیم و می در ساغر اندازیم
فلک را سقف بشکافیم و طرحی نو در اندازیم»
تا آن‌جا که می‌گوید:
«اگر غم لشگر انگیزد که خون عاشقان ریزد
من و ساقی به هم سازیم و بنیادش براندازیم»

سراینده مجموعه شعر «غزل، خاک، خاطره» توضیح داد: در این بیت، مراد از کلمه ساقی همان صلح‌نامه ابدی است که خداوند در فطرت انسان آن را به ودیعه نهاده است. به‌این ترتیب، نهاد هر انسانی صلح‌طلب است. این را نه تنها ایرانیان از حافظ آموخته‌اند بلکه پیشینه آن نیز در کتاب‌های ارزشمندی نگاشته شده است. بنابراین، از ابتدای تاریخ زبان و ادب فارسی مرام‌نامه هر ایرانی صلح و دوستی بوده است و حافظ از آنجا که آیین‌های خجسته ایران را به زبان شعر پاسداری می‌کند، هنرمندانه سخن صلح و آشتی را پاس داشته است.

غلامحسین عمرانی متولد 1332 روستای زرین دشت از توابع فیروزکوه است. وی فارغ‌التحصیل مقطع دکترای فلسفه و عرفان و تصوف است. «غزل، خاک، خاطره» و «خیابان غزل» از جمله آثار او هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها