رحماندوست در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) با اشاره به مشکلات متعدد حوزه نشر، عنوان کرد: پرداختن به مقوله حقالتالیف پدیدآورندگان جای بسیار قدردانی دارد چرا که این موضوع در جامعه ما مغفول و مبهم مانده است. شایسته است و جا دارد که «ایبنا» در حوزههای دیگر نشر مانند حقالترجمه، حقتدوینگری، کپیرایت و ... دست به ابتکار جدید بزند و نظرات صاحبنظران را نیز در این زمینهها منعکس کند تا کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی بر آن شود درباره این موضوعات دست به تبیین و تدوین قانون بزند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: پرداختن به مقوله حقالتالیف پدیدآورندگان متوفی نیاز به پژوهش دارد چون در این حوزه تحقیقی انجام ندادهام. در ارائه پاسخ دقیق به این پرسش که «آیا موافق تعیین محدوده زمانی برای این حق هستم یا خیر؟» در میمانم. اما در مجموع معتقدم که دریافت همیشگی حقالتالیف پدیدآورندگان متوفی، توسط وراث غیرمنطقی است و قابل دفاع نیست.
این نویسنده و شاعر افزود: معتقدم این پدیدآورندگان هستند که در خلق آثاری که حاصل کار فکری، اندیشهای و علمیشان است، زحمات بسیاری را متحمل میشوند بنابراین، هیچ دلیلی ندارد که برای همیشه وراث و حتی در برخی موارد وراث چند نسل بعد، از منافع انتشار آثار پدیدآورندگان متوفی بهرهای ببرند! به نظرم این موضوع به هیچ وجه با عرف جامعه امروزی همخوانی ندارد.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این پرسش که «پیش از این، محدوده زمانی دریافت حقالتالیف پدیدآورندگان متوفی، 30 سال پس از مرگ آنها بود، اما حدود سه سال است که این محدوده زمانی به 50 سال ارتقا یافته است، در این مورد چه نظری دارید؟» گفت: این که 30 سال بهتر است یا 50 سال، جای تحقیق و بررسی دارد اما چیزی که الان به عنوان قانون مطرح است، 50 سال است و معتقدم که باید حامی قانون بود و از آن پیروی کرد مگر اینکه قانون تغییر کند.
دانشیار دانشگاه تهران در ادامه سخنانش، گفت: این موضوع که اگر گستره این محدوده زمانی افزایش یا کاهش یابد، در تالیف آثار خوب و غنی و تجدید چاپ آنها موثر است بهگونهای که بعد از فوت صاحبان آنها، همچنان قابلیت چاپ و انتشار را دارند، نیز جای بحث و بررسی دارد اما به نظرم هر اندازه این محدوده زمانی طولانیتر شود بدون شک در خلق آثار قویتر موثر خواهد بود.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی توضیح داد: معتقدم هیچ نویسندهای هیچگاه اثری را با هدف دریافت حقالتالیف و حتی با هدف بهرهمندی وراث از این حق بعد از گذشت 50 سال از فوتش، به رشته تحریر در نمیآورد! این یک واقعیت است که تالیفات، دستنوشتههای شخصیتهای فرهنگی، ادبی و سیاسی هستند که از آنها به یادگار میمانند و بهدرستی که اغلب این آثار قابل ستایش و چاپ ـ حتی پس از گذشت مدت زمان طولانی از فوت صاحبان آنها ـ هستند.
رحماندوست اظهار کرد: بهتر است در این زمینه از تجربیات سایر کشورها نیز بهرهمند شویم و در صورت امکان قوانین مربوط به صاحبان آثار آنان را با بومیسازی، در جامعه اجرا کنیم. در این میان میتوان ترجمه قانونگذاری کشورهای دیگر درباره اهل قلم را پیگیری کرد.
*در این زمینه بخوانید:
-(1)سرشار: مخالف تعیین محدوده زمانی برای حقوق وراث نویسنده هستم/اینجا را بخوانید.
-(2)کارشناس حقوق نشر: محدوده زمانی برای آثار فکری، به دلیل حمایت از جامعه است/اینجا را بخوانید.
-(3)مهدی غبرایی: حقوق آثار تا الیالابد باید به وراث پدیدآورنده برسد/اینجا را بخوانید.
-(4)مدیر نشر بهتاپژوهش: قانون «حقوق مولف پس از مرگ» کامل است/اینجا را بخوانید.
-(5)حسنبیگی: محدودیت زمانی را برای انتفاع وراث قبول ندارم/اینجا را بخوانید.
-(6)کاخی: با واگذاری حقالتالیف نویسنده متوفی به ناشر مخالفم/ اگر ناشر زودتر از مولف فوت کند، تکلیف چیست؟/اینجا را بخوانید.
-(7)گودینی: با قانون محدودیت زمان ارث از مولف موافقم/ اگر وارث مولف ناخلف بود، چه باید کرد؟/اینجا را بخوانید.
-(8)سلیمی: پیشنهادم تشکیل سازمان غیر دولتی برای حمایت و مدیریت آثار مولفان متوفی است/اینجا را بخوانید.
-(9)کاشفی: یک حکم واحد و مطلق درباره همه آثار عادلانه نیست/اینجا را بخوانید.
-(10)نادمی: حقوق مادی آثار در نهایت باید به جامعه بازگردد/اینجا را بخوانید.
-(11)شیرزادی: حقالتالیف نباید محدودیت زمانی داشته باشد/اینجا را بخوانید.
-(12)احمدی: وراث حق دارند درباره انتشار یا عدم انتشار آثار متوفی نظر دهند/اینجا را بخوانید.
-(13)شفیعی: تا وراث قانونی در قید حیاتاند باید حقوق مولف به آنها برسد/اینجا را بخوانید.
-(14)قیصری: 500 سال هم از فوت مولف بگذرد، باید حقالتالیفش به وراث برسد/اینجا را بخوانید.
-(15)پارسینژاد: محدودیت زمانی حقالتالیف آثار متوفی به 70 سال ارتقا یابد/اینجا را بخوانید.
(16)زنوزی جلالی: نویسندگان در زمان حیات با مشکلات حقالتالیف مواجهند چه رسد پس از فوت! /اینجا را بخوانید.
-(17)تجار: حقوق تالیف آثار مانند سایر میراث پدیدآورنده است/اینجا را بخوانید.
-(18)محقق: برای جلوگیری از تحریف لزوما نباید مدت انحصار آثار را اضافه کرد/ اینجا را بخوانید.
-(19)مزینانی: با اجرای قانون حق وراثت آثار ملی میشوند/ اینجا را بخوانید.
-(20)خلجی: قانون حق وراثت باید مبنای فقهی داشته و مبتنی بر سنتهای فرهنگی و تاریخی باشد/ اینجا را بخوانید.
-(21)اسماعیلی: روش محاسبه پلکانی آثار را پیشنهاد میکنم/ اینجا را بخوانید.
دوشنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۴
نظر شما