مقالهای با موضوع «نگاه انتقادی بیدل دهلوی به شعر و شاعران روزگارش» مطلبی از دومین شماره نشریه «شبه قاره» است که از سوی فرهنگستان زبان و ادب فارسی به چاپ رسیده است. مجله «شعر» مرکز آفرینشهای ادبی نیز دیگر نشریه تازه انتشار یافته ادبی و فرهنگی است.
«نوآوریهای امیرخسرو در ترکیب واژگان زبان فارسی»، سلیم نیساری؛ «نقش سفینۀ خوشگو در انشعاب شاعران طرز خیال هندی»، محمود فتوحی رودمعجنی ـ محمدجواد مهدوی ـ آزاده صهبایی؛ «دساتیر، زبان پاک و غالب دهلوی»، قهرمان سلیمانی؛ «سیر نظریهپردازی دربارۀ دبستان مذاهب»، کریم نجفی برزگر؛ «نویافتهای از سراجالدین علیخان آرزو»، مهدی رحیمپور؛ «نگاه انتقادی بیدل دهلوی به شعر و شاعران روزگارش»، خلیلالله فضلالله؛ «خیال، گونهای آوازی در شمال هند»، گلاله هنری؛ «مهاجرت خوشنویسان عصر صفوی به هند»، مهری ادریسی؛ «بررسی روابط ترامتنی (پارودیکِ) سبک هندی»، سحر وفایی تاجخاتونی؛ «بازخوانی حملۀ نادرشاه به هند»، نورالدین نعمتی ـ مظهر ادوای؛ «مثنوی عیشستان»، نجمالرشید؛ «گسترش پیرنگ در خطوط فرعی داستانی در قصههای ایرانی و هندی»، محمد راغب؛ «شاه منصور شیرازی»، جمشید نوروزی؛ «تصحیح ابیاتی از اثیرالدین اخسیکتی با تکیه بر فرهنگ جهانگیری»، سارا سعیدی؛ «بحثی در باب بحر الانساب مبارکشاهی و مؤلف آن»، علی نویدی ملاطی؛ «معرفی اجمالی شاهد صادق، دائرةالمعارف عمومی»، مجید سرمدی؛ «بررسی تطبیقی مجنون و لیلی امیرخسرو و لیلی و مجنون نظامی گنجوی»، نیلوفر محمدی؛ «سخنوران هندی و شاعران ایرانی مقیم هند در جُنگ اشعار شمارۀ 754 مجلس»، حمید رضایی ـ معصومه قاسمی از مطالب بخش ادبیات نشریه «شبه قاره» هستند.
در بخش هنر این شماره نیز مقالهای با عنوان «معرفی نسخۀ خطی اکبرنامه» به قلم زهرا معمّر و در بخش «رساله» نیز مقالۀ «تأیید بصارت»، نوشته چندر شیکهر درج شده است.
در قسمت «سخنرانی» این شماره نیز دو مطلب با عنوانهای «فرهنگنویسی در شبهقاره از ابتدا تا قرن 10 هجری» نوشته علیاشرف صادقی و «دستورنویسی در شبهقاره» اثر منصور ثروت به دومین شماره مجله شبهقاره، از مجموعه ویژهنامههای نامه فرهنگستان به چاپ رسیده است.
«تازههای نشر در گروه شبهقاره» بخش پایانی این شماره از ویژهنامه شبهقاره است. در این بخش کتابهایی چون دانشنامه زبان و ادب فارسی در شبه قاره؛ تاریخ و جغرافیای پنجاب، شاهنامه در شبهقاره، فهرست مقالات فارسی، اردو، انگلیسی در زمینۀ تحقیقات ایرانشناسی در شبه قاره، فهرست نسخ خطی کتابخانه دارالمصنّفین علامه شبلی نعمانی اعظمگره هند معرفی شدهاند.
سرمقاله دومین شماره مجله شبهقاره در موضوع «پاکستان و زبان فارسی» به قلم غلامعلی حدّاد عادل است.
نشریه تازه انتشار یافته دیگر مجله تخصصی «شعر» مركز آفرینشهای ادبی حوزه هنری است با انتشار مطالبی درباره نیما یوشیج منتشر شد. مطلبی با نام «از خلوت تن، به خلوت دل میتوان رسید» از این شاعر نوآور در این نشریه به چاپ رسیده است.
در این نشریه مطلبی از نیما یوشیج با عنوان «از خلوت تن، به خلوت دل میتوان رسید» به چاپ رسیده که در بخشی آن میخوانیم:
«بدون خلوت با خود، شعر شما تطهیر نمییابد و آنچه كه باید باشد، نخواهد بود. به هر اندازه در خودتان خلوت داشته باشید، به همان اندازه این كیفیت بیشتر حاصل آمده است. از این حرف كودكانه و جوان فریب بگذرید كه شعر از جمعیت ساخته میشود. كسی كه معترف به این است خود منم. اما شاعر، این كالا را كه از جمعیت میگیرد، در خلوت خود منظم و قابل ارزش میكند. با شاعر است كه این كالا، كالایی میشود. دلیل آن را میتوانید به آسانی پیدا كنید كه هر كس، شاعر زبردستی نیست و...»
در مطلب «بشنو از نی» این مجله به قلم علیرضا قزوه نیز میخوانیم:
«به وضوح میبینیم كه حتی امروز هم با برآمدن دولت جدید، مسایلی مانند حركت از اقتصاد نفت محور به سوی اقتصاد مالیات محور، یا كوچك شدن دولت و سپرده شدن برخی از امور حاكمیتی به بخش خصوصی و تشكلهای مردمی، یا تاكید بر لزوم ترویج تعاونیها، یا حتی همین بحث چند و چون ممیزی كتاب مطرح است كه در حقیقت از همان چشمه قدیمی آب میخورد.»
در بخش «گپ و گفتوگوها» گفتوگو با سیدعلی موسوی گرمارودی و یوسفعلی میرشكاك درج شده است. گفتوگو با شاعر معاصر كرد عراقی، «لطیف هملت» و ترجمه بخشهایی از اشعار این شاعر، از دیگر بخشهای مجله شعر است.
در بخش «لوح» مجله تخصصی شعر، «حكایت شاعر» به قلم اسماعیل امینی، «در به در به دنبال شعر خوب» نوشته حمیدرضا شكارسری، «نه هر كه او نقش نظمی زد كلامش دلپذیر افتد- سه فراز درباره شعر معاصر» از مهرداد نصرتی، «ترانه انقلاب؛ دوران شكوه یا افول؟» نوشته سعید بیابانكی، «چه خونها...» از ابراهیم اسماعیلی اراضی، «وقتی از ادبیات كودك و نوجوان حرف میزنیم، دقیقا از چه چیزی حرف میزنیم؟!» مطلبی از كمال شفیعی، «چیستی هنر متعهد ما» نوشته علی شاهعلی، «از فردوسی بگوییم، فردوسی همیشه» نوشته سید محمود سجادی، بخش دوم «خرد و خرد برتر در شاهنامه فردوسی» نوشته یوسفعلی میرشكاك، «جمهوری مهجوری زندگی و شعر میرزا نظام دستغیب شیرازی» نوشته محمود حبیبی كسبی منتشر شده است.
در بخش «سنجه» به بررسی شعر آیینی انقلاب اسلامی با تكیه بر سه مجموعه شعر «انگشتری سوم خاتم»، «جامه دران» و «قبله مایل به تو» كه توسط سید مهدی طباطبایی به نگارش درآمده پرداخته شده است.
«شعرهایی در كوچه و خیابان و بازار» كه نقدی بر مجموعه شعر موسی بیدج؛ «شعرهایی كه در كوچه میدوند» به قلم ضیاءالدین خالقی، نگاهی به منظومه عاشورایی «ضربان ذات» سروده قربان ولیئی كه سیداكبر میرجعفری آن را به رشته تحریر درآورده نیز از دیگر مطالب این نشریه هستند.
نشریه تخصصی شعر به مدیر مسئولی محسن مومنی شریف و سردبیری علیرضا قزوه از سوی انتشارات سوره مهر در دو هزار و 500 شمارگان و با مبلغ هشت هزار تومان عرضه میشود.
نظر شما