جمعه ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۲۳:۱۶
اسلام عقلانی، مهم‌ترین دغدغه مطهری بود

حجت الاسلام جبرئیلی در نشست بزرگداشت مقام علمی شهید مطهری، مهم‌ترین دغدغه وی را ارائه اسلام و تشیع عقلانی و استدلالی بیان کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست بزرگداشت مقام علمی استاد شهید مرتضی مطهری عصر امروز، جمعه 12 اردیبهشت در سرای اهل قلم بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، با حضور حجت الاسلام محمدصفر جبرئیلی و مالک شجاعی جشوقانی برگزار شد. دیگر سخنران این نشست، مریم خزعلی بود که در این مراسم حضور نیافت. 

جبرئیلی در این نشست با اشاره به دغدغه‌های مهم شهید مطهری در راستای نگارش تألیفاتش، گفت: استاد شهید مطهری، یک متفکر به تمام معنا و درجه یک بود. یکی از مهم‌ترین دلایلی که کتاب‌های ایشان پس از گذشت 30 سال هم‌اکنون نیز تازه و نو است، دغدغه‌مند بودن اوست. یعنی ایشان بر حسب دغدغه‌های فکری‌اش کتاب می‌نوشت. 

وی افزود: یکی از دغدغه‌های مهم شهید مطهری ارائه اسلام و تشیع عقلانی و استدلالی بود. پیامبر اسلام نیز بر این نکته تاکید داشت. سلوک پیامبر به این صورت بود که ایشان مردم را با اخلاق جذب اسلام می‌کرد و در ادامه آن‌ها را با استدلال و عقلانیت نگه می‌داشت. 

این مدرس حوزه علمیه قم در ادامه به دیگر دغدغه‌های شهید مطهری اشاره کرد و گفت: بررسی علل انحطاط مسلمان‌ها از دیگر دغدغه‌های مهم شهید مطهری بود. ما مسلمان‌ها تا قرن پنجم آقای جهان بودیم، اما از قرن‌های ششم و هفتم نزول کردیم. 

جبرئیلی همچنین اظهار کرد: «بازسازی تفکر دینی» و «ارائه یک ایدئولوژی اسلامی جامع نگر» از دیگر دغدغه‌های شهید مطهری بود. در این راستا ایشان مباحثی چون اسلام و نیازهای زمان، مساله حجاب، تاکید بر اسلامی بودن فلسفه، وظایف حوزه‌های علمیه و آسیب‌شناسی نهاد روحانیت را مطرح کرد. 

نویسنده کتاب «سیری در تطور کلام شیعه» در ادامه با اشاره به نقد شهید مطهری از حوزه‌های علمیه، گفت: استاد شهید، هرچند نهاد روحانیت را نهاد کامل و مناسبی می‌دانست، اما بر اساس دید آینده‌ نگر خود حس کرد که ممکن است نهاد روحانیت از درون آسیب ببیند و باید حتما کسی از دورن خود حوزه به نقد و اصلاح این نهاد بپردازد. 

جبرئیلی در بخش دیگری از سخنرانی خود اشاره کرد که درباره زندگی و تفکرات استاد مطهری تحقیقات بسیاری انجام شده و بخش اعظم منظومه فکری ایشان برای جامعه مشخص شده است. وی در ادامه گفت: یکی از ویژگی‌های علمی و تحصیلی استاد این است که ایشان در راستای تکمیل تحصیلات خود استادان بسیاری دیده و از محضر آنان استفاده برده است. آیت‌الله بروجردی، حضرت امام خمینی (ره) و زنده‌یاد علامه طباطبایی از شاخص‌ترین استادان شهید مطهری بوده و از مقام علمی او و شیوه رفتاری او در کلاس درس، خاطرات بسیاری نقل کرده‌اند. 

جبرئیلی در ادامه سخنرانی خود به اخلاق و ویژگی‌های فردی شهید مطهری نیز اشاره کرد و گفت: استاد مطهری در بحث اخلاق فردی و سلوکش با دیگران یک نمونه به تمام معنا بود. حضرت آیت‌الله العظمی شبیری زنجانی که یکی از شاگردان استاد بود، در این باره بسیار نوشته است. حتی اخلاق و رفتار استاد با خانواده‌اش نیز نمونه بود. حتی راننده شخصی استاد نیز در خاطرات خود از احسان بسیار استاد نسبت به حیوانات، مسائلی را مطرح کرده است. 

دیگر سخنران این نشست، مالک شجاعی جشوقانی بود. این محقق حوزه فلسفه در بخشی از سخنرانی خود ضمن اشاره به کار فکری شهید مطهری گفت: امروزه همه اهالی فلسفه مدیون کارهای فکری و آثار منتشرشده استاد شهید مرتضی مطهری هستند. 

وی افزود: نام استاد با بزرگداشت مقام معلم گره خورده است، اما من بیشتر دوست ایشان را با صفت «متعلم» خطاب کنم. 

دکترشجاعی جشوقانی همچنین به منظومه فکری استاد مطهری اشاره کرد و گفت: استاد شهید مطهری در همه حوزه‌های علوم انسانی کار فکری کرده است، اما مهم‌ترین دغدغه ایشان مسائل روز جامعه به ویژه مسائل مرتبط با جوانان و گرهگشایی فکری آنان بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها