یکشنبه ۶ تیر ۱۳۹۵ - ۱۴:۳۰
گذر از چهار فصل نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در ماراتنی 16 روزه/ از خادمانی که تجلیل نشدند تا پرفروش‌ترین کتاب نمایشگاه قرآن

نمایشگاه قرآن در ایستگاه بیست و چهارم بی‌شباهت به طبیعت چهارفصل ایران عزیز نبود. گوشه‌ای از این محدوده 50 هزار مترمربعی، مملو از هیاهوی جمعیت، شور و نشاط کودکانه، اشتیاق خریداران و نگاه مشتاق پژوهشگران و گوشه‌ای دیگر در سکوت دالان‌ها می‌شد، صدای پای معدود رهگذران را به وضوح شنید.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- ماراتن 16 روزه بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در حالی به خط پایان نزدیک شده است که روایت‌های متنوعی از کمیت و کیفیت برگزاری آن دیده و شنیده می‌شود؛ از روزهای پرکار بخش مشاوره پزشکی، سالن‌های نشست، بازار فروش، رونق بخش حوزوی و هیاهوی کودکان در بخشی شاد و زنده تا کوچه‌های کم رهگذر بخش بین‌الملل. شاید بتوان حوزویان، کودکان و نوجوانان و بانوان را راضی‌ترین بازدیدکنندگان این نمایشگاه دانست.
 
این دوره از نمایشگاه قرآن کریم در قالب کمیته‌های «روابط عمومی و تشریفات»، «بازرسی، نظارت و ارزیابی»، «هنری»، «کودک و نوجوان»، «بخش‌های ویژه»، «قراردادها»، «اجرایی، پشتیبانی و مالی»، «بازرگانی و فروش»، «بانوان»، «خادمان قرآنی»، «موسسات قرآنی»، «محافل و مراسم و نشست‌ها»، «حراست» و «اجرایی» و با همکاری بیش از 40 نهاد مختلف برای تامین امنیت و زیرساخت‌ها در فضایی معادل 50 هزار متر مربع در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) برگزار شده است.  
 
«پنج گام تا بهشت»، «قرآن و رسانه»، «خادمان قرآنی» و گذرهای «مفسران» و «مترجمان» از جمله بخش‌های ویژه‌ای استکه با برنامه‌های متنوع برای این دوره از نمایشگاه طراحی شدند.

یک‌سوم از فضای نمایشگاه نیز متعلق به فعالیت‌های بازرگانی و فروش شامل چهار بخش عفاف و حجاب، رسانه‌های دیجیتال، محصولات فرهنگی - هنری و مکتوب بود که بخش‌های مکتوب و عفاف و حجاب با ارائه محصولات و خدمات متنوع، جزو پربازدیدترین بخش‌های نمایشگاه هستند. بیشترین بازدید از بخش‌های فروش نمایشگاه در ساعات بعد از افطار و روزهای پایانی هفته انجام می‌شود.
 
«مفاتیح‌الحیاة» پرفروش‌ترین کتاب نمایشگاه قرآن
بخش مکتوب این دوره از نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در فضایی معادل سه هزار مترمربع با حضور 293 ناشر شامل 18 غرفه از ناشران خارجی و 243 غرفه از ناشران داخلی برپاست. در بخش ناشران داخلی 32 هزار عنوان کتاب در دسترس مخاطبان قرار گرفته و در بخش خارجی نیز سه هزار و 700 عنوان کتاب از کشورهایی مانند ترکیه، سوریه، لبنان، عراق و پاکستان عرضه شده است.  
 
راه‌اندازی بخش ویژه «حضرت زهرا (س)» از جمله نوآوری‌های این نمایشگاه در بخش مکتوب به‌شمار می‌رود. در این غرفه بیش از 200 عنوان کتاب عمدتا تخصصی و موضوع محور از سوی ناشران مختلف عرضه شده که در مدت برپایی نمایشگاه با استقبال خوبی از سوی بازدیدکنندگان مواجه شده است. تمامی آثار این غرفه با تخفیف 50 درصدی عرضه شده‌اند.
 
به بیان حسین صفری، مدیر اجرایی نمایشگاه قرآن، 40 درصد از آثار عرضه شده در بخش مکتوب این دوره از نمایشگاه چاپ نخست بوده که نشان از توجه جامعه نشر کشور به حوزه دین و علوم قرآنی و حضور پررنگ در نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم دارد. در این بخش از قرآن‌هایی با ترجمه جدید و به زبان‌های مختلف، قرآن‌های نفیس، انواع ادعیه و زیارت‌نامه تا کتاب‌هایی در زمینه علوم قرآنی، سیره اهل بیت (ع)، زندگی پیامبران و جریان‌های و فرقه‌های انحرافی دینی و مذهبی به چشم می‌خورد.
 
در فاصله سه روز مانده تا پایان بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم، کتاب «مفاتیح‌الحیاة» اثر آیت‌الله جوادی آملی، پرفروش‌ترین کتاب نمایشگاه بوده که تاکنون از سوی انتشارات «اسراء» به چاپ 200 رسیده است.
 
بیشتر ناشران حاضر در این بخش از فضایی که در شبستان مصلا در اختیارشان قرار گرفته و کیفیت برگزاری و خدمات‌دهی نسبت به دوره‌های گذشته رضایت دارند و فضای معنوی مصلا را برای برگزاری نمایشگاه قرآن مناسب می‌دانند. البته در این میان برخی مشکلات در جانمایی و دیر آماده شدن برخی غرفه‌ها نیز به چشم می‌خورد. ساعت کار نمایشگاه (18 تا 23 و 30 دقیقه) نیز یکی از موارد نارضایتی برخی ناشران، غرفه‌داران و حتی اهالی رسانه در این دوره است.
 


برگزاری بیش از 60 نشست و رونمایی از ده‌ها عنوان کتاب

در مدت 16 روز برپایی بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم، بیش از 60 نشست تخصصی و عمومی در سالن‌های نشست واقع در طبقه فوقانی نمایشگاه قرآن برگزار شده که به اذعان کارشناسان و اهالی رسانه، از حیث کیفیت و محتوا نیز از سطح قابل قبولی برخوردار بودند و یکی از نقاط قوت نمایشگاه به‌شمار می‌آید.
 
در این مدت همچنین ده‌ها عنوان کتاب تخصصی و آثار ارزشمند فرهنگی و هنری در بخش‌های حوزوی، هنر، بین‌الملل و سرای اهل قلم نمایشگاه با حضور خالقان آثار و اهالی فرهنگ و ادب و هنر رونمایی شد که نسبت به دوره‌های گذشته از نظر کمی و کیفی، رشد داشته است؛ از آن‌جمله می‌توان به رونمایی نفیس‌ترین قرآن جهان اسلام در آیین افتتاحیه و کوچکترین و بزرگترین قرآن‌های مطلای جهان اشاره کرد اما در این میان نکته‌ای که تا اندازه‌ای در میان تلاش‌ها به چشم می‌خورد، ناهماهنگی و تغییرات مکرر در ساعت و روز برگزاری برنامه‌ها بود که تاحدی مهمانان و اصحاب رسانه را دچار مشکل می‌کرد.
 
درخشش حوزه در نمایشگاه قرآن کریم
بخش حوزوی از جمله بخش‌های موفق و فعال در بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم به‌شمار می‌رود. برگزاری نشست‌هایی با محوریت «به سوی فهم قرآن»، رونمایی از ده‌ها عنوان کتاب و محصول فرهنگی، بازدید چهره‌های برجسته حوزوی و دایر کردن بخش مشاوره،‌ از جمله برنامه‌هایی بود که باعث رونق این بخش از نمایشگاه قرآن در مکان و فضایی مناسب از شبستان مصلای بزرگ امام خمینی (ره) شد.

بخش مشاوره با حضور کارشناسان متخصص در زمینه‌های مختلف در تمامی ساعات کار نمایشگاه و حتی پس از پایان ساعت کار نمایشگاه، مملو از مردمی بود که بااعتماد پرسش‌های خود را مطرح و با رضایت از این بخش خارج می‌شدند.



خادمانی که تجلیل نشدند!

یکی از برنامه‌های ویژه این دوره از نمایشگاه قرآن که از مدت‌ها قبل پیش‌بینی و با همکاری انجمن خادمان قرآنی و معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای آن برنامه‌ریزی شد، تجلیل از خادمان قرآنی بود که شب میلاد خجسته امام حسن مجتبی (ع) برای برگزاری آن درنظر گرفته شد تا این افراد لوح تقدیر خود را از رئیس‌جمهوری دریافت کنند. ولی این آئین با برخی ناهماهنگی‌ها برای دومین‌بار به تعویق افتاد!
 
بخش «بین‌الملل» کو ندارد نشان از ملل...

بخش بین‌الملل بیست و چهارمین نمایشگاه قرآن کریم با حضور 15 مهمان از 20 کشور جهان، سه‌شنبه یکم تیرماه 95، در طبقه فوقانی شبستان مصلای بزرگ امام خمینی (ره) افتتاح شد.
 
این بخش در مدت برپایی میزبان «شیخ ناصر عثمان» مترجم قرآن کریم به زبان ایتالیایی و خانم «الحصی امبرکا» فعال در حوزه آموزش قرآن از کشور ایتالیا، «بوریس نوریک» مترجم تفسیر نورالقرآن از کشور روسیه و خانم «سلما مکیج» هنرمند خوشنویس و نقاشی-خط از صربستان بود.
 
همچنین از کشورهای مغرب جهان اسلام «فراس الجهانی» ناشر الجزایری، دکتر «محمد بن علی بدوی» نویسنده و استاد دانشگاه قیروان و سوسه از تونس و از آسیای جنوب شرقی دکتر «فیصل احمد شاه» از کشور مالزی در بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم حضور داشتند. در حوزه کشورهای اسلامی و همسایه نیز دکتر «خالد ارن» رئیس مرکز تحقیقات فرهنگ و هنر جهان اسلام به همراه «سعید قاسم اوغلو» از ترکیه در این نمایشگاه مهمان هستند.
 
سه خوشنویس و هنرمند برجسته قرآنی «عدنان القزاز» کاتب قرآن، «نبیل حسین فرحان» کاتب نهج‌البلاغه و قرآن و «صادق عباس حمزه» کاتب قرآن و مدرس خط از کشور عراق، «علی حسن الجد» خوشنویس بحرینی، «حسین محمد یونس» هنرمند نقاشی- خط لبنانی، «محمدمهدی میرزایی» هنرمند خوشنویس نستعلیق افغانی و «ماجیان» کاتب قرآن به خط نسخ از چین نیز در این نمایشگاه به‌صورت مستقل به ارائه آثار خود می‌پردازند.
 
همچنین ناشرانی از کشور‌های سوریه، لبنان و اندونزی مجموعه مصاحف منتشره در این کشورها را به‌صورت مستقل در بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم عرضه می‌کنند.
 
پروفسور خالد ارن، دبیرکل ارسیکا از جمله مهمانان ویژه این بخش از نمایشگاه بود که خطاطان برگزیده ایرانی ارسیکا در آئینی با حضور وی تجلیل شدند.
 
اما درباره کیفیت برپایی این بخش و برنامه‌‌های آن روایت‌های متفاوتی وجود دارد که بیشتر نظرات حکایت از آن دارد که برنامه‌ها و حتی فضای درنظر گرفته شده برای این بخش رضایت‌ها را جلب نکرده و استقبال عمومی نیز از این بخش از نمایشگاه قرآن چندان رضایت‌بخش نبوده است.
 
