شنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۲ - ۲۳:۳۷
تحقیق در 7 قرن برای نگارش مکتوبی مستدل

حجت‌الاسلام والمسلمین علی اکبر رنجبران، نویسنده کتاب «چهل منزل با حسین(ع)» در آیین رونمایی از این اثر گفت: مبنای اصلی این کتاب تحقیق کتابخانه‌ای است و من برای نگارش کتاب منابع معتبر تا قرن هفتم را بررسی کرده‌ام.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، آیین رونمایی کتاب «چهل منزل با حسین(ع)» امروز (30 آذرماه) با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین علی اکبر رنجبران، نویسنده اثر و جمعی از مدیران مراکز فرهنگی هنری منطقه 20 در کتابخانه شیخ صدوق(ره) برگزار شد. 

رنجبران در بخشی از این مراسم درباره ویژگی های اثرش گفت: در این کتاب 40 مقتل با موضوعات خاص و کاربردی درباره عاشورا و بر اساس آن‌چه در مجالس روضه‌خوانی ایام محرم رایج است، نسبت به موقعیت مکانی و زمانی ما گزینش شده‌اند.

وی با بیان این‌که‌ «مقاتل آورده شده در این کتاب بر اساس مقاتلی که در کشورمان وجود دارند گزینش شده‌اند» افزود: مقاتل زیادی در کشورهای عربی نیز وجود دارند و در مجالس روضه‌خوانی خوانده می‌شوند اما هدف من، بیان مقاتلی بود که در ایران رایج است.

وی با اشاره به این‌که «برخی مقاتلی که در گذشته در مجالس خوانده می‌شدند امروز تغییراتی پیدا کرده‌اند» افزود: به طور مثال، در گذشته در بیشتر مجالس مقتل «طفلان مسلم بن عقیل» خوانده می‌شد اما امروزه بیشتر مقتل «مسلم بن عقیل» خوانده می‌شود و مقتل طفلان مسلم کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد. بنابراین، در کتاب نیز بیشتر مقاتلی که امروز رایج‌ترند، آورده شده‌اند.

رنجبران درباره این‌که «چرا مقاتل خاصی در یک برهه زمانی بیشتر رواج می‌یابند؟» اظهار کرد: شاید دلیل چندان خاصی برای آن نتوان یافت و به نظر می‌آید بیشتر به ذائقه و سلایق افراد برمی‌گردد. به طور مثال، پیش از این در شب دوم محرم مقتل حرّ خوانده می‌شد اما امروزه بیشتر مقتل ورود به کربلا خوانده می‌شود. بنابراین، برخی از مقتل‌ها اکنون بین مردم بیشتر رواج یافته‌اند.

مولف کتاب «چهل منزل با حسین(ع)» در ادامه با اشاره به مقتل «حضرت علی اصغر(ع)» در کتاب گفت: به طور مثال، برخلاف آن‌چه گفته می‌شود که امام بزرگوار از دشمن برای کودکش طلب آب کرد، این طور نبوده و بر اساس منابع معتبر امام حسین(ع) طلب آب نکرده ‌است. طلب آب کردن امام حسین(ع) از دشمن به‌دور از مناعت طبع امام(ع) و درنده‌خویی دشمنان ایشان هم از قبل مشخص بوده ‌است، زیرا پیش از این ماجرا نیز دشمن آب را روی امام(ع) و یارانش بسته بود. بنابراین، این شائبه نیز که گفته می‌شود امام(ع) برای نشان دادن درنده‌خویی دشمن چنین کاری کرده، اشتباه است.

رنجبران در پایان سخنانش درباره مخاطبان اصلی کتاب نیز عنوان کرد: این کتاب برای خطبا و روضه‌خوان‌ها نوشته شده است. با این وجود، مخاطب عام هم می‌تواند از کتاب استفاده کند.

«علیرضا محمودی» مدیر کتابخانه شیخ صدوق(ره) در بخش دیگری از مراسم طی سخنانی گفت: رویداد کربلا یک مصیبت به تمام معنا بود، مصیبتی برای اهالی آسمان و زمین. مصیبتی که در نوع خود بی‌مانند بود و بنابراین در اخبار هم آمده است که فرشتگان و انبیاء برای آن حضرت(ع) مجلس سوگواری برپا کردند و گریستند. 

وی ادامه داد: بنابراین شیعه حق داشت که تلاش کند یاد و خاطره این رویداد را حفظ کند و علاوه بر همراهی با انبیاء و فرشتگان الهی در سوگواری برای حسین (ع) آن را به عنوان یک درس، عبرت و حادثه مهم که عمق دنائت و پستی امویان و هواداران آن‌ها را نشان می دهد، حفظ کند. 

وی در پایان سخنانش یادآور شد: اگر تاثیر این معارف در جامعه اسلامی به ویژه شیعی هم در نظر گرفته و بر آن افزوده شود، به راحتی معارف حسینی می‌تواند به عنوان یک گرایش علمی مهم در حوزه تاریخ‌نگاری اسلامی مطرح شود و مراکز دانشگاهی در بخش تاریخ قسمتی را به تربیت محققان و تولید دانش در این زمینه اختصاص دهند. 

در پایان این مراسم از این اثر رونمایی شد و به حجت‌الاسلام والسملین رنجبران نیز لوح تقدیری اهدا شد. 

سپس نمایشگاه تخصصی کتاب عاشورا و مقتل که قرار بود با حدود هزار جلد کتاب عاشورایی و مقتل با تخفیف 30 درصدی برگزار شود، با حدود 30 جلد کتاب افتتاح شد که در آن علاوه بر کتاب‌های عاشورایی، کتاب‌های دفاع مقدس و انقلاب اسلامی نیز به چشم می‌خوردند.

علیرضا محمودی مدیر کتابخانه شیخ صدوق در این باره به خبرنگار ایبنا گفت: از همان ابتدا نیز قرار بود این نمایشگاه با کتاب‌هایی در حوزه عاشورا، دفاع مقدس و انقلاب با تخفیف 20 درصدی برپا شود و ما به وعده خود عمل کرده‌ایم.
 
این در حالی بود که به گفته «وفا برهانی» مدیر روابط عمومی فرهنگسرای ولاء ناشرانی که قرار بود در این نمایشگاه حضور پیدا کنند، همکاری نکردند و نمایشگاه طبق وعده داده شده برپا نشده است.

کتاب «چهل منزل با حسین(ع)» گزیده 40 مقتل است که با شمارگان شش6 هزار نسخه، در 281 صفحه و به قیمت یکصد و 50 هزار ریال از سوی مجتمع فرهنگی عاشورا منتشر شده ‌است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط