«آینده پژوهی انقلاب اسلامی؛ بیمها و امیدها» رونمایی شد
صالحیامیری: جسارت نویسنده «آیندهپژوهی انقلاب اسلامی» ستودنی است/ ضرغامی: دارابی شایستگی نوشتن این کتاب را داشت
سیدرضا صالحیامیری در آیین رونمایی کتاب «آینده پژوهی انقلاب اسلامی؛ بیمها و امیدها» گفت: «جسارت علی دارابی برای ورود به این موضوع ستودتی است.» ضرغامی هم گفت: «شرایط سنی نویسنده بسیار مهم است. او شایستگی پرداختن به این بحث را داشته زیرا پدیده انقلاب اسلامی را درک کرده است.»
ساختاری فرهنگی، مبنای اجرای اقتصاد مقاومتی
سیدرضا صالحی امیری در این برنامه تبدیل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به یک مرکز فرهنگی را یکی از مهمترین اقدامات سازمان تحت مدیریتش در سال 1394 دانست و گفت: این امر با حضور نخبگان محقق شد. در سال گذشته 361 برنامه و 54 همایش در سالنهای همایش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران (هر روز یک یا دو برنامه) برگزار شده است.
وی با اشاره به اینکه حضور نداشتن نخبگان در امر سیاستگذاری، طراحی و برنامهریزی فرهنگی یکی از مهمترین مشکلات ماست، افزود: ریشه حل تمامی مشکلات در فرهنگ است و حتی میتوان اقتصاد مقاومتی را با تغییر سبک زندگی به سبک ایرانی اسلامی محقق کرد.
مشاور رییس جمهوری، آیندهپژوهی را دیگر مساله مهم کشور دانست و تصریح کرد: با آنکه من هم تلاشهایی در این زمینه داشتهام، باید بگویم جسارت علی دارابی را در ورود به مسائل نداشتهام. این میزان جسارت او ستودنی است.
رییس کتابخانه ملی با تاکید بر اینکه فرهنگ جامعه ایرانی به هیچ وجه نمیتواند منطبق بر نظریات جهانی عمل کند، گفت: شاید بتوانیم در اموری چون اقتصاد و سیاست از نظریههای غربی بهرهمند شویم اما فرهنگ ما نمیتواند منطبق بر موازین غربی باشد زیرا مبانی اندیشههای آنان اصول لیبرالیستی است که خود بر ارکان چهارگانه پلورالیسم، سکولاریسم، اومانیسم و فمینیسم استوار است.
صالحی امیری افزود: نویسنده کتاب «آیندهپژوهی انقلاب اسلامی؛ بیمها و امیدها» با رویکردی درونگرایانه به این موضوع پرداخته است و توانسته است 70 آسیب را بر محور«آیندهپژوهی انقلاب اسلامی» برشمارد. این درحالی است که من با چندین سال پژوهش در حوزه آینده پژوهی، فقط 43 آسیب را شناسایی کردم که در قالب کتابی از سوی نشر ققنوس منتشر شد.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با تبریک به علی دارابی برای نوشتن این کتاب گفت: این سازمان میکوشد کرسیهای آزاداندیشی را بر پایه منویات مقام معظم رهبری گسترش دهد.
بهرهگیری از 300 منبع داخلی و خارجی
سپس علی دارابی، نویسنده کتاب «آینده پژوهی انقلاب اسلامی» گفت: این اثر را در مدت چهار سال در 368 صفحه و در هفت فصل نوشتهام و بیش از 300 منبع داخلی و خارجی شامل منابع عربی، انگلیسی و فرانسه را مرور کردهام. روش آیندهپژوهی که در این کتاب از آن بهره گرفتم، از دهه 1960 میلادی در تمام مراکز علمی جهان کاربردی بوده است.
وی مساله اصلی این کتاب را دانستن نظام برآمده از انقلاب اسلامی ارزیابی کرد و افزود: ما چگونه میتوانیم در کنار روندها، تحولات و چشماندازهایی که در دنیا ایجاد شده و تا 30 سال آینده ایجاد خواهد شد، ابتکار عمل را به دست بگیریم و منفعل نباشیم.
نویسنده کتاب «آینده پژوهی انقلاب اسلامی» با اشاره به اینکه اکنون جهان با سونامی تحولات اجتماعی، ارتباطات و اطلاعات مواجه است، ادامه داد: در شرایطی که مکدونالیسم به یک مکتب فکری بدل شده است، همه دغدغه من این است که انقلاب اسلامی که شناسنامه، هویت و حیات ماست، چگونه با این چالشها و آسیبها روبهرو میشود؟
وی سپس ادامه داد: با پژوهشهایم در این زمینه اصلاح ساختار اداری کشور را ضروری میدانم؛ مثلا در کتابم به این نکته اشاره شده است که نیازمند نظام دومجلسی هستیم تا مجلس دوم در واقع همان مجلس برگزیده نخبگان باشد. در صورت تحقق این امر، نهادهایی چون مجمع تشخیص مصلحت نظام ذیل این مجلس فعال خواهد بود. اکنون بیش از 10 نهاد در قانونگذاری سهیماند و با راهکارهای پیشنهادی من در کتاب «آیندهپژوهی انقلاب اسلامی؛ بیمها و امیدها» تجمیع نهادهای قانونگذاری را خواهیم داشت.
نوشتن از یک ضرورت به قلم دارابی
عزتالله ضرغامی آخرین سخنران این آیین بود. وی نگارش کتاب «آیندهپژوهی انقلاب اسلامی؛ بیمها و امیدها» را اقدامی اثربخش و کارآمد در حوزه پژوهش انقلاب اسلامی توصیف کرد و گفت: در شرایطی که فضای مجازی خود را بر ساحت کتاب که زمین بازی ما به عنوان متولیان فرهنگی تحمیل کرده است، نوشتن این کتاب یک ضرورت بود. توجه به کتاب و نگارش، بسیار پسندیده است.
وی درباره دلیل اثربخشی «آیندهپژوهی انقلاب اسلامی؛ بیمها و امیدها» توضیح داد: این کتاب کاری اثر بخش است زیرا انقلاب اسلامی به دلیل تاثیرگذاری بر بنیانهای فکری غرب و شیوههای تصمیمگیری آنان، پدیدهای اثرگذاربود. بخش زیادی از کتابهای منتشر شده در حوزه انقلاب اسلامی به چگونگی پیدایش انقلاب اسلامی از منظر نگاه نویسنده و اسناد موجود میپردازد. در حالی که تاثیرگذاری انقلاب اسلامی بر آینده جهان چه خواهد بود و چگونه بر چالشها فائق میآید کمتر مورد توجه نویسندگان بوده است.
رییس سابق صدا و سیما ادامه داد: دارابی کوشیده است تبیین صحیحی از تحولات جهانی به دست دهد اما پیشنهاد میکنم که در ویرایش بعدی نگارنده نگاهی به انقلاب اسلامی به عنوان یک اصل، بر جهان داشته باشد.
وی همچنین کتاب «آیندهپژوهی انقلاب اسلامی؛ بیمها و امیدها» را اثری کارآمد توصیف کرد و گفت: این کتاب صرفا یک اثر تبیینی و توصیفی است. نویسنده راهکارهایی نیز برای معضلات مطرح شده ارائه کرده است.
ضرغامی با اشاره به کتاب «دانش و ارزش» دکتر عبدالکریم سروش افزود: اگر صدها بار هم این کتاب را بخوانم، نمیتوانم باور کنم که میان «چگونه هستها» و «چگونه بایدها» گسل جدی وجود دارد. معتقدم که این «چگونه هستها» ما را به «چگونه بایدها» رهنمون میکند. همانطور که شهید مطهری در روزهای نخست استقرار نظام در مناظرات تلویزیونی در پاسخ به پرسشی درباره نسبت جهانبینی و ایدئولوژی، ایشان به صراحت از این موضوع عبور میکند.
ضرغامی با بیان اینکه دارابی عالمانه و باورپذیر موضوع کتاب را مطرح کرده است، گفت: شرایط سنی نویسنده بسیار مهم است. او شایستگی پرداختن به این بحث را داشته زیرا خود به طور مستقیم پدیده انقلاب اسلامی را درک کرده و سالها با آن پیش آمده است. همچنین ذهنیت منظم دارابی در این کتاب مشهود است. کتاب از ارجاعات خوبی برخوردار است و این را از نقاط قوت اثر میدانم. مخاطب میتواند چارچوب مناسبی در این کتاب بیابد و دانش خود را با مطالعه آن غنی کند.
در پایان این مراسم از کتاب «آینده پژوهی انقلاب اسلامی؛ بیمها و امیدها» رونمایی شد.
نظر شما