کتاب «طب ورزش(پزشکی ورزشی)» اثری مکتوب علمی- ورزشی است که با توجه به دربر گرفتن مطالب بسیار و جامع بودن، میتوان آن را به نوعی دایرهالمعارفی کوچک در حوزه پزشکی ورزشی به حساب آورد. این کتاب را «لیلا داس» نوشته است و چهار ایرانی به نامهای حسین طاهری چادرنشین، کمال رنجبر، خدیجه بهرمان و محمد صحبتیها به فارسی برگرداندهاند. ویراستاری علمی این کتاب را هم دکتر خسرو ابراهیم(رییس داﻧﺸﮑﺪه ﺗﺮﺑﯿﺖ ﺑﺪﻧﯽ و ﻋﻠﻮم ورزﺷﯽ داﻧﺸﮕﺎه ﺷﻬﯿﺪ ﺑﻬﺸﺘﯽ) انجام داده است.-
علاقهمندان به این حوزه و به ویژه اهالی ورزش میتوانند با مطالعه این کتاب با کاربرد پزشکی ورزش آشنا شوند، از چگونگی پیشگیری از آسیبهای ورزشی و همچنین راهکارهای درمان آنها اطلاع یابند، انواع سیستمهای موجود در بدن به ویژه گوارش، تنفسی، قلبی-عروقی، عضلانی و عصبی را بشناسند و در جریان مباحث بسیار مهمی نظر روانشناسی ورزش، تغذیه، توانبخشی در ورزش و آسیبهای ورزشی خاص قرار بگیرند.
در واقع، اگر قرار باشد که به نقاط قوت این کتاب اشاره شود، باید موارد زیادی تحریر کرد. به همین دلیل، بهتر است «جامعبودن در عین تخصصگرایی» را ویژگی اصلی این کتاب درنظر گرفت؛ موضوعی که شاید بتواند ثابت کند چرا میتوان از کتاب «طب ورزش(پزشکی ورزشی)» به عنوان یک دایرهالمعارف کوچک این حوزه نام برد.
این اثر مکتوب دچار برخی نقاط ضعف نیز هست که از جمله آنهامیتوان به اختصاص تنها هشت صفحه از 422 صفحه این کتاب به مبحث مهم دوپینگ اشاره کرد. امروزه بر کسی پوشیده نیست که دوپینگ نه تنها در ورزش حرفهای، بلکه در ورزش آماتور یا غیرحرفهای تا چه اندازه اثرات ویرانگر جسمی، روحی و اعتباری به همراه دارد. ورزشکاران زیادی در سراسر جهان به علت استفاده از داروها و فراوردههای خونی غیرمجاز(دوپینگ) به کام مرگ کشیده میشوند، سلامتی خود را از دست میدهند، از چرخه ورزش قهرمانی حذف میشوند و آبرو و اعتبارشان را میبازند. سوالی که مطرح میشود، این است که اگر درباره این موضوع مهم در یک کتاب پزشکی ورزشی به تفصل توضیح داده نشود، دیگر از چه مکتوبی میتوان چنین انتظاری را داشت؟! دوپینگ یا همان ترمیناتور(ویرانگر) دنیای ورزش، آنقدر قربانی میگیرد که شاید نتوان هرگز آسیبهای ورزشی را همردیف آن در نظر گرفت، زیرا یک آسیب ورزشی، هرقدر شدید باشد، در نهایت نمیتواند به اعتبار ورزشکار و روح جوانمردی ورزش لطمه بزند. کم حجم بودن بخش دوپینگ این کتاب را حتی نمیتوان به گردن نویسنده خارجی آن گذاشت، بلکه از مترجمان این اثر که از متخصصان حوزه تربیت بدنی هستند، انتظار میرفت که دستکم مطالبی را حتی در قالب تدوین به این بخش بیفزایند.
دیگر نقطه ضعف این کتاب، اشتباهات نگارشی و حتی املایی آن است. وقتی اثری با این محتوی، آن هم با نظارت علمی یکی از چهرههای شناخته شده ورزش کشور منتشر میشود، انتظار میرود که متن ترجمه و تایپ شده آن توسط یک ویراستار حرفهای ویرایش شود. نیازی نیست که به علت وجود نداشت نام ویراستار در شناسنامه کتاب به چنین نقصی پیبرد، زیرا ضعفهای موجود در پیکره کتاب، به خوبی این موضوع را ثابت میکند.
چاپ نخست کتاب طب ورزش(پزشکی ورزشی) با شمارگان یک هزار نسخه، در 422 صفحه و به بهای 90 هزار ریال از سوی نشر آوای ظهور منتشر شده است.
نظر شما