دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۱:۱۲
تلفیق خیام و حافظ در اقیانوسی از انگور/ تو در تمام غزل‌های من عیان هستی

مجموعه شعر «اقیانوسی از انگور» سروده جویا معروفی تلفیقی از رباعیات خیام و غزل‌های حافظ است. شاعر از این دو تفکر که البته قرابت‌هایی نیز با هم دارند، با سنجیدگی بهره برده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، جویا معروفی خواسته و ناخواسته تعلقات خاصی نسبت به خیام، فیلسوف، ریاضیدان، منجم و شاعر سده هفتم دارد. غزل‌هایی که معروفی می‌نویسد نشانگر مطالعه غزل‌های حافظ نیز است. چنانچه در پایان یکی از غزل‌هایش نوشته است:
«تمام عمر نه، بیا و امشب را
به قدر یک غزل حافظانه با من باش»

شاعر مجموعه شعر «اقیانوسی از انگور» بسیار جوان است و به رغم سن کمش توانسته است صدای خود را در شعرهایش پیدا کند. این خوب است که شاعری همان چیزی را بنویسد که دوست دارد. البته از دیگر سو نیز نباید به دام تقلید و تکرار بیفتد. به نظر می‌رسد معروفی با رویه‌ای که در پیش گرفته است به این دام دچار نشود.

آنچه شاعر در شعرش به آن‌ها می‌بالد غزل خواندن برای مخاطبش(تو) و نوشیدن عصاره میوه درخت تاک و دم را غنیمت شمردن است. شاعر معتقد است نباید از خزان حرف زد و باید لحظه‌ای را که در آن هستیم دریابیم و از آن لذت ببریم. این دیدگاه مطابق دیدگاه خیام است که می‌گوید:
«چون عهده نمی‌شود کسی فردا را
حالی خوش دار این دل پر سودا را
می نوش به ماهتاب ای ماه که ماه
بسیار بتابد و نیابد ما را»
یا در جایی دیگر می‌نویسد:
«خیام اگر ز باده مستی خوش باش
با ماه‌رخی اگر نشستی خوش باش
چون عاقبت کار جهان نیستی است
انگار که نیستی چو هستی خوش باش»

معروفی معقتد است که بدون معشوق جانی نیست و جز غزل داستانی نیست. او می‌گوید بیاییم از غم عشق حرف نزنیم چرا که غم عشق را کرانی نیست. حتی نباید غم نان داشت وقتی عشق در میان است.

در یکی از غزل‌های این کتاب می‌خوانیم:
«غزل غزل غزل از جام باده‌ات مستم
دلی که نذر تو بوده‌ست رفته از دستم
تو در تمام غزل‌های من عیان هستی
بیا ببین که ز عشقت چه طرف بربستم
من از تبار غزل‌های عاشقانه...، ولی
تو در غزل ننشستی و من ندانستم
چه‌ها که می‌گذرد در دلم، نمی‌دانی
مگو که مرد ره عشق نیستم، هستم
گمان مکن که پس از رفتنت خوشم، هیهات
ببین که جام ننوشیده مانده در دستم
بمان که در دل من همچنان همان هستی
به خاک پای عزیزت که عهد نشکستم.»

شعر عاشقانه البته شعر ساده‌ای است اما شعرهایی که معروفی می‌نویسد چندان ساده نیست. شاعر این سطرها منظومه فکری منسجمی دارد. «اقیانوسی از انگور» یک پیشنهاد به شاعران جوانی است که می‌خواهند غزل عاشقانه بنویسند.

معروفی وزن را خوب می‌داند و از آن برای سرایش شعرها به درستی بهره می‌برد. او کمتر از اختیارات شاعری استفاده می‌کند و وزن شعرها و قافیه‌ها را نمی‌شکند. شاعر این مجموعه به دنیا پشت پا می‌زند و خوش بودن با معشوق را بر هر چیز ارجح می‌داند.

مجموعه شعر «اقیانوسی از انگور» با شمارگان هزار و 100 نسخه و با قیمت پنج هزار تومان زمستان سال 1392 از سوی انتشارات فصل پنجم منتشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها