مهدی غبرائی-مترجم، در یادداشتی، با موضوع تکثیر غیرقانونی کتاب، ضمن برشمردن دلایل این معضل، راهکارهایی برای مقابله با آن ارائه کرده است.
علل این پدیده را میتوان در عوامل زیر جُست:
نخست؛ بیکاری و نیافتن شغل مناسب و درخور توان و استعداد جوانان که آنها را به راههای خلاف و در برخی موارد جنحه و جنایت سوق میدهد.
دوم؛ سانسور و ممیزی بیرویه که درباره بسیاری کتابها اعمال میشود و کتابهای اُفستی که بیشتر از روی نمونههای قدیمی تکثیر میشود، مدعی کامل بودن یا سانسور نشدن هستند(بهویژه کتابهای قبل از انقلاب یا اشعاری نظیر اشعار ایرج میرزا یا کتابهای ممنوع را دربر میگیرد).
سوم؛ ارزان درآمدن این نوع کتابها در قیاس با نسخههای موجود که ناشر روانه بازار میکند. به این نحو که چنین کتابهایی نه حق مؤلف میپردازند و نه هزینه حروفچینی و صفحهبندی و غیره دارند. در نتیجه گذشته از اینکه مدعی سانسور نشدن هستند(که در برخی موارد درست هم نیست و از روی همان نسخه موجود در بازار کپی شده) قیمت کتاب را به نصف یا یک سوم میرسانند و برخی خوانندگان به هوای ارزانی، آن را میخرند. در این میان، ناشر فعالِ همان کتابها و مترجم و مؤلف، بزرگترین لطمه را میبینند.
دولت و نهادهای مربوط به کتاب، به کمک نهادهای اجرایی و مشورت با ناشران، میتوانند(چنانچه ارادهاش باشد) به راحتی جلوی دستکم بخش عمده این فعالیتها را بگیرند؛ نخست، با از میان برداشتن یا قانونمند کردن و تساهل در سانسور و ممیزی. دوم، پیدا کردن سرنخ کسانی که کتاب را اُفست میکنند و تعقیب قانونی آنها و سوم، با برنامههای درازمدت، فکری برای بیکاری کردن.
*انتشار دیدگاه نویسنده، به معنای موضع خبرگزاری کتاب نیست.
نظر شما