سه‌شنبه ۱۶ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۳:۰۰
صالحی: آموزش و پرورش پایه اساسی برای نهادینه کردن کتابخوانی است/ دسترسی آسان به کتاب فرصت‌سازی برای ویترین کتاب است

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین افتتاحیه نوزدهمین دوره طرح ملی 50 هزار نمایشگاه کتاب در 50 هزار مدرسه با بیان این‌که دسترسی به کتاب مهم است، اما مهمتر از آن تشویق دانش‌آموزان به کتابخوانی است، گفت: آموزش و پرورش پایه اساسی و مهم برای نهادینه کردن کتابخوانی به‌شمار می‌‌آید.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین افتتاحیه نوزدهمین دوره طرح ملی 50 هزار نمایشگاه کتاب در 50 هزار مدرسه، امروز (سه‌شنبه 16 شهریورماه) با حضور سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، همایون امیرزاده، مشاور معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حمیدرضا کفاش، معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش و حسن ازهری، مدیرعامل موسسه منادی تربیت در اردوگاه شهید باهنر برگزار شد.
 
سیدعباس صالحی در این آیین اظهار کرد: اگر می‌خواهیم فرهنگ کتاب و کتابخوانی در کشور گسترش پیدا کرده و نهادینه شود و خطراتی که در فاصله با کتاب است، کاهش پیدا کند، باید از آموزش و پرورش و مدرسه اقدام شود. به عبارت دیگر نهادهای خانواده، مدرسه و رسانه در بحث کتاب و کتابخوانی سهم اصلی در فرهنگ‌سازی و فرهنگ‌گستری دارند.
 
وی ادامه داد: به دلیل گستره افرادی که تحت پوشش آموزش و پرورش هستند و همچنین به دلیل نقشی که این نهاد دارد باید به آن توجه ویژه صورت گیرد، چراکه آموزش و پرورش پایه اساسی و مهم برای نهادینه کردن کتابخوانی به‌شمار می‌آید و اگر بخواهیم این نهادینه‌سازی استقرار پیدا کند، باید در آموزش و پرورش دسترسی وسیع‌تری به کتاب صورت گیرد تا دانش‌آموزان راحت‌تر با کتاب ارتباط برقرار کنند. خوشبختانه این دسترسی از راه‌های مختلف در حال اتفاق افتادن است.
 
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برخی اتفاق‌هایی که در سه سال گذشته در حوزه دسترسی آسان دانش‌آموزان به کتاب رخ داده‌اند، گفت: یکی از این اتفاقات، برگزاری نمایشگاه‌های کتاب در مدارس است. دسترسی آسان به کتاب در مدارس، برای ویترین کتاب فرصت‌سازی می‌کند.
 
صالحی افزود: تجهیز کتابخانه‌های کلاسیک از دیگر اتفاقات مثبت در این زمینه است. این‌که در مقاطع ابتدایی امکانات لازم را پدید آوریم تا کتاب در کلاس دیده شود، ضلع جدیدی بود که در مناسبات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت آموزش و پروش افزوده شد. در این قسمت با اولویت مناطق محروم کارهایی انجام شد که به فال نیک می‌گیریم.
 
وی عنوان کرد: دسترسی آسان مدارس ایرانی خارج از کشور به کتاب نیز از دیگر رخدادهای مثبت به‌شمار می‌آید که در این زمینه تفاهم‌نامه‌هایی میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت آموزش و پرورش منعقد شد.
 
این مقام مسئول ادامه داد: در حوزه دسترسی کتاب برای محیط‌های آموزشی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گاهی با واسطه نیز با وزارت آموزش و پرورش ارتباط برقرار کرده است. به‌طور مثال کتاب‌هایی که توسط هیات انتخاب و خرید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خریداری می‌شوند، به ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها ارسال می‌شوند.
 
صالحی در بخش دیگری از سخنانش گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بحث تجهیز کتابخانه‌های داخلی و خارجی، نزدیک به دو میلیارد تومان کمک کرده است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در طی دو سال و نیم اخیر، هشت میلیارد و 700 میلیون تومان در قالب 17 هزار عنوان کتاب (650 هزار جلد) به مدارس سراسر کشور اهدا کرده است. همچنین این وزارتخانه نزدیک 6 هزار جلد کتاب از طریق تفاهم‌نامه، به مدارس اهدا کرده است.
 
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: این معاونت حدود 7 درصد از اعتبارات مستقیم در حوزه تخصیصات به مدارس استان‌ها داده است؛ این موضوع نشان‌دهنده در راستای رویکرد جدید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر این‌که فرهنگ کتاب و کتابخوانی باید در مدارس جدی گرفته شود، اجرا شده است.
 
وی ادامه داد: از دیگر رویکردهایی که در سه سال اخیر به‌صورت جدی در دستور کار قرار گرفته، این است که دانش‌آموز و خانواده کتاب را نسبتا ارزانتر دریافت کنند. به‌طور مثال امسال برای نخستین‌بار در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، بُن کتاب دانش‌آموزی در اختیار مدارس قرار گرفت.
 
صالحی اظهار کرد: معتقدیم صرفا رفتن کتاب به مدارس کفایت نمی‌کند، بلکه باید کتابخوانی رخ دهد. این‌که چطور این اتفاق بیافتد، از جمله اولویت‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت فرهنگی آموزش و پرورش بوده است. به‌طور مثال در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌صورت منسجم شده، اعزام نویسندگان حوزه کودک و نوجوان به شهرستان‌ها را داشتیم. این طرح از نیشابور شروع شد و اکنون در شهرهایی مانند اهوار و آبادان در حال اجراست. در این راستا تفاهم‌نامه‌ای با انجمن نویسندگان کودک و نوجوان صورت گرفته تا فرایند اعزام نویسندگان حوزه کودک و نوجوان به شهرستان‌ها به‌صورت مستمر ادامه پیدا کند.
 
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به این‌که امسال در راستای نهادینه فرهنگ کتاب و کتابخوانی 15 شهر به باشگاه‌های کتابخوانی تجهیز شده‌اند، گفت: کتاب نباید در حاشیه برنامه‌های آموزش و پرورش باشد، بلکه باید در متن این وزارتخانه قرار گیرد. ما باید رویکرد تک کتابی آن هم کتاب عبوس به کتاب‌های متنوع، آزاد و به‌اختیار خارج کنیم؛ این حلقه مهمی در حلقه‌های فرهنگی کتابخوانی کشور به‌حساب می‌آید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها