گزارش «ایبنا» از مراسم بزرگداشت استادان پیشکسوت تاریخ دانشگاه شهید بهشتی
تهرانچی: چرا باید تاریخ ما را دیگران بنویسند؟/خاتمی: تحریف تاریخ، خیانت به حافظه ملت است
محمدمهدی تهرانچی، رئیس دانشگاه شهید بهشتی در مراسم بزرگداشت استادان پیشکسوت تاریخ گفت: اگر دانشگاهی در سطح کشور و جهان برتری پیدا میکند به بزرگان و پیشکسوتان آن دانشگاه مرتبط است. هیچ ملتی هویت ندارد مگر اینکه تاریخ داشته باشد و هیچ ملتی بزرگ نمیشود مگر اینکه به تاریخ خود نگاه کند.
دکتر محمدمهدی تهرانچی، رئیس دانشگاه شهید بهشتی در این نشست اظهار کرد: اگر دانشگاهی در سطح کشور و جهان برتری پیدا میکند به بزرگان و پیشکسوتان آن دانشگاه مرتبط است هیچ ملتی هویت ندارد مگر اینکه تاریخ داشته باشد و هیچ ملتی بزرگ نمیشود مگر اینکه به تاریخ خود نگاه کند. در مسائل روزگار و پیچیدگیهای زمان اگر به تاریخ خودمان نگاه نکنیم راه به جایی نخواهیم برد.
وی ادامه داد: در زمانی که در حضور دکتر شعبانی بودم یک سوال اساسی را مطرح کردم و آن اینکه چرا باید تاریخ ما را دیگران بنویسند بر همین اساس قرار شد یک دوره تاریخ ایران در دانشگاه شهید بهشتی تالیف شود اما بنا به دلایلی این امر به سرانجام نرسید اما امیدواریم که در دوره جدید و با همت استادان گرانقدر گروه تاریخ این مهم به سرانجام برسد.
ادعای هویت بدون تاریخ یک سرزمین ممکن نیست
دکتر احمد خاتمی، ریاست دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی با ابراز خرسندی از برگزاری این مراسم اظهار کرد: اهمیت و ضرورت توجه به تاریخ از ابعاد گوناگونی قابل بررسی است اما در اینجا فقط به یک جنبه اکتفا میکنم و آن این است که تاریخ به عنوان یک دانش متضمن حفظ هویت ماست. ما نسبت به تاریخ نمیتوانیم مانند علوم دیگر برخورد کنیم. تاریخ بستر رشد و شکوفایی و اهتمام یک ملت است. هویت ما در گرو تاریخ ماست. اگر امروز از ما بپرسند که کیستیم ما به تاریخ تکیه میکنیم. هیچ کس در هیچ نقطهای از عالم نمیتواند ادعای هویت بکند بدون اینکه بتواند برای خود یک تاریخ ترسیم کند.
تاریخ شناسنامه و حافظه یک ملت است
وی افزود: امروز تمام ملل در دنیا میکوشند لایههای پنهان خود را بکاوند و از میان کاوشهایی که میکنند یک صفحه به تاریخ خود اضافه کنند. امروز وقتی از سه تا چهار هزار سال تاریخ به صورت قطعی برای ایران صحبت میکنیم به معنای تثبیت هویت ملی ماست. تاریخ شناسنامه یک ملت است و به همین دلیل هر علم و دانشی در گرو تاریخ است. تاریخ یک حافظه است اگر کسی به تاریخ لطمه وارد کند یا در صدد تحریف آن برآید طبیعتاً به حافظه یک ملت خیانت کرده است.
خاتمی ادامه داد: حافظه ملت ما در متون تاریخی ماست. تمام مورخان در طول تاریخ این اهمیت را درک کرده و در آثار خود به آن پرداختهاند. تاریخ را تنها به عنوان یک دانش نباید نگریست. تاریخ یک علم مستثنا و دانش متفاوت است. ما همه به تاریخ نیازمندیم و دانش تاریخی همه افراد باید افزایش پیدا کند. ما مدیون تاریخ و مورخان هستیم؛ از طبری و بیهقی گرفته تا دکتر شعبانی، خلعتبری، آزادگان و بیگدلی.
به کارنامه درخشان استادان تاریخ افتخار میکنیم
سپس دکتر محمدعلی اکبری، مدیرگروه تاریخ دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشکده شهید بهشتی در مراسم نکوداشت استادان پیشکسوت این دانشکده اظهار کرد: امروز 44 سال از آغاز سال تحصیلی گروه تاریخ میگذرد و در طول این دوران گروه فراوانی از فرهیختگان این کشور در مقاطع مختلف از این گروه فارغالتحصیل شدند. امروز همچنین 20 سال از آغاز دوره دکترای تاریخ این دانشگاه میگذرد جمعی که در این نشست حضور دارند خانواده تاریخ محسوب میشوند.
وی افزود: گروه تاریخ دانشگاه شهید بهشتی به همت استادان بزرگواری بنا شده و در طول این ایام حفظ و نگهداری شده است. آنچه در طول این مدت به دست آمده کارنامه درخشانی است که همه به آن افتخار میکنیم شاید گروهی را در دانشگاههای کشور نتوانیم پیدا کنیم که استادی از گروه تاریخ دانشگاه شهید بهشتی سمت استادی نداشته باشد. همه اینها به کمک این بزرگمردانی است که امروز نکوداشت آنها را برگزار میکنیم.
تمام وجودم از عشق به ایران انباشته است
دکتر رضا شعبانی که یکی از پیشکسوتان گروه تاریخ دانشگاه شهید بهشتی در بخشی از این مراسم گفت: اگر بخواهم یک خصلت را به عنوان مدرس دانشگاه انتخاب کنم آن عشق به تاریخ است. بارها از من پرسیدهاند اگر به گذشته بازگردی چه رشتهای را انتخاب خواهی کرد و من هر بار به آنها با قاطعیت گفتهام که تاریخ انتخاب من خواهد بود. تمام وجود من از عشق به ایران انباشته است. ایرانی بودن را شرف بسیار بزرگی میدانم و از این که ایرانی به دنیا آمدهام بر خود میبالم.
این استاد دانشگاه افزود: ما یکی از کاروانسالاران تمدن بشریت هستیم و سهم بزرگی در ساختن تمدن انسانی داشتهایم و این اوج غرور ماست که ایرانی آفریده شدهایم. من تاریخ را در بین علوم انسانی بهترین، دقیقترین و جدیترین علوم میدانم و از اینکه عمرم را در این رشته سپری کردم بر خود میبالم.
مرد فلسفه نیستم، علاقه من تاریخ است
دکتر اللهیار خلعتبری، استاد پیشکسوت گروه تاریخ در این مراسم اظهار کرد: رشته تحصیلی من در آغاز فلسفه بود اما اندکی که گذشت متوجه شدم من مرد عمل فلسفه نیستم و تاریخ علاقه اصلی من است چرا که یکی از بزرگان گفته است خوشبخت ملتی است که تاریخ دارد و خوشبخت ملتی است که تاریخ خود را مطالعه میکند به همین دلیل به سراغ مطالعات تاریخی رفتم و سعی کردم در این رشته راهنمای دانشجویان و پژوهشگران باشم. از نخستین روزی که قدم در این دانشکده گذاشتم تا به امروز دانشجو برای من ارزش خاص خود را داشت و من به بودن در این دانشگاه و همکاری با استادن برجسته آن افتخار میکنم.
حقیر شمردن تاریخ یکی از دردهای بزرگ ماست
دکتر علی بیگدلی، یکی دیگر از پیشکسوتان تاریخ عنوان کرد: نکتهای که در این مراسم مرا دلشاد کرد این است که در زمان حیات این قدردانی از من به عمل آمد و این خلاف عرف و غیرمتعارف بود. در کنار مسئولیتهایی که در طول زندگی داشتم همیشه به معلمی با نگاه دیگری مینگریستم و به آن عشق میورزیدم. متاسفانه ما قدر مملکتمان را کم میدانیم. شاید فضا کمتر برای ما مهیا بوده تا ستایش از کشور را تبدیل به عمل کنیم خارجیها بیشتر قدر ما را میدانند
برای مثال لوبوف مورخ فرانسوی میگوید: غرب تمدن رنسانس را از خردهریزیهای تمدن ایران ساخته است و این جای مباهات است که بیشتر به تاریخمان عزت و اهمیت دهیم و با نگاه بزرگتری به تاریخمان نگاه کنیم. حقیر شمردن تاریخ یکی از دردهای بزرگ ماست که باید درمانی برای آن اندیشیده شود.
اگر در عالم معنا رشدی داشتم در گروه تاریخ دانشگاه بود
دکتر جمشید آزادگان، دیگر پیشکسوت تاریخ که در این مراسم از فعالیتهای وی قدردانی شد نیز اظهار کرد: اگر رشدی در عالم معنا کردم در گروه تاریخ دانشگاه شهید بهشتی بود که دکتر خلعتبری دست مرا گرفت و به اینجا آورد و من نیز همواره سعی کردم لایق تصور خوبی که استادان از من داشتند باشم و آن چه فرا گرفتهام از اصل مجاورت در کنار این استادان بزرگ برمیخیزد.
مراسم بزرگداشت استادان پیشکسوت گروه تاریخ دانشگاه شهید بهشتی با همکاری انجمن علمی دانشجویی تاریخ دانشگاه شهید بهشتی، انجمن ایرانی تاریخ، جهاد دانشگاهی واحد شهید بهشتی در تالار مولوی دانشکده ادبیات دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد. استادان، دانشجویان و محققان عرصه تاریخ رونقی پرشور به این مراسم بخشیدند.
نظر شما