ارائه آثار دانشجویان در بخش دانشگاهی

بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن با ارائه آثار متنوع فرهنگی و هنری اعم از کتاب، پایان‌نامه و آثار تجسمی با مضامین قرآنی از دانشجویان دانشگاه‌های مختلف کشور و برپایی کارگاه‌ها و نشست‌ها و مسابقات قرآنی از جمله بخش‌های پررونق و فعال بود.
 
برپایی بخش مشاوره رایگان پزشکی و طب سنتی به علاقه‌مندان نیز از برنامه‌هایی بود که با استقبال بسیار زیاد مردم در تمامی ساعات کاری نمایشگاه روبه‌رو شد.
 
شور زندگی در بخش کودک و نوجوان

یکی از کارهای جدیدی که امسال برای نخستین‌بار برای بخش کودک و نوجوان نمایشگاه قرآن پیش‌بینی شد، برگزاری یک نمایشگاه ۱۰۰ متری از تصویرگری‌ کتاب‌های مذهبی کودک و نوجوان است که این آثار به‌صورت اصلی در این نمایشگاه به نمایش گذاشته می‌شود.
 
در نمایشگاه تصویرگری‌ کتاب‌های مذهبی کودک و نوجوان نیز یک کارشناس تصویرگری حضور داشته و توضیحاتی را درباره تصویرگری این کتاب‌ها به بازدیدکنندگان ارائه می‌دهد.
 
استقرار آسمان‌نما و تلسکوپ‌هایی برای مشاهده آسمان از دیگر برنامه‌های متنوع این بخش است. برنامه «اولین‌ها» برای نوجوانانی که تازه به سن تکلیف رسیده‌اند و در ماه مبارک رمضان برای نخستین‌بار روزه می‌گیرند، به خاطره‌نویسی اختصاص داشته و نوجوانان با نگارش دل‌نوشته‌های خود در این بخش جوایزی دریافت می‌کنند.
 
عرضه تولیدات مذهبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، برگزاری مسابقه رایانه‌ای با موضوعات قرآن، پیش‌بینی سایت بازی‌های رایانه‌ای و برگزاری کارگاه‌های آموزشی متناسب با نیاز کودکان و نوجوانان از دیگر برنامه‌های این بخش از نمایشگاه به‌شمار می‌آیند.
 


سخن پایانی ...
 
بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم با همه فراز و نشیب‌ها به روزهای پایانی نزدیک می‌شود. اگر با نگاهی منصفانه به مجموعه تلاش‌ها بنگریم، باوجود برخی کاستی‌ها و ناهماهنگی‌ها، نقاط قوت چشمگیر بوده و شایسته قدردانی است. بخش‌های اجرایی، نظارتی و اطلاع‌رسانی نمایشگاه با تلاشی شبانه‌روزی سعی در برگزاری هرچه بهتر نمایشگاه با کیفیتی مطلوب داشته و دارند.
 
بخش اطلاع‌رسانی این دوره از نمایشگاه قرآن از هفته‌ها پیش، کاری پرفشار را آغاز کرده و ثمره آن اطلاع‌رسانی بهتر و پرسرعت‌تر اخبار بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم با بهره‌گیری از حداکثر امکانات است. رضایت اصحاب رسانه که وظیفه پوشش این نمایشگاه را برعهده دارند، دلیل این مدعاست.
 
عکاسی با تلفن همراه با سه موضوع «فهم قرآن، اقدام و عمل»، «خانواده و نمایشگاه قرآن»، «کاستی‌های نمایشگاه قرآن» از جمله برنامه‌های جانبی جذاب نمایشگاه قرآن برای مخاطبان بود که با استقبال بی‌نظیری روبه‌رو شد.

بازه 16 روزه برای برپایی نمایشگاه قرآن در ماه مبارک رمضان به اذعان کارشناسان تا حدی زیاد بوده و می‌توان این نمایشگاه را در بازه زمانی کوتاه‌تر، با هزینه کمتر و با کیفیت بالاتر برگزار کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها