شاکری در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: موضوعهای متنوع و متعددی در حوزه ادبیات داستانی انقلاب اسلامی قرار میگیرند و دست گذاشتن روی یک موضوع خاص مانند «فرارشاه سابق از ایران» و متعاقب آن، اتهام کمکاری در این زمینه بیانصافی در حق نویسندگان ایرانی است.
نویسنده مجموعه داستان «باران نیمروز» ادامه داد: فرار شاه سابق از کشور باعث تسریع روند پیروزی انقلاب اسلامی شد و این موضوع یک اتفاق مهم تاریخی است که باید در آن تدبر کرد اما پرسشی که مطرح میشود این است که آیا موضوعات تاریخی به عنوان یک مطالبه از ادبیات داستانی قابل طرحند یا خیر؟
وی افزود: برخی حوادث تاریخی از آنجا که قابلیت هنری دارند، قابلیت تبدیل شدن به ایده را دارند اما بسیاری از وقایع هم هستند که تا رسیدن به مرز یک ایده هنری، فاصله زیادی دارند. در حوزه ادبیات داستانی انقلاب، آثار ارزشمندی به ویژه در سالهای دفاع مقدس روانه بازار نشر شد. دلیل توجه به ادبیات انقلاب در زمان جنگ هم این بود که دفاع مقدس ما مولود انقلاب اسلامی بود.
شاکری با اشاره رمان «شاه بی شین» اضافه کرد: البته موضوع فرار شاه سابق در ادبیات داستانی ایران، چندان هم مغفول نمانده است و برای مثال در رمان «شاه بی شین» و برخی آثار داستانی دیگر به این موضوع اشاره شده است.
داور سابق جایزه کتاب فصل درباره تبدیل شدن وقایع تاریخی به موضوعات داستانی، توضیح داد: یک واقعه تاریخی برای آنکه دستمایه یک اثر داستانی شود، نیاز به دو شرط دارد. نخست اینکه خود نویسنده چنین وقایعی را درک کند. البته نسل جوان ما طبیعتاً تجربه عینی از وقایع انقلاب اسلامی ندارد. روش دوم مستندنگاری است. در این روش، خاطرهنویسان میتوانند مشاهداتشان را مکتوب کنند و داستاننویسان با اتکا به این نوشتهها میتوانند آثار داستانی مستندی خلق کنند.
نویسنده رمان «عریان در برابر باد» در پایان اضافه کرد: نمیتوانیم از ادبیات داستانی مدرن ایران با سابقه اندکی که دارد انتظار داشته باشیم نگاه گستردهای به همه وقایع مهم تاریخی کشورمان داشته باشد. ضمن اینکه معتقدم در حوزه انقلاب اسلامی آثار خوبی روانه بازار نشر شده است اما پافشاری روی یک موضوع خاص و اتهام کمکاری در آن به موضوع به داستاننویسان ایرانی کم لطفی در حق نویسندگان است.
پنجشنبه ۲۶ دی ۱۳۹۲ - ۰۸:۰۰
نظر شما