به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست خبری پنجمین همایش بینالمللی «باران غدیر» به منظور پاسخگویی مهمانان خارجی این همایش به سوالات اصحاب رسانه، امروز (15 مهرماه) با حضور حجتالاسلام محمدرضا زائری، دبیر هنری این همایش و محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری در مجتمع فرهنگی شهدای سرچشمه برگزار شد.
زائری در ابتدای این نشست با اشاره به حضور مهمانان خارجی در این همایش گفت: امسال مهمانانی از کشورهای لبنان، ترکیه، پاکستان، هندوستان و تاجیکستان در این همایش حضور خواهند داشت.
وی به واقعه غدیرخم و تاکید پیامبر اکرم (ص) در انتقال پیام آن به آیندگان اشاره کرد و ادامه داد: پیامبر اکرم اصرار داشتند که واقعه غدیر خم نسل به نسل منتقل شود و حاضران به غائبان و پدران به فرزندان تا روز قیامت برسانند.
وی افزود: واقعه غدیر خم دو ویژگی ممتاز دارد؛ نخست این که پیامبر اکرم (ص) بر آن تاکید ویژهای داشتند و از سوی دیگر پس از رخ دادن این واقعه، پیامبر به يكي از صحابه خود میگوید که در رابطه با غدیر شعری بسراید. همان گونه که پادشاهان در فتوحات خود به نقاشان دستور میدادند نقاشی بکشند و به شعرا میگفتند که شعر بگویند، پیامبر نیز از «حسان» میخواهد که درباره غدیر شعر بگوید و این نشاندهنده اهمیت قالب ادبیات و هنر برای چنین واقعهای است.
به گفته دبیر هنری این همایش، در طول تاریخ نمونههایی هستند که به موضوع غدیر پرداختهاند و با قالب هنری آن را بیان کردهاند و یا آنها را گرد آوردهاند که این آثار در اثر گرانسنگ الغدیر علامه امینی جمع آوری شده است اما بعد از علامه اميني، دیگر آثار خلق شده در حوزه غدیر جمعآوری نشده است.
وی تاکید کرد: اکنون همایش باران غدیر به منظور شناسایی و جمعآوری آثار تولیدشده در موضوع غدیر برگزار شده است.
مومنی شریف در بخش دیگری از این مراسم با بیان این که عید غدیر عید ولایت و امامت است گفت: به معنای عمیقتر این عید بشریت است و به همه تعلق دارد.
وی با اشاره به این که در قرآن امامت به دو گونه تعریف شده است ادامه داد: نخست امامت انبیا و افراد برگزیدهای است که انسانها را به سوی خیر و نور هدایت میکنند و دسته دوم ائمه دیگری هستند که مردم را به سوی آتش جهنم میبرند و از آن جمله میتوان به فرعون اشاره کرد.
رئیس حوزه هنری با تاکید بر اینکه امام علی (ع) نمونه امامتی است که مردم را به سمت سعادت و نور هدایت میکند اظهار کرد: هرکس اگر بخواهد سعادتمند شود باید علی (ع) را اسوه خود قرار دهد چرا که ایشان از شاگردان پیامبر اعظم است.
این مقام مسئول در ادامه به ویژگیهای ممتاز شخصیتی امام علی (ع) اشاره کرد و گفت: امام علی (ع) یکی از شخصیتهای جهانی است که تنها مربوط به یک ملت و مذهب نیست. در میان همه ویژگیهای ممتاز شخصیت او صفت عدالت برجستگی بیشتری دارد و عدالت حضرت علی (ع) به صورت فردی و اجتماعی نمود پیدا کرده است.
مومنی شریف اضافه کرد: در حکومت حضرت علی (ع) اخلاق محور است و رسیدن به قدرت به هر قیمتی میسر نیست. در طول تاریخ هیچ کس به اندازه علی (ع) سیره شفاف و سرگذشت مستندی ندارد و اگر این اسناد هم نبود کتاب نهجالبلاغه کافی بود تا ما به عمق شخصیت ایشان پی ببریم.
وی درباره جایگاه علمی کتاب نهجالبلاغه توضیح داد: در نهجالبلاغه آمده که روش رسیدن به هدفها باید اخلاقی باشد و از نظر امام علی (ع) روشها همپای ارزشها هستند و بین آنها دوگانگی نیست. این موضوع برخلاف رویه دنیای امروزی است چرا که در آن برخی همان گونه که برای ارزشها سینه چاک میکنند اما روششان دوگانه است و گاهی که منافعشان ایجاب میکند برخلاف ارزشها حرکت میکنند. به همین دلیل است که امروزه ارزشهایي مانند حقوق بشر زیر پا گذاشته میشود.
