شنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۵
کتاب شلدون راس با ویراست هشتم رسید

نشر کتاب دانشگاهی ویراست هشتم کتاب «مبانی احتمال شلدون راس» را به همت کاوه حسین‌پناهی منتشر کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) هشتمین ویراست کتاب «مبانی احتمال شلدون راس» ترجمه و تالیف کاوه حسین‌پناهی در هشت فصل از سوی نشر کتاب دانشگاهی منتشر شد.
از مهم‌ترین فصل‌های این کتاب می‌توان به «آنالیز ترکیباتی»، «احتمال شرطی»، «متغیرهای تصادفی گسسته»، «متغیرهای تصادفی با توزیع توام» و«قضایای حدی» اشاره کرد.
 
نویسنده در مقدمه کتاب، هدف از ترجمه این مجموعه را کمک به رفع مشکلات دانشجویان در درک و حل مسائل درسی مطرح کرده است و آورده است، در بین مثال‌ها، مسائل و تمرین‌های کتاب سوالاتی آمده که به بازی‌های خاصی اشاره می‌کند، از آن‌جا که ممکن است بسیاری از افراد با این بازی‌ها و اصطلاحات متداول آنها آشنا نباشند، این سوالات در امتحانات و آزمون‌های مختلف با تغییراتی در ظاهر آنها تشریح شده‌ است.

نویسنده در نخستین فصل کتاب با عنوان «آنالیز ترکیباتی» ضمن اشاره به اصل اساسی شمارش، انواع مدل‌های جایگشت از جمله جایگشت‌های خطی، جایگشت‌های دایره‌ای و ترکیب‌ها را شرح داده است و با مثال، آزمون و سوالات تکمیلی مخاطب را با مباحث کلی احتمال، آشنا می‌کند. به عقیده نویسنده، شمارش تعداد دفعاتی که یک حادثه رخ می‌دهد اهمیت ویژه‌ای دارد و موجب می‌شود که بررسی و تحلیل بسیاری از مسائل، با شمارش تعداد دفعاتی که یک واقعه می‌تواند اتفاق افتد آسان‌تر شود.

«احتمال شرطی» عنوان فصل دیگری از کتاب است به بررسی قضیه احتمال کل، قانون «بیز» قانون ضرب احتمال و قضیه استقلال پیشامدها می‌پردازد که قسمت عمده‌ای از مسائل احتمال، آگاهی از وقوع یک پیشامد (مانندA ) بر محاسبه احتمال وقوع پیشامد دیگری (مانند B) موثر است.

از دیگر فصل‌های مهم کتاب می‌توان به «متغیرهای تصادفی گسسته» اشاره کرد. مولف درباره این فصل آورده است، کمیت‌ها یا توابع حقیقی که روی فضای نمونه آزمایش، تعریف می‌شوند، «متغیرهای تصادفی» هستند؛ به‌عبارت دیگر، متغیر تصادفی تابعی از فضای نمونه به اعداد حقیقی است. متغیر تصادفی به هر زیرمجموعه از فضای نمونه (یا هر پیشامد) یک و تنها یک عدد حقیقی را نسبت می‌دهد.
نویسنده در این فصل علاوه بر متغیر تصادفی، متغیر تصادفی گسسته را شرح داده است. تعریف امید ریاضی، واریانس و متغیر تصادفی «پواسون» نیز از دیگر مباحث مهم این فصل کتاب هستند.
 
مولف در فصل «متغیرهای تصادفی با توزیع توام» درباره توزیع‌های چند متغیره آورده است در یک آزمایش تصادفی متغیرهای زیادی را می‌توان بر فضای نمونه آزمایش تعریف کرد به‌عنوان مثال در یک پرتاب جفت تاس، می‌توانیم (X را نتیجه پرتاب اول و Y  را مجموع دو عدد ظاهر شده) یا (X را حاصل‌ضرب دو عدد و Y را مجموع دو عدد) فرض کنیم که در این حالت‌ها ما دو متغیر تصادفی  X  و  Y را بر فضای نمونه آزمایش تعریف کرده‌ایم. در ادامه تعریف تابع احتمالی توام دو متغیره تصادفی، ویژگی‌های تابع احتمال توام، ویژگی‌های تابع توزیع توام و توزیع احتمال حاشیه‌ای آورده شده است.

«قضایای حدی» عنوان فصل دیگری از کتاب «مبانی احتمال شلدون راس» است که در آن به مباحث مهمی از جمله نامساوی‌ها، تعریف هم‌گرایی در احتمال، قضیه حد مرکزی و کران‌های چرنوف اشاره شده است. مولف تاکید دارد، قضایای حدی از مهم‌ترین نتایج نظریه احتمال هستند که مهم‌ترین آن‌ها قضایایی موسوم به قانون اعداد بزرگ یا قضایای حد مرکزی است.
 
قضیه حد مرکزی می‌گوید، مجموع تعداد زیادی از متغیرهای تصادفی مستقل، تقریبا دارای توزیع نرمال است. این قضیه علاوه بر این‌که یک روش ساده برای محاسبه تقریبی احتمال‌های مربوط به مجموع متغیرهای تصادفی مستقل ارائه می‌دهد، کمک می‌کند تا این حقیقت مهم را که فراوانی تجربی بسیاری از جمعیت‌های موجود در طبیعت دارای منحنی زنگی شکل (نرمال) است، توضیح دهیم.

کتاب علاوه بر متن درس، مسائل، مثال و تمرین‌های متعدد مثال‌های گوناگون  و آزمون‌های دیگری برای آشنایی هرچه بیشتر دانشجویان با این گونه سوالات به کتاب افزوده شده است.
 
هشتمین ویرایش کتاب «مبانی احتمال شلدون راس» با شمارگان یک‌هزار و 500 نسخه در 650 صفحه به بهای 24 هزار تومان از سوی نشر کتاب دانشگاهی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها