شمس آقاجانی گفت: آخرین مجموعه شعرم با نام «راوی دوم شخص» راوی تغییرات یکی دو دهه اخیر است؛ تغییراتی که در عمق و سطح زبان اتفاق میافتد.
وی افزود: پس از مجموعه شعر «گزارش ناگزیری» که یک شعر بلند و 15 قطعه شعر کوتاه بود این مجموعه شعر بلند ندارد. البته رویکرد تازهتری نسبت به شعر در این مجموعه دیده میشود. در واقع نام این کتاب در تقابل با «مخاطب اجباری» است.
این پژوهشگر ادبیات ادامه داد: در «راوی دوم شخص» این مخاطبها هستند که صحبت میکنند و به نوعی جریان گفتوگو عوض و از مخاطب به سمت گوینده کشیده شده است. این مجموعه شامل 25 شعر با نامهای «مبارزه»، «مذاکره»، «مسامحه»، «راوی دوم شخص»، «زندگی سریع»، «جام جهانی»، «خانههای روشن» است که هر شعر نیز به فراخور ساختار و مفهوم شعر عنوان خاص خودش را دارد.
آقاجانی گفت: هنگامی که تغییراتی در زندگی رخ میدهد نخستین جایی که بازتاب این تغییرات دیده میشود در گفتار و زبان حاکم است. معتقدم در دو دهه گذشته اختلافات باعث شده زبان تغییر کند و به طور مثال حرفی که ما 30 سال پیش میزدیم امروز به گونهای دیگر آن را بیان میکنیم. پس زبان شعر هم تغییر کرده و در سطح و عمق این تغییر مشهود است.
شاعر «گزارش ناگزیری» توضیح داد: زبان مجموعه شعر جدیدم زبان مخاطبان و گویندگان است و اگر مخاطب بتواند در مجموعه این گفتمان غرق شود میتواند راوی دوم شخص با رویکرد امروز را درک کند.
شمس آقاجانی متولد 1347، شاعر، نویسنده و منتقد ادبی است. از او پیشتر، در حوزه تئوری و نقد ادبی کتاب «شکلهای ناتمامی» از سوی نشر ویستار در سال 1384 و «سخنِ رمزِدهان» توسط نشر سرزمین اهورایی در سال 1392 منتشر شده است. «مخاطب اجباری» و «گزارش ناگزیری» نام دو مجموعه شعر منتشر شده از سرودههای آقاجانی است.
نظر شما