وی تاکید کرد: امام علی (ع) برای رسیدن به اهداف خود جز از راه سالم استفاده نکرد. امروزه نیز روشنفکران وظیفه مضاعف دارند تا با معرفی حضرت علی (ع) به دیگران رسالت خود را انجام دهند چرا که امروز دنیا بیش از هر زمان دیگر از جهل و نفاق رنج میبرد.
رئیس حوزه هنری عنوان کرد: جهل از سوی کسانی که فریب منافقان را میخورند وجود دارد و امام علی (ع) بیش از هر چیز دیگری با جهل جنگیده و مبارزه همه کسانی که با جهل و نفاق میجنگند در راه امام علی (ع) است.
در بخش دوم این مراسم نیز مهمانان خارجی پنجمین همایش بینالمللی باران غدیر به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.
لبنان قلب خدا است
اسقف جرج صلیبا اسقف اعظم سریانیهای لبنان ضمن تشکر از برگزاری این مراسم گفت: اول خدا را شکر میکنم که برای یک کار خیر کنار یکدیگر جمع شدیم. به نظرم «دور هم بودن» بهتر است از «از هم دور بودن» و گفتوگو و مذاکره 50 درصد از دیوارها را برداشته و مسیر را هموار میکند.
وی افزود:در مورد طوایف لبنان و ارتباط میان آنها باید گفت که لبنان قلب خداست و ما لبنان را مانند یک بوستان میدانیم که طوایف در کنار هم زندگی میکنند و بدون مشکل امور خود را میگذرانند. لبنان به طور طبیعی از 18 طایفه تشکیل شده که پنج طایفه آن مذاهب مختلف مسلمین هستند و باقی مربوط به طوایفی از مسیحیان، یهودیان و سایر فرق و مذاهب است. این طوایف هر کدام با آزادی که قانون اساسی لبنان تعیین کرده است زندگی میکنند و مشکل و اختلاف ندارند و در کمال صلح و دوستی مشغول زندگی کردن هستند.
وی با اشاره به شخصیت امام موسی صدر گفت: او الگوی پیشتازی بود که به لبنان آمد و در شیعیان حرکت به وجود آورد. در همین فرصت از خدا میخواهیم که هر چه زودتر امام موسی صدر را به ما برگرداند. امروز نمیخواهم به نقاط اختلاف در لبنان اشاره کنم. زمانی که امام موسی صدر به لبنان آمد کارهایی انجام داد تا اتحاد میان طوایف بیشتر شود و با نگاههای فرهنگی توانست در دل همه جا باز کند.
وی یادآور شد: شما از اخبار شیعیان لبنان مطلعید. پیام خون و عقیده میان تهران و لبنان در حال تبادل است. امروز شیعیان از طوایف مهم در لبنان به شمار میروند و مناصب مهم در لبنان را شیعیان در اختیار دارند. زمانی که امام موسی صدر به ریاست مجلس شیعیان انتخاب شد یکی از شیعیان جلو آمد و به یکی از اسقفهای مسیحی گفت: به نام ما بود و به کام شما تمام شد زیرا مسیحیان امام موسی صدر را دوست داشتند و کاریزمای شخصیت وی را پذیرفته بودند.
در ادامه این مراسم دکتر احسان اکبر از کشور پاکستان طی سخنانی گفت: علی (ع) فردی است که اسمش اسم خداست و تولدش در خانه خدا صورت گرفته است. علی (ع) باء بسمالله است و حرف کوچکی نیست و وقتی رسول گرامی اسلام میگوید «منکنت مولاه فهذا علی مولاه» این کلام، کلام بزرگی است زیرا انسان بزرگی این حرف را زده و باید آن را جدی گرفت.
وی افزود: غدیر یک خط جدی است که برای مسلمین کشیده شده و باید جدی گرفته شود.
متین عمرو صدیقی از شعرای هندوستانی که در مدح اهل بیت شعر میسراید شعری در بخش دیگری از این مراسم در پاسداشت مقام امیرالمومنین قرائت کرد.
شايان ذکر است که مراسم افتتاحیه پنجمین همایش بینالمللی باران غدیر از ساعت 15 و 30 دقیقه امروز در حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برگزار خواهد شد و طی این مراسم سه کتاب با عنوان «معرفی جرج جرداق»، «عصر جدید» و «حماسه امام حسین (ع)» رونمایی میشود.
نظر شما