بهرهبرداری از اقیانوسها و دریاها به لحاظ حملونقل، تجارت، منابعغذایی و دارویی، منابع معدنی و امنیت کشورهای ساحلی از اهمیت بسیار ویژهای در جهان امروز برخوردار است. در این راستا، پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی، در مدت 22 سال فعالیت پژوهشی، هشت عنوان کتاب مرجع در موضوعات مختلف علوم دریایی منتشر کرده است.-
حسن نصرالهی، مسوول اطلاعرسانی و انتشارات پژوهشگاه اقیانوسشناسی و علوم جوی، درباره کتابهای منتشر شده از سوی این پژوهشگاه، گفت: آثار چاپ شده در این پژوهشگاه، تنها مرجع مناسب برای دانشجویان علوم دریایی و رشتههای مرتبط، برای دسترسی به کتابهای موردنیازشان است.
آثار منتشر شده در یک نگاه
وی در معرفی هشت عنوان کتاب مرجع منتشر شده از سوی این پژوهشگاه، عنوان کرد: کتاب «حقوق بینالملل دریاها و تحقیقات علمی دریایی» اثر دکتر ضیاءالدین مدنی، یکی از نخستینهای پژوهشهای انجام شده در کشور با این موضوع است و نویسنده آن تلاش کرده است تا یکی از موضوعات مهم حقوق بینالملل را بررسی کند.
نصرالهی افزود: کتابهای «تولید و تحلیل امواج تصادفی»، «انتقال رسوب» و «فرهنگ تشریحی مهندسی سواحل و فیزیک دریا» نوشته دکتر وحید چگینی، نیز از آثار منتشر شده در این پژوهشگاه دریایی هستند.
مسوول اطلاعرسانی و انتشارات پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی، ادامه داد: واحد انتشارات این پژوهشگاه، همچنین کتابهای «مرجانهای سخت آبهای ساحلی ایران در خلیج فارس» به قلم عبدالوهاب مقصودلو و «هشدار سونامی» تالیف محمدرضا اکبرپور جنت را در این مدت به چاپ رسانده است.
وی در ادامه معرفی تالیفات دریایی منتشر شده در این مرکز پژوهشی، اظهار کرد: «طراحی و اجرای سکوهای ثابت نفتی» اثر مصطفی زینالدینی و «حقوق دریا» به قلم منصور پورنوری و محمد حبیبی دولاب، نیز دیگر کتابهای مرجعی هستند که از سوی انتشارات پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی، منتشر شدهاند.
انتشار نشریات علمی فارسی و انگلیسی
واحد انتشارات این پژوهشگاه، علاوه بر چاپ کتابهای ذکر شده، دو نشریه علمی و پژوهشی را نیز با مشارکت مدرسان این رشتهها، منتشر میکند. نشریه «اقیانوسشناسی» با چاپ مقالات علمی به زبان فارسی و نشریه «Persian Gulf» (خلیج فارس) به زبان انگلیسی، بهصورت ماهنامه از سوی این مرکز پژوهشی منتشر میشوند.
فعالیتهای واحد انتشارات پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی، شامل چاپ و نشر کتاب، گزارش طرحهای پژوهشی، طرحهای دانشجویی و طرحهای انجام شده در خارج از مرکز است. تصحیح طرح، صفحهآرایی و قالببندی انتشاراتی، طراحی جلد، تکثیر و توزیع نیز در قالب فعالیتهای این انتشارات جای دارند.
کتابخانهای با منابع غنی
کتابخانه تخصصی پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی، دارای مجموعهای غنی از منابع علوم و فنون دریایی است. این کتابخانه، در سال 1370 به منظور تحقق اهداف علمی و پژوهشی و برای استفاده اعضای هیات علمی پژوهشگاه، محققان مدعو و دانشجویان دکترا و کارشناسی ارشد تاسیس شده است.
منابع موجود در این کتابخانه شامل کتابهای فارسی و لاتین، اسناد و مدارک، طرحهای تحقیقاتی و منابع سمعی و بصری است که با توجه به شرایط و مقررات کتابخانه، قابل دسترس و استفاده هستند.
سازماندهی و مستندسازی منابع و مدارک علمی، حفظ و نگهداری دادههای علوم دریایی، اشاعه اطلاعات سازماندهی شده از طریق سیستمهای رایانهای و ارتباط با کتابخانه و مراکز علمی و تحقیقاتی مرتبط بهمنظور تبادل اطلاعات و ارایه خدمات رایانهای با امکان اتصال به اینترنت، از اهداف فعالیت کتابخانه تخصصی پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی است.
این مرکز علمی که در بیست و دومین سال فعالیت خود از «موسسه ملی اقیانوسشناسی» به «پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی» تغییر نام داده، اکنون با سه پژوهشکده، سه مرکز ملی و یک مرکز منطقهای در حال فعالیت است.
نظر شما