«سیره فاطمی: نگاهی به زندگانی، فضائل و کلام حضرت فاطمه علیها السلام» به بیان آیتالله سید احمد خاتمی
مستند ، مستدل، کوتاه و گزیده درباره سیره فاطمی (س)
آیتالله سید احمد خاتمی در کتاب «سیره فاطمی (س): نگاهی به زندگانی، فضائل و کلام حضرت فاطمه علیهاالسلام» تلاش دارد مباحث را بر اساس آموزههای قرآن و عترت، مستند، مستدل و نیز کوتاه و گزیده بگوید تا برای پژوهشگران و خطبا قابل استفاده باشد.
آیتالله خاتمی، این تألیف را در مقدمه کتاب چنین معرفی میکند:
«نوشتاری که پیش روی شماست پیرامون سیره بانوی جهان هستی حضرت صدیقه طاهره (س) است. این مجموعه مباحثی است که اینجانب تحت عنوان سیره فاطمی در رادیو معارف داشتهام که قبلاً در دو عنوان توسط مؤسسه فرهنگی ـ هنری پیام فاطمه (س) آمادهسازی شده بود. درسال 1391 شرح خطبه حضرت صدیقه طاهره (س) تحت عنوان پیام یاس نبوی در شرح خطبه فاطمی چاپ و در سال 1392 بخش دیگر این مباحث تحت عنوان سیره فاطمی که در رابطه با ولادت، زندگی خانوادگی حضرت و حوادث پس از پیامبر اکرم (ص) میباشد، توسط سازمان اوقاف و امور خیریه منتشرشده است. اینک ناشر محترم بر آن شده است که این دو مجموعه را در یک مجموعه تحت عنوان سیره فاطمی به چاپ برساند.» (ص 18)
آیتالله خاتمی در ادامه مقدمه خود بر این کتاب نوشته است: «در این مباحث تلاش داشتهایم همان گونه که قرآن و عترت آموختهام، مستند و مستدل و نیز کوتاه و گزیده بگوییم تا برای پژوهشگران و خطبای محترم قابل استفاده باشد. اگر در این عرصه از عهده برآمدیم، لطف و عنایت حضرت صدیقه طاهره علیهاالسلام و اگر قصوری است از ضعف اینجانب بوده است. باورمان این است که در عرصه مباحث دینی باید گوشی شنوا برای نقدهای سازنده داشت، گرچه نقدهای سازنده باید درکنار تشویقها باشد که این دو عنصر وادارنده و بازدارنده، تأثیر شگرفی در شکوفایی اندیشه و استعداد دارد.»
آنچه در این کتاب میخوانید
کتاب «سیره فاطمی: نگاهی به زندگانی، فضائل و کلام حضرت فاطمه علیهاالسلام»، شامل سه بخش است که در خلال آن فصلهای مختلفی مطرح شده است.
بخش اول کتاب عنوان «مناقب و فضائل فاطمه علیهاالسلام» نام دارد که در قالب دو فصل به تبیین جایگاه فاطمه (س) از منظر قرآن و احادیث پرداخته است. کتاب در بخش دوم به تبیین دوران زندگی حضرت «از تولد تا ازدواج» پرداخته و طی فصلهایی موضوعهایی چون ولادت و نامگذاری، شکل گیری شخصیت، ازدواج و آغاز زندگی مشترک فاطمه (س) را مورد بررسی قرار داده است.
آیتالله خاتمی در بخش سوم کتاب با عنوان «دراندوه فراق رسول خدا (ص)» در قالب سه فصل به طرح مباحثی چون امامت و ولایت در نگاه فاطمه (س)، غصب خلافت در سقیفه، هجوم به خانه وحی، نوع مالکیت فدک توسط حضرت زهرا (س)، خطبه فاطمی و بیماری تا شهادت آن حضرت پرداخته است. نکته مهم اینکه آیتالله خاتمی در فصل سومِ این بخش به طور جامع و کامل به تبیین و تفسیر خطبه فاطمی پرداخته و این خطبه مهم و تاریخی را از زوایای گوناگون مورد بازنگری و واکاوی قرار داده است. شاید بتوان گفت مهمترین بخش این کتاب همین صفحات است.
گزیدهای از کتاب
مؤلف در بخشی از تبیین خطبه فاطمی با عنوان « ظهور فرصت طلبان» آورده است:
«وَ نَبَغَ خامِلُ الاَقَلّین؛ فرومایگان گمنام به صحنه آمدند». نبوغ به معنای ظهور است و خامِل هم به معنای آدم های گمنام و فرومایه. و این اشاره به خطری بزرگ است که همیشه برای انقلاب ها بوده، هست و خواهد بود و آن خطر فرصت طلبان است. انقلابها مراحل مختلفی دارند. در انقلابها تا جایی که سختیهایی وجود دارد، عده خاصی تلاش میکنند اما تا زمان رسیدن میوه، فرصت طلبان از راه میرسند و میوهها را آنها میچینند. ... (ص 248)
چاپ نخست کتاب «سیره فاطمی: نگاهی به زندگانی، فضائل و کلام حضرت فاطمه علیهاالسلام» تألیف آیتالله سید احمد خاتمی در سال 1393 توسط نشر مسیا در 338 صفحه به بهای 190000 ریال منتشر شده است.
نظر شما