کتاب علمی «پرورش زنبور عسل» در 14 فصل از سوی انتشارات کتاب ابرار روانه بازار نشر شده است.
هفت فصل نخست کتاب شامل «تاریخچه زنبورداری در ایران»، «گونهها و نژادهای زنبور»، «ساختمان کندو و لوازم مورد نیاز زنبورداری»، «تشریح ساختمان بدن زنبور عسل»، «تولیدمثل و مراحل مختلف رشد در زنبور عسل»، «ساکنین کندو و فعالیتهای آنها» و «پرورش ملکه» است.
«عوامل مهم در پرورش و نگهداری زنبور عسل»، «تغذیه زنبور عسل»، «تکثیر کندو»، «تولیدات زنبور عسل»، «مهاجرت و استقرار کندوها»، «آفات و بیماریها» و «کارهای زنبورداری در طول سال» عنوان هفت فصل بعدی کتاب است.
در این کتاب در تشریح «تاریخچه زنبورداری در ایران» آمده است: «از 150 سال پیش زنبور عسل در این کره خاکی وجود داشته و مشغول فعالیت بوده است. نشانههای فسیلی بسیاری، از زنبور عسل کشف شده که معروفترین آنها سنگوارهای است که حدود 40 میلیون سال قدمت دارد و نقاشی روی دیواره غار بیکروب که متعلق به 12 هزار سال پیش است. نخستین نشانههای زنبور عسل در ایران در استان لرستان کشف شد؛ کشف یک کارد مفرغی با تصویری از زنبور عسل بر روی آن که به یکهزار و 200 سال پیش از میلاد مسیح باز میگردد.»
نویسنده در ادامه در معرفی انواع زنبور به گونههایی مانند «زنبور عسل هندی»، «زنبور درشت»، «زنبور کوچک»، «زنبور معمولی یا زنبور عسل» اشاره دارد. کندو و کندوهای بومی از دیگر مباحث این کتاب است.
در بخش دیگری از کتاب درباره طول عمر زندگی زنبور عسل میخوانیم: «طول دوران زندگی زنبوران عسل در زمانهای مختلف سال بسیار متغیر است. زنبورداران کارگر بهطور متوسط در تابستان و فصل فعالیت کندو حدود 6 هفته و در زمستان حدود 6 ماه زنده میمانند. زنبورهای نر بهطور متوسط 22 روز عمر میکنند ملکه بهطور معمول و متوسط سه سال زندگی میکند.»
درباره تفاوت ملکه با زنبورهای دیگر در بخش دیگری از کتاب آمده که فرق ملکه با زنبور کارگر آن است که به نسبت از کارگر بزرگتر بوده و فاقد سبد جمعآوری گرده در پاهای عقبی است. شکم ملکه درازتر از زنبور نر است، در حالیکه شکم زنبور نر کوتاه و در قسمت انتهایی آن کلفت است.
نخستین چاپ کتاب «پرورش زنبور عسل» با شمارگان یکهزار نسخه در 272 صفحه، به بهای 12 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات کتاب ابرار منتشر شده است.
نظر شما