سه‌شنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۳ - ۱۷:۲۹
۹ هزار جلد کتاب هدیه خانه کتاب به کتابخانه‌های استان بوشهر / اجرای ۱۳ برنامه شاخص کتابخوانی در بوشهر

بوشهر – مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر از برگزاری ۴۵۰ برنامه کتاب‌محور همزمان با هفته کتاب در کتابخانه‌های عمومی استان خبر داد و تاکید کرد: ۹ هزار جلد کتاب از سوی خانه کتاب و ادبیات ایران همزمان با این هفته به کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر اهدا خواهد شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر، حیدر راهب ظهر سه‌شنبه در نشست خبری هفته کتاب گفت: هفته کتاب امسال با شعار «همدلی برای خواندن» از ۲۳ تا ۳۰ آبان برگزار می‌شود که این هفته نقطه عطفی برای بازنمایی و ارائه مطلوب خدمات کتاب‎‌محوری است که در طول سال در کتابخانه‌های عمومی استان اجرا می‌شوند.

وی ادامه داد: امسال همزمان با هفته کتاب ۴۵۰ برنامه در ۸۰ کتابخانه استان با هدف ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی برگزار می‌شود. شاخص‌ترین برنامه ما در این هفته همایش تجلیل از خادمان کتاب (کتابداران و کتابخوانان برتر استان) است که با حضور استاندار و آیت‌الله صفایی‌بوشهری نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر و جامعه فرهنگی بوشهر برگزار می‌شود.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر یادآور شد: در هفته کتاب امسال طرح عضویت رایگان در کتابخانه‌های عمومی از ۲۳ تا ۲۵ آبان و طرح بخشودگی جرائم کتاب از ۲۳ تا ۲۴ آبان اجرا خواهند شد.

راهب سپس به برنامه‌های دیگری که در این هفته در کتابخانه‌های عمومی اجرایی خواهند شد، گریزی زد و گفت: روایت پیشرفت (تور کتابخانه‌گردی اساتید، دانشجویان و دانش‌آموزان و آشنایی آن‌ها با خدمات نوین کتابخانه‌ای)، نشست کتابخوان، نشست گعده امین با حضور شاعران آیینی استان، واکاوی آثار آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب، اجرای طرح امیدآفرینی و نشاط اجتماعی با محوریت کتاب در شهرهای فاقد کتاب، رونمایی کتاب، معرفی کتاب، برگزاری نمایشگاه کتاب نوجوان با حضور دو ناشر تخصصی و معتبر این حوزه با معرفی و بررسی کتاب در کتابخانه عمومی خلیج فارس، زنگ کتاب در مدرسه و… برنامه‌های شاخصی است که در هفته کتاب در کتابخانه‌ها اجرا می‌شود.

وی سپس به بهره‌برداری از سه کتابخانه همزمان با هفته کتاب در استان خبر داد و افزود: کتابخانه آبدان تجهیز شده و فعالیت خودش را از هفته کتاب آغاز خواهد کرد. همچنین کتابخانه‌های باقرالعلوم دیلم و کتابخانه بنه‌گز بازطراحی و بازسازی شده و در این هفته بازگشایی خواهند شد.

راهب تاکید کرد که ۱۸ کتابخانه در سال گذشته بازطراحی شده که بازسازی هر کتابخانه بین ۵۰۰ میلیون تا ۲ میلیاردتومان هزینه داشته است. برای مثال، بازسازی و بازطراحی کتابخانه وحدتیه که موریانه‌زده و فرسوده شده بود، با عقد قرارداد با یک شرکت معتبر، ضمن بازسازی، کاملاً موریانه‌زدایی شد و شرکت مذکور در این زمینه ضمانت‌نامه ۱۰ ساله داد که خوشبختانه این کتابخانه از سال گذشته تا الان بدون مشکلی دارد به فعالیت خود ادامه می‌دهد. نکته قابل توجه این است که همه کتابخانه‌های بازطراحی شده، پس از بازگشایی به‌دلیل فضاسازی مناسب با روحیه و نیاز کودک و نوجوان و مدرن شدن خدمات، با افزایش اعضا و امانت‌دهی کتاب مواجه شده‌اند.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر با تاکید بر اینکه در حال حاضر ۶۵ درصد اعضای کتابخانه‌های عمومی را که معادل ۶۰ هزار نفر می‌شود، کودکان و نوجوانان تشکیل می‌دهند، افزود: در بازطراحی کتابخانه‌های استان توجه ویژه‌ای به این دو قشر داریم و خوشبختانه با تغییرات به‌وجود آمده شاهد تحول شگرفی در کتابخوانی آن‌ها هستیم. الان عضوی ۱۲ ساله داریم که در یک سال ۴۰۰ کتاب خوانده است که این نشان می‌دهد کتاب در زندگی کودکان بوشهری حضور پررنگی دارد و از سوی آن‌ها خوانده می‌شود.

وی سپس به کسب رتبه اول بوشهر در خرید کتاب در سال جاری اشاره کرد و گفت: اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر با خرید ۷۰۰ میلیون تومان کتاب از سهم نیم‌درصدی شهرداری‌ها به کتابخانه‌های عمومی و اهدای کتاب از سوی مردم به ارزش ۴۱۰ میلیون تومان در رتبه اول کشور در این زمینه ایستاد. ۲۰ میلیون تومان هم صرف خرید اسباب‌بازی شد.

راهب در خصوص کتابخانه‌های عمومی نیمه‌کاره هم توضیح داد: در حال حاضر کتابخانه دوم جم با پیشرفت ۹۵ درصد که با اعتبار ۱۵ میلیارد تومان در دو طبقه با مساحت ۸۰۰ متر مربع به همت شهرداری جم در زمین اهدایی در حال ساخت است، در دست بهره‌برداری داریم و جا دارد از شهردار فرهنگ‌دوست این شهر قدردانی کنم که در کمتر یک سال، ساخت این کتابخانه را با کیفیت بالا و شکیل در دست دارند و احتمالاً ساخت آن تا دی ماه به پایان برسد. پروژه دیگر که روبه اتمام است، کتابخانه آبدان در مساحت ۷۵۰ متر مربع است که در حال حاضر ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

وی ادامه داد: کتابخانه عمومی دویره که در دو سال اخیر فعال شده و از ۲۰ درصد به ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده است. همچنین کتابخانه‌های خیرساز در روستاهای راهدار با ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی، خلیفه با ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی و بنداروس با ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی دیگر کتابخانه‌های نیمه‌کاره‌ای است که در استان وجود دارند.

راهب در بخش دیگری از توضیحات خود از اهدای ۹ هزار جلد کتاب از سوی خانه کتاب و ادبیات ایران به کتابخانه‌های عمومی استان همزمان با هفته کتاب خبر داد و افزود: ارزش کتاب‌های اهدایی معادل یک میلیارد و ۷۱۰ میلیون تومان است که برای گروه‌های سنی مختلف و در موضوعات گوناگون است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر همچنین به صدور احکام سبز یا احکام فرهنگی و کتاب‌محور جایگزین حبس از سوی قضات دادگستریی‌های استان بوشهر در یک سال اخیر اشاره و تصریح کرد: خوشبختانه با رایزنی و نگاه مثبت آقای مهرانگیز رئیس کل دادگستری استان بوشهر به حوزه کتاب شاهد صدور احکام فرهنگی جایگزین حبس برای برخی از متهمان هستیم که در تازه‌ترین اقدام، با صدور احکام جایگزین حبس شاهد احیای یک کتابخانه با ۵۰۰ میلیون تومان با ۱۹ رای در دیلم هستیم. علی کره‌بندی، قاضی خوش‌ذوق دیلمی ان‌شاءالله ۲۴ آبان در آیینی در تهران مورد تجلیل قرار خواهند گرفت.

وی سپس به رشد کتابخانه‌های عمومی در شاخص‌های اصلی اشاره کرد و افزود: امسال در شاخص منابع، به ازای هر ۱۰۰ نفر در سال جاری، ۱۰۲.۵ کتاب داریم که در سال گذشته به ازای هر ۱۰۰ نفر، ۹۶.۶ کتاب داشتیم. در شاخص عضویت به ازای هر ۱۰۰ نفر ۴.۸ عضو داریم. در شاخص امانت، امسال به ازای هر ۱۰۰ نفر، ۳۸.۴ کتاب به امانت گرفته شده است. در شاخص زیربنا هم از ۲۶.۴۷۰ مترمربع به ۲۷.۲۰ متر مربع رسیدیم.

راهب تاکید کرد: در سه سال اخیر در کتابخانه‌های عمومی استان، ۳۳ درصد در شاخص منابع، ۷۹ درصد در عضویت، ۲۲۶ درصد در امانت کتاب و زیربنا ۵ درصد رشد داشته‌ایم.

وی همچنین تنگستان را دارای بهترین وضعیت در منابع معرفی کرد و افزود: در عضویت کتابخانه‌های عمومی شهرستان جم، در امانت کتاب، شهرستان‌های جم و تنگستان و در تعداد کتابخانه‌های عمومی شهرستان تنکگستان بهترین وضعیت را در میان کتابخانه‌های عمومی استان دارند. متاسفانه عسلویه در داشتن کتابخانه با وجود اینکه صنایع نفت و گاز در آنجا مستقر است، دارای بدترین وضعیت است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر در خصوص وضعیت مرمت کتابخانه مصلحیان و کتابخانه مرکزی هم توضیح داد: با وجود اینکه مرمت کتابخانه مصلحیان و ساخت کتابخانه مرکزی را در دولت سیزدهم دادیم اما بنا به دلیل افزایش اعتبار مرمت کتابخانه مصلحیان، فعلاً این پروژه با ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی متوقف شده است و منتطریم که اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دوباره پروژه را فعال کند.

وی ادامه داد: در مورد کتابخانه مرکزی هم به‌دلیل مصوبه شورای برنامه‌ریزی استان در آخرین نشست انجمن کتابخانه‌های استان در شهریور ، زمین این کتابخانه در اقدامی شتابزده با نهاد دیگری یعنی مرکز اسناد و کتابخانه ملی مشترک شده که این مصوبه مشکل دارد و امیدواریم در این دولت این مشکل مرتفع و ساخت آن آغاز شود.

اجرای ۱۳ برنامه شاخص در هفته کتاب در استان بوشهر

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر و دبیر هفته کتاب استان نیز در این نشست با اشاره به نقش مطالعه در شکل‌گیری و قوام‌بخشی و جهت‌دهی تفکر افراد و تاثیر آن در رشد آن‌ها گفت: ما متولیان فرهنگی موظف هستیم که فرهنگ مطالعه را در جامعه ترویج بدهیم و دسترسی افراد را به کتاب تسهیل کنیم. از این رو، با تشکیل نشستی با دستگاه‌های فرهنگی، حدود ۱۰۰۰ برنامه همزمان با هفته کتاب در سراسر استان اجرایی خواهد شد.

عبدالرحین افروغ افزود: این برنامه‌ها با مشارکت اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، معاونت فرهنگی سپاه امام صادق (ع)، حوزه هنری، مرکز اسناد و کتابخانه ملی و… اجرایی خواهند شد.

به گفته وی، برنامه ملی «قهرمان» شاخص‌ترین برنامه‌ای است که همزمان با سایر نقاط کشور با رونمایی از سه کتاب در تبیین خاطرات قهرمانان ملی در تالار لیان با تجلیل از نویسندگان مطرح هم‌استانی برگزار می‌شود.

افروغ از خریداری تعداد قابل‌توجهی کتاب معادل ۵۰۰ میلیون تومان خبر داد و گفت: این کتاب‌ها در همه موضوعات و گروه‌های سنی خریداری شده که حدود ۱۰۰۰ جلد در حوزه کودک و نوجوان است و همزمان با هفته کتاب این آثار اهدا خواهند شد.

وی برگزاری پیاده‌روی کتاب را دیگر برنامه شاخص هفته کتاب دانست و افزود: این برنامه سال گذشته اجرا شد که استقبال خوبی هم از آن شد. پیاده روی کتاب امسال همزمان با اولین روز هفته کتاب ساعت ۷ صبح از میدان المپیک تا میدان ریئسعلی دلواری برگزار خواهد شد.

دبیر هفته کتاب در استان همچنین از برگزاری نمایشگاه کتاب در شهرستان‌های استان خبر داد و گفت: در مرکز استان هم قرار است نمایشگاهی با رعایت ملاحظاتی برگزار شود؛ چون بر این باور هستم که یک نمایشگاه پیش از اینکه یک نمایشگاه باشد یک رویداد فرهنگی است که باید اثرگذاری فرهنگی داشته باشد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص برگزار نشدن نمایشگاه کتاب استان بوشهر در سه سال اخیر، توضیح داد: این نمایشگاه بایستی برگزار می‌شد منتها به دو دلیل این امر محقق نشد؛ یکی به دلیل اینکه نمایشگاه بدون مقدمه و پیوست‌های لازم فرهنگی و ادبی نظیر برپایی کارگاه، معرفی کتاب و … برگزار نشود.

وی ادامه داد: دوم اینکه نمایشگاه باید یک آورده داشته باشد، یعنی بتوان بن خرید کتاب را برای آن در نظر گرفت منتها چون نتوانستیم اعتبار آن را تامین کنیم، این رویداد برگزار نشد. البته در برگزاری نمایشگاه از این مهم غافل نبودیم که با برگزاری نمایشگاهی چندروزه کسب و کار کتابفروشی‌های شهر را به خطر بیندازیم و در نظر داشتیم اگر نمایشگاهی هم برگزار شود، جایگاه ناشران و کتابفروشان در آن فراموش نشود.

افروغ یادآور شد: بر این باور هستیم که مادران کتابخوان می‌توانند در پرورش کودکان کتابخوان موثر باشند، از این‌رو، ۲۸ آبان همزمان با هفته کتاب کارگاه مادران کتابخوان، کودکان کتابخوان را برگزار خواهیم کرد تا بتوانیم شوری را در حوزه کتابخوانی استان به پا کنیم.

وی تاکید کرد: از برترین تیتری که شعار هفته کتاب را که «خواندن برای همدلی» است، در رسانه به زیبایی تبیین و تفسیر کند، تجلیل خواهیم کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها