سه‌شنبه ۱۱ آبان ۱۳۹۵ - ۱۸:۵۰
رحماندوست: نقد کتاب در ایران فربه شده است / لزوم توجه به خلاقیت در نقد

مصطفی رحماندوست، نویسنده و شاعر کودک و نوجوان در گردهمایی «منتقدان کتاب و ادبیات کودک و نوجوان» با اشاره به این‌که نقد ما به سوی فربه شدن و چاق شدن پیش می‌رود، گفت: در حال حاضر تعداد نویسندگان حرفه‌ای و فعال حوزه کودک و نوجوان حدود 50 نفر است در حالی‌که بیش از 150 نفر منتقد داریم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گردهمایی «منتقدان کتاب و ادبیات کودک و نوجوان» با هدف بررسی راه‌های توسعه فرهنگ نقد و بررسی و نقش و جایگاه نقد ادبی در بالندگی تالیف و نشر کتاب کودک با حضور شهرام اقبال‌زاده، مصطفی رحماندوست، معصومه انصاریان، افشین داورپناه، منوچهر اکبرلو، ناهید معتمدی، سیدعلی کاشفی خوانساری، شهلا انتظاریان و جمعی از نویسندگان و منتقدان ادبیات کودک، عصر سه‌شنبه (11 آبان 1395) به همت فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار ‌شد.
 
مصطفی رحماندوست در این نشست به دغدغه‌هایش در حوزه نقد کتاب کودک پرداخت و گفت: من خودم را یک ناقد نمی‌دانم، اما همیشه دغدغه‌هایی در حوزه نقد داشته‌ام. وقتی نخستین شماره کتاب ماه کودک و نوجوان منتشر شد در یادداشتی برای این نشریه نوشتم که «بسیار خوشحالم که نقد علمی در ایران راه‌افتاده است و انتظار دارم این مجله به نقد کتاب کودک در ایران سامان دهد» حال این‌که تا چه اندازه در این زمینه توانسته موفق عمل کند باید بررسی شود.
 
این نویسنده و شاعر کودک و نوجوان با اشاره به وضعیت نقد در ایران افزود: نقد ما به سوی فربه شدن و چاق شدن پیش می‌رود. در حال حاضر تعداد نویسندگان حرفه‌ای و فعال حوزه کودک و نوجوان حدود 50 نفر است، در حالی‌که بیش از 150 نفر منتقد داریم. همه فکر می‌کنند نقد باید اصولی داشته باشد و براساس چیزهایی که آموخته و قوانینی که به ثبت رسیده، شروع به نقد داستان می‌کنند در صورتی‌که نخستین ویژگی‌ داستان خلاقیت است و این خلاقیت ممکن است همه قوانین منتقدان را درهم بریزد؛ اما همیشه منتقدان این خلاقیت را زیر سوال برده‌اند و تا زمانی که آن خلاقیت جنبه قانونی و عمومی به خود نگرفته است، آن‌را نپذیرفته‌اند.

لزوم توجه به خلاقیت در نقد 

به گفته شاعر «صد دانه یاقوت» باید نقد را به جایی برسانیم که نویسنده تنش بلرزد از این‌که کارش نقد و بررسی می‌شود، اما هنوز به این مرحله نرسیده‌ایم، چون نقد خلاقی نداشته‌ایم. نویسنده باید بداند با عده‌ای منتقد خلاق روبه‌روست.
 
سیدعلی کاشفی خوانساری، سردبیر فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان نیز در این نشست به بیان توضیحاتی درباره نشریات منتشر شده در حوزه نقد کتاب کودک پرداخت و گفت: در حال حاضر 6 نشریه داریم که به‌طور تخصصی به مباحث ادبیات کودک در ایران می‌پردازند. فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان از نشریات تخصصی خانه کتاب در حوزه کودک است که از مطالب منتقدان و نظریه‌پردازان کتاب و ادبیات کودک و نوجوان استفاده می‌کند.
 
این نویسنده و منتقد ادبی بیان کرد: موسسه خانه کتاب از سال 1376 تاکنون با انتشار 200 شماره از نشریه کتاب‌ ماه کودک و نوجوان و 10 شماره از فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان، برپایی نشست‌های نقد کتاب کودک و چاپ کتاب‌های تخصصی در این حوزه فعالیت داشته است. امیدواریم با برپایی این نشست‌ها بتوانیم یک انجمن یا تشکلی برای پژوهشگران و منتقدان تشکیل دهیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها