محمد رضا مجیدی در این نشست با گرامیداشت یاد و خاطره استاد عبدالحسین حائری، درباره برنامههای خود در کتابخانه مجلس، گفت: سال آینده که مصادف با یکصد و دهمین سال تأسیس نهاد قانونگذاری در ایران است و به همین دلیل سلسله برنامههایی را در گرامیداشت این روز تدارک دیدهایم که به همراه برنامههایی را که از گذشته امکان اجرا پیدا نکرده از اوایل مهر ماه برگزار خواهیم کرد.
وی افزود: کتابخانه مجلس از 20 سال پیش با تدوین و تصویب یک اساسنامه، از یک نهاد اداری در مجلس، به یک ساختار دارای هیات امنا تفکیک شد و در ادامه با زحمات استادانی چون استاد حائری که 20 سال در این کتابخانه زحمت کشیدو در ادامه پنج مدیر دیگر، این نهال به درختی تناور تبدیل شد.
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس، با اشاره به موزههای موجود در این مجموعه، به ارائه گزارشی از منابع موجود در این مرکز پرداخت و گفت: مرکز اسناد کتابخانه مجلس بیش از 14 میلیون برگ سند را در خود جای داده است؛ همچنین این میراث بزرگ بیش از 600 هزار جلد کتاب چاپی، 25 هزار نسخه خطی، 60 هزار مجلدات نشریات قدیمی و جدید، 21 هزار نسخه سنگی و سربی و دو مجموعه عظیم ایران شناسی و اسلامشناسی که دارای بیش از 75 هزار جلد کتاب است در این مرکز جای گفته است.
مجیدی با اشاره به برخی فعالیتهای رؤسای پیشین این مرکز یادآور شد: در گذشته کتابخانههای تخصصی انقلاب اسلامی، زنان و افغانستان هم در این کتابخانه راهاندازی شده که بیش از 20 هزار جلد را شامل میشود. همچنین گزارشهای دولتی با 20 هزار جلد و پایان نامهها با 15 هزار جلد از دیگر میراث موجود در این کتابخانه هستند. مجموع این میراث کتابخانه مجلس را به عنوان یکی از مراجع علمی کشور معرفی کرده است.
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس همچنین درباره چگونگی تهیه این منایع در کتابخانه مجلس نیز گفت: مجموعههای موجود غالباً یا اهدایی هستند، یا خریداری از مجموعههای خاص یا خریدهای جزئی و پراکنده مانند خرید از نمایشگاه کتاب.
وی در ادامه به ضرورت حفظ اسناد و کتب خطی کشور اشاره کرد و گفت: ما مواریث مختلفی اعم از مواریث ملموس و غیرملموس در کشور داریم که منابع مکتوب، یکی از مواریث ملموس ما است. تا یکسال گذشته که بنده به سفیر و نمایندگی ایران در یونسکو را به مدت هفت سال بر عهده داشتم، همواره دغدغه نگهداری، ثبت و معرفی مواریث کشور را در سرلوحه کار خود قرار دادم که در این جهت توانستیم مواریث بسیاری را از گوشه و کنار این کشور در فهرستهای مختلفی چون فهرست حافظه جهانی جای دهیم.
مجیدی با تأکید بر لزوم فرهنگسازی در زمینه حفظ و حمایت از میراث مکتوب، نقش رسانهها را در این میان تعیین کننده دانست و گفت: رسانهها میتوانند علاقهمندان را به حفظ و حراست از آثار مکتوب ترغیب کنند. کمک مادی برای خرید آثار کنند، تعبیه جایگاهی در استانها برای نگهداری و حفظ این آثار و کمک به ارائه این آثار در قالب نمایشگاهها و موزههایی با ظرفیت گردشگری از جمله این اقدامات است.
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس ادامه داد: در این زمینه برنامههایی داریم تا مجامعی تحت عنوان «حافظان میراث مکتوب» را در کشور راهاندازی کنیم تا هر کس که بتواند به گونهای به حفظ میراث مکتوب کمک کند، مورد حمایتهای قانونی قرار گیرد.
وی در تشریح سایر برنامههای در دست اجرای کتابخانه مجلس گفت: بنا بر وظایف محوله ما سرویس دهی و ارائه خدمات لازم به نمایندگان مجلس را در دستور کار داریم و قصد داریم در کنار آن اولین کتابخانه تخصصی حقوق، تقنین و نظارت را با کمک مراکز علمی و پژوهشی دیگر کشور راهاندازی کنیم تا به تأمین منابع و دسترسی بیشتر محققین، پژوهشگران و دانشگاهیان کمک کنیم.
مجیدی در ادامه این نشست در پاسخ به سؤال خبرنگار ایبنا درباره برنامه کتابخانه مجلس برای حضور فعال و مؤثر در عرصه بینالملل به ویژه مجمع ایفلا، گفت: معرفی هرچه بیشتر این مجموعه عظیم در داخل و خارج کشور برای ما از اهمیت ویژهای برخوردار است. ما قصد داریم تا در کنار ارتباط با مجامع علمی، دانشگاهی و حوزوی، ارتباط خود را با مجامع علمی خارج از کشور را هم ارتقاء دهیم.
وی با اشاره به حضور خود در مجمع جهانی ایفلا در سال جاری یادآور شد: من در همان مجمع پیشنهاد راهاندازی ایفلای منطقهای را مطرح کردم تا در کنار ایفلای جهانی، در حوزه آسیا – اقیانوسیه نیز که حدود چهل کشور در این محدوده جای دارند هم داشته باشیم. همچنین در حوزه غرب آسیا، مجمع کتابخانههای اسلامی، مجمع کتابخانههای عضو اکو و سایر مجمعهایی که بتواند حضور مؤثر ما را در عرصه بینالمللی بیشتر به نمایش بگذارد، برنامههایی داریم.
رئیس کتابخانه مجلس ادامه داد: با توجه به اینکه بارها در مجامع مختلف بینالمللی ریاست یا نائب رئیسی و همچنین عضویت شوراها را در اختیار داشتم، باید بگویم که برعهده گرفتن ریاست ایفلا فرایند خاص خود را دارد که بر اساس سهم مناطق و رایزنیهای دیپلماتیک محقق خواهد شد. امیدواریم در پرتو دیپلماسی پارلمانی فعالی که در این حوزه خواهیم داشت، بتوانیم در حوزه کتابخانههای پارلمانی، نشستهایی را میزبانی کنیم.
مجیدی با تأکید بر ترسیم نقشه راه در عرصه بینالملل، گفت: اول باید اهداف حضور خودمان را در عرصه بینالملل به روشنی ترسیم کنیم. البته با توجه به میراث گرانسنگ ایران اسلامی میتوانم بگویم که ما در همه حوزهها حرفهای زیادی برای گفتن داریم و قطعاً حضور فعال در مجمعهایی که به این موضوعات مربوط میشود از اهداف ماست.
نظر شما