والدین امید زیادی دارند که کودکان شان در فصل گرم سال که روزهای بلندی دارد کتابهای بیشتری بخوانند اما معمولا با استقبال كم فرزندان براي مطالعه روبهرو میشوند. به نظر مي رسد به طور جدي بايد برای علاقه مند كردن کودکان به کتاب تمهیدات جدیدي اندیشید.
کتابخوانی در تابستان همواره بخشی از زندگی دانشآموزان بوده است. تابستان فرصتی است تا کودکان راهی به گوشههای تخیل ذهن خود بیایند اما امروزه والدین این فعالیت لذتبخش را پر استرس جلوه میدهند و فرزندان خود را دچار تنش میکنند. والدین در پی آن هستند با دیدن فرزندان خود در حال کتابخوانی به خود بقبولانند که آنان از برنامه درسی در ماههای تعطیل مدرسه عقب نمیمانند.
در این میانه والدین دچار سوءتفاهم از نیازهای واقعی فرزند خود میشوند. اگر میخواهید همیشه فرزندان کتابخوانی داشته باشید نباید فقط نگران فصل تابستان باشید و آنان را فقط در تعطیلات به کتابخوانی تشویق کنید.
یکی از نکات فراموششده درباره کودکان این است که والدین به اهمیت دانش شفاهی در سطوح اولیه سوادآموزی کودک بیتوجهی میکنند. دانشمندان معتقدند اگر دلتان میخواهد فرزندانتان کلمات را به درستی ادا کنند، برداشتی درست از یک متن داشته باشند، دانش جدید خود را با آنچه پیش از آن آموختهاند ترکیب کنند، و در زمینههای شناختی گامی موفق بردارند؛ بهتر است به هنر مکالمه توجه بیشتری داشته باشند.
سخن گفتن با کودکان موضوعی حیاتی است. بهتر است به فکر موضوعی باشید که کودکان را ترغیب به صحبت کردن کند. پایه و اساس سوادآموزی تجربه اجتماعی، کشف چیزهای جدید، و بازی است.
از آنجا که والدین از زاویه دید خود و نه کودک به دنیا مینگرند از خاطر بردهاند که کتاب خواندن برای کودکان کار سختی است. بعضی والدین از شنیدن این موضوع که کتاب خواندن نیاز به 97 درصد سواد درست خواندن کلمات را دارد متعجب میشوند اما کودک باید قادر باشد از هر 100 کلمه 97 تای آن را صحیح بخواند. در این صورت است که کودک ما وارد حوزه لذت از خواندن خواهد شد. تحقیقات نشان میدهد اگر درصد صحیح خواندن بین 94 تا 97 درصد باشد کودک در حال یادگیری است اما اگر 93 درصد باشد کودک از خواندن کتاب منزجر خواهد شد. اگر فکر میکنید این درصدها بسیار بالا است بهتر است کتابی ناآشنا را باز کنید که فردی در آن ده درصد کلمات را با لغات پرطمطمراق و عجیب جایگزین کرده باشد آنگاه است که درمییابید تا چه اندازه درک لذت از کتاب غیرممکن خواهد شد.
پس اگر دلمان میخواهد فرزندان کتابخوانی داشته باشیم بهتر است تنش را از خود دور کنیم و آنها را در رقابت با دیگر کودکان ندانیم و داستانهایی را به فرزندانمان معرفی کنیم که مطمئن باشیم سواد خواندن کلمات آن را دارند.
موضوع دیگری که والدین به آن بیتوجهی میکنند این است که اغلب دوست دارند داستانهایی برای فرزندان خود خریداری کنند که دارای پیامی باشد و از خاطر میبرند که کودک نیاز به خواندن داستانها و شخصیتهای جذاب دارد تا به کتاب روی خوش نشان دهد.
احترام گذاشتن به دنیای کودکان نکته مهم دیگری است که والدین از آن غافل میمانند. گاهی کودکان ساکت میشوند و به یک وسیله خاص برای مدتی طولانی نگاه میکنند. سکوت کودک در ذهن والدین گناه بزرگی است اما کودک نیز دوست دارد دنیایی برای خود بسازد که والدین در آن دخالتی نداشته باشند. به جای غر زدن و نگرانی بهتر است هرازچند گاهی آنها را بیرون ببرید تا فعالیتهای فیزیکی با دیگر کودکان داشته باشند. شاید به نظر برسد که کودکان امروز بیش از حد به بازیهای کامپیوتری و دنیای مجازی روی خوش نشان میدهند اما همین کودکان وقتی به پارک برده میشوند با اشتیاق زیاد با دیگران بازی میکنند. پس باید بدانید که رفتار کودک شما تابعی از رفتار شما با او خواهد بود.
در نهایت اینکه اگر دلتان میخواهد فرزندان کتابخوانی داشته باشید بهتر است بیشتر از پیش با او سخن بگویید، به او عشق بورزید و به سخنان او با علاقه گوش دهید. در وهله دوم بهتر است گاهی از سر راه او کنار بروید تا خود به تنهایی دنیای اطراف خود را کشف کند. این موضوع نه تنها سبب میشود عاشق کتاب شود بلکه عاشقانه زندگی خود را دوست خواهد داشت.
نظر شما