وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین افتتاحیه کنگره مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت:مهمترین چالش نظام فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران عدم انسجام فرهنگی در میان نظام و نهادهای فرهنگی است.
سیدرضا صالحیامیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم اظهار کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای رسیدن به قلههای تعالی و توسعه نیازمند همگرایی و همفکری است و این امر بدون تبادلنظر و انتقال تجربیات به یکدیگر امکانپذیر نیست.
وی گفت: برای رسیدن به درکی مشترک از مسائل فرهنگی و هنری کشور برگزاری این کنگره ضروری بود.
صالحیامیری با اشاره به نظام فرهنگی و اجزای آن، افزود: امروز سالروز تأسیس نهاد کتابخانههای عمومی کشور است. این بخش کار سختی را انجام میدهد و تلاش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در جهت رفع بخشی از مشکلات این حوزه است تا بتوانیم این مجموعه اثربخش را در جهت ارتقای سطح مصرف فرهنگی جامعه هدایت کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت تدبیر و امید گفت: ما نیازمند شناخت محیط فرهنگی هستیم. باید بدانیم جایگاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نظام فرهنگی کشور کجاست.عدم شناخت از محیط فرهنگی منجر به سردرگمی در این محیط میشود و اندیشه، ساختار، نهاد، قوانین، اهداف و برنامهریزی و مدیریت فرهنگی باید به صورت منسجم باشد. هر نوع بینظمی و بیانسجامی در نظام و منظومه فرهنگی منجر به ناکارآمدی فعالیتهای فرهنگی در کشور میشود بنابراین نیاز دستگاه فرهنگی ایجاد نظم و انسجام درونی است.
صالحیامیری گفت: در دستگاه فرهنگی اساس کار بر مبنای باورها شکل میگیرد. اگر در داخل دستگاه شکاف ایجاد شود منجر به اغتشاش میشود. بنابراین باید از منافع کوتاهمدت به نفع منافع بلندمدت بگذریم و همه نهادها و بخشهای مختلف وزارتخانه باید با یکدیگر رابطه همافزایی داشته باشند. مهمترین چالش نظام فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران عدم انسجام فرهنگی در میان نظام و نهادهای فرهنگی است.
صالحیامیری با تأکید بر اینکه تعارض در سیاستهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جایگاهی ندارد، ادامه داد: باید با تعریف مرزهای فعالیتها به سوی تفاهم با یکدیگر حرکت کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت تدبیر و امید با اشاره به برخی سیاستهای این وزارتخانه در دوره جدید، گفت: ثبات و آرامش یکی از سیاستهایی است که در این دوره بر آن تأکید میشود. ثبات به معنای حرکت پویا بدون مناقشه و به منزله ایجاد بسترهای مناسب برای انجام فعالیتهای فرهنگی است.
وی افزود: در محیط پر از مناقشه نمیتوان کار فرهنگی انجام داد. محیط فرهنگی باید محلی آرام باشد. ثبات و آرامش به معنای عقبنشینی و تسلیم شدن نیست بلکه به معنای عقلانیت است.
صالحیامیری بیان کرد: زمین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نباید محل مناقشه سیاسیون باشد. این وزاتخانه نهادی مقدس است و وارد حوزههای سیاسی نخواهد شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به گفتمان فرهنگی تأکید کرد: گفتمان فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد سلامی بر اساس گفتمان مقام معظم رهبری و اندیشههای حضرت امام است. گفتمان اعتدال فرهنگی مبتنی بر عقلانیت، عدالت، انسجام و دیانت فرهنگی است.
وی بیان کرد: همه ما از یک چشمه تأمین میشویم و آن چشمه اهل بیت، تشیع و اندیشههای فقهی مراجع و مقام معظم رهبری و حضرت امام است. در عین احترام به همه فتاوای مراجع، از گفتمان رهبری در پیشبرد اهداف فرهنگی کشور تابعیت میکنیم.
صالحیامیری ادامه داد: فهم ما از گفتمان مقام معظم رهبری در حوزه فرهنگ، نفی جزماندیشی و ولنگاری، آزاداندیشی و افزایش قدرت فرهنگی است.
وی با اشاره به اینکه روزانه ٣ میلیارد تبادل اطلاعات در شبکههای مجازی و اجتماعی داریم، افزود: باید بدانیم در این روند جایگاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کجاست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه همه کشور تهران نیست، ادامه داد: با هرگونه تبعیض مخالفیم. در مسیر عدالت حرکت میکنیم. عدالت به معنای توزیع عادلانه فرصتها و منابع برای آحاد ملت است.
صالحیامیری گفت: برنامههای سال ٩٦ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید تمرکززدایی باشد. باید به استانها هویت داد و کار را به آنها واگذار کرد.
وی با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری بر گسترش فرهنگ دینی افزود: حرکت نظام و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید بر مبنای حرکت دینی باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر رویکردهای وزارت فرهنگی مبنی بر افزایش تعامل و کاهش مناقشه، کاهش عصبیت، ایجاد امید و نشاط فرهنگی تأکید کرد.
وی افزود: نیاز امروز جامعه ارتقای اخلاق است و بخشی از آن مسئولیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
صالحیامیری با تأکید بر تنوع و تکثر ادامه داد: ما در وزارت فرهنگ و ارشاد سلامی تنوع و تکثر را با پذیرش حرکت در دایره اسلام، انقلاب، امام و مقام معظم رهبری به رسمیت میشناسیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بر تعامل فرهنگی نیز تأکید کرد و گفت: رسالت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توسعه و تعالی فرهنگ در جامعه است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به دغدغههای مقام معظم رهبری در حوزه فرهنگی افزود: در این وزارتخانه با تشکیل کمیتهای، دغدغههای ایشان در این حوزه را احصا و نسبت به رفع ساختاری آن تلاش میکنیم.
وی بیان کرد: نمی توانیم بدون رفع دغدغههای مقام معظم رهبری در حوزه فرهنگی به حیات فرهنگی در نظام فرهنگی کشور ادامه بدهیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تحولات جامعه در حوزههای مختلف از جمله فرهنگی و هنری، افزود: باید برنامهریزیها برای قطار در حرکت باشد نه جامعه در حال سکون. باید تغییر نگاه دهیم و برای یک امر سیال برنامهریزی کنیم.
وی گفت: در حوزه فرهنگ عمومی برای سال ٩٦ اقداماتی را آغاز کردهایم. اولویتهای این سال را احصا کردهایم. باید در این حوزه شکوفایی و جهش داشته باشیم.
صالحیامیری با اشاره به اقتصاد مقاومتی افزود: در این حوزه نیازمند گفتمانسازی هستیم. گفتمان باید درونی باشد. مانند گفتمان عاشورا و اربعین و نوروز که درونی است و مردم به آن باور دارند.
وی با تأکید بر اینکه میتوان در استانها قطب فرهنگی ایجاد کرد، گفت: شناخت علائق فرهنگی، مفاخر فرهنگی و ... در استانها به توسعه فرهنگی کشور کمک میکند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اقتصاد فرهنگی افزود: کشور ایران امروزه یکی از فعال ترین کشورها در حوزه دیپلماسی فرهنگی است و توجه به این امر نیز ضروری است.
صالحیامیری ادامه داد: حج به عنوان مصرف فرهنگ دینی در جامعه محسوب میشود و در حال تلاش برای برقراری دوباره حج با پذیرش شروط جمهوری اسلامی ایران از سوی عربستان هستیم.
وی با اشاره به دیگر فعالیتهای معاونتها و سازمانهای مختلف این وزارتخانه، افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزههای مختلف تلاش میکند تا امور را به متخصصان هر حوزه واگذار و خود به سیاستگذاری، حمایت و بسترسازی و نظارت بپردازد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه بر اخلاقگرایی در تمامی سیاستها و عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد.
در ادامه این مراسم، محمدباقر نوبخت، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه اظهار کرد: برای توسعه کشور موضوع فرهنگ را نهتنها بهعنوان یک بعد بلکه بهعنوان یک زیرساخت باید پنداشت به عبارت دیگر فرهنگ، بعد رکین و اصلی برای توسعه محسوب میشود.
وی با بیان اینکه متأسفانه بودجه فرهنگی در شأن فرهنگ نیست گفت: بودجه فرهنگ در 4 سال اخیر از 5هزار میلیارد تومان به 7 هزار میلیارد 200 میلیون تومان افزایش پیدا کرده است.
سیدمحمود علوی، وزیر اطلاعات از دیگر سخنرانان این مراسم بود وی اظهار کرد: فرهنگ، ایمان و تقوا که بر جامعهای حکفرما باشد زمینه گشایش دربهای برکت از آسمان فراهم میشود و اگر فرهنگ تکذیب ارزشها در جامعه حکمفرما شود به جای تقوا بیتقوایی، به جای راستگویی دروغگویی و بهجای حفظ اسرار دیگران پردهدری رواج مییابد. قرآن حکمفرما شدن این نوع فرهنگ را باعث آسیبدیدن جامعه میداند.
وی ادامه داد: انقلