سه‌شنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۴
مسترحمی: قرآن توجهی ویژه‌ به دانش نجوم دارد

حجت‌الاسلام دکتر سیدعیسی مسترحمی، استاد دانشگاه، در نشست شگفتی‌های قرآن گفت: می‌توان ادعا کرد که قرآن کریم به شیوه خاصی به دانش نجوم توجه دارد تا دانش نجوم به رشدی بالا دست یابد./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، سومین جلسه از سلسله نشست‌های شگفتی‌های قرآن، عصر دیروز (29 مهرماه) در سالن اندیشه جوان صحن حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) با حضور دکتر سید عیسی مسترحمی محقق قرآنی و استاد دانشگاه برگزار و با استقبال فراوان علاقه‌مندان به‌ویژه قشر جوان جامعه روبه‌رو شد.

 دکتر مسترحمی در این نشست طی سخنانی آیات علمی قرآن را به چهار بخش دسته‌بندی کرد و گفت: دسته نخست آیاتی‌اند که اعجاز علمی دارند و پس از آن، آیاتی‌اند که شگفتی‌های علمی، نکات علمی و نظریه‌پردازی یا پیشگویی‌های علمی را در برمی‌گیرند. 

وی اظهار کرد: برخی آیات به نکات علمی اشاره دارند که در زمان نزول قرآن کشف نشدند و اکنون علم جدید به کشف مفاهیم آن‌ها می‌پردازد. چنین آیاتی دارای اعجازند، مانند آیاتی که به جنین‌شناسی، کیهان‌شناسی، نجوم و باستان‌شناسی اشاره دارند. آیاتی هم به نکات علمی اشاره دارند که در زمان نزول قرآن به صورت دیدگاهی ابتدایی مطرح شدند و چون این مسایل به صورت دیدگاهی ابتدایی بیان شده‌اند، معجزه محسوب نمی شوند و به عنوان شگفتی‌های قرآن از آن‌ها یاد می‌شود. دسته بعدی، پیشگویی‌های علمی یا نظریه‌پردازی‌های علمی قرآن‌اند.  چنین آیاتی از نگاه یک دانشمند حکم فرضیه را دارند. به عنوان نمونه، قرآن درباره آسمان هفتگانه صحبت می‌کند اما چون تا به امروز علم کیهان‌شناسی هنوز این موضوع را تایید نکرده است، از این موضوع با عنوان نظریه‌پردازی‌های علمی یاد می‌شود.

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این‌که قرآن به ترویج علم‌ خدمت‌های زیادی کرده‌است، گفت: تشویق به علم‌ورزی، ترویج معیارهای اخلاقی و انسانی علم، توسعه گستره دید انسان‌ها نسبت به جهان هستی و جهت‌دهی به علوم، موضوعاتی‌اند که می‌توان از آیات قرآن به آن‌ها پی‌برد. 

وی با بیان این‌که سوره‌های زیادی در قرآن به علم نجوم اشاره دارند، گفت: سوره‌هایی مانند  فلق، عصر، ضحی، لیل، شمس، فجر، طارق، انشقاق، انفطار، تکویر، جمعه، نجم، دخان، فاطر، قمر و بروج، سوره‌هایی هستند که مستقیم به نجوم اشاره دارند. از تعداد این سوره‌ها می‌توان به این نتیجه رسید که حدود 10 درصد از سوره‌های قرآن در برگیرنده موضوعاتی نجومی‌اند.

مسترحمی اظهار کرد: یکی دیگر از مسایلی که اهمیت نجوم را در قرآن چندبرابر جلوه می‌دهد، قسم‌های مکرری است که خداوند در قرآن به عناصر نجومی یاد کرده است. «والسماء ذات البروج»، «والسماء والطارق»، «واللیل و ما وسق»، «واللیل اذا عسعس» از جمله این قسم‌های نجومی به شمار می‌آیند. اغلب قسم‌های قرآنی به موضوعات نجومی اختصاص دارند و از میزان تعدد این قسم‌ها می‌توان به این نتیجه رسید که خداوند توجهی ویژه و خاص به موضوعات نجومی دارد. در واقع، می‌توان ادعا کرد که اگر کسی اطلاعات نجومی حتی در حد اولیه نداشته باشد، توان درک بسیاری از آیات قرآن را نخواهد داشت.

وی با بیان این‌که قرآن در حالی که یک کتاب هدایت است، از مباحث علمی برای هدایت استفاده می‌کند، افزود: اصطلاحاتی در قرآن وجود دارند که فهم آن‌ها مستلزم دانستن برخی  دانش‌هاست. ‌به عنوان نمونه، در سوره «دخان» اگر اطلاعات نجومی را کنار بگذاریم، معنای قابل توجهی از این سوره دریافت نخواهیم کرد. 

این محقق قرآنی افزود: دانش نجوم با فقه و احکام شرعی ما عجین شده است مانند زمان‌هایی که برای خواندن نماز، تعیین زمان زکات و تعیین اعمال حج مشخص شده‌اند. 

موضوع هفته آینده سلسله‌ نشست‌های شگفتی‌های قرآن به «اعجاز تربیتی قرآن» اختصاص دارد. 

سلسله نشست‌های شگفتی‌های قرآن کریم از 15 مهرماه تا 20 آبانماه هرهفته دوشنبه‌ها از ساعت 30/15 تا 17 با حضور حجت‌الاسلام  دکتر مسترحمی در سالن اندیشه جوان واقع در صحن مصلای آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در شهر ری برگزار می‌شود.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
    باسلام. از دقت و سرعت شما در انعكاس مطالب ممنونم. موفق باشيد. مسترحمي

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط