انتشارات ققنوس، به تازگی کتابی با عنوان «پرسشهای اساسی فلسفه: واقعا چه میدانیم؟» را راهی بازار نشر کرده است. سیمون بلکبرن به عنوان نویسنده کتاب به این پرسشها پاسخ میدهد.
در پشت جلد این کتاب میخوانیم: «آیا دستگاهها میتوانند بیندیشند؟، معنای زندگی چیست؟، آیا باید از مرگ ترسید؟، چرا خوب باشیم؟، من چه هستم؟، واقعاً چه میدانیم؟. اینها برخی از بنیادیترین و رایجترین پرسشهای فلسفهاند. سیمون بلکبرن در این کتاب، فلسفه متمایز خود و همچنین فلسفههای متفکران بزرگ تاریخ را شرح میدهد. این اثر مقدمهای است تفکربرانگیز و قابل درک درباره موضوعاتی که همواره برای انسان جذابیت داشتهاند.»
نویسنده در این کتاب بیست پرسش فلسفی را برای بررسی و پاسخ انتخاب کرده است. وی در پیشگفتار کتاب درباره چگونگی انتخاب این بیست پرسش نوشته است: «بیست پرسشی که در اینجا انتخاب کردهام از جمله پرسشهایی هستند که اغلب به ذهن مردان، زنان و کودکان متفکر خطور میکنند. این پرسشها به نظر میرسد به طور طبیعی و از طریق تفکر ایجاد میشوند. ما پاسخها را جستوجو میکنیم. ولی فلسفه برخلاف دیگر رشتههای تحصیلی به جای پاسخ دادن، پرسش برمیانگیزد. پاسخهای این زمینه اغلب قطعی نیستند و بهندرت مورد توافق قرار میگیرند. چنین چیزی شاید برای آن دسته از ما که بهعنوان فیلسوف رسمی کار میکنیم تأسفبرانگیز یا خجالتآور باشد، ولی به نظر من اینطور نیست. دلیل این امر تا حدودی میتواند این باشد که پرسشهایی که در وهله اول ساده به نظر میرسند، پس از تفکر به سؤالات کوچک دیگری تجزیه میشوند.» (ص 9)
بلکبرن، در این کتاب به پرسشهایی درباره ماهیت انسان و آزادی او پاسخ داده است. در ادامه نیز «چه میدانیم؟» دیگر پرسش بنیادینی است که بلکبرن در صدد پاسخگویی به آن برآمده است. وی در این بخش و در پاسخ به این سؤال نوشته است: «چه میدانید؟ در واقع بسیار زیاد. شرط میبندم که مانند من نام خودتان و والدینتان را میدانید. احتمالاً این را هم میدانید که دراز کشیدهاید یا نه، در کدام کشور زندگی میکنید، رئیس جمهور فعلی آمریکا کیست، و بسیاری چیزهای دیگر شبیه اینها. (ص 55)
در ادامه این بخش، بلکبرن به خوانندگان میگوید، آیا میتوان تجربه را بهعنوان چیزی آماده تفسیر یا از پیش برنامهریزیشده در نظر گرفت؟ یا نه. اکثر فلاسفه معتقدند که باید آن را به همین شکل در نظر گرفت.
«آیا انسان حیوانی عاقل است؟»، «چطور میتوانیم به خودمان دروغ بگوییم؟» و «آیا چیزی به نام جامعه وجود دارد؟» بخش دیگری از سؤالاتی است که نویسنده در پی پاسخگویی به آنهاست.
خوانندگان در ادامه مطالعه این کتاب با پرسشهایی از قبیل «آیا همه چیز نسبی است؟»، «آیا زمان در حرکت است؟»، «چرا همه چیز جاری است؟»، «چرا به جای این که هیچ چیز نباشد، چیزی هست؟»، «زیبایی چیست؟» و «غایت زندگی چیست؟» مواجه میشوند که بلکبرن به آنها پاسخ داده است.
مؤلف در بخش پایانی کتاب و در ابتکاری جالب، نام برخی فیلسوفان را برای مطالعه خوانندگان در بخشی با عنوان «فیلسوفان بزرگ» گردآوری کرده است. در این بخش نام 40 اندیشمند به ترتیب حروف الفبا از آگوستین قدیس تا دیوید هیوم آمده است.
«پرسشهای اساسی فلسفه: واقعا چه میدانیم؟» در 271 صفحه، شمارگان یکهزار و 650 نسخه، به بهای 14 هزار تومان در روزهای اخیر از سوی انتشارات ققنوس راهی بازار کتاب شده است.
نظر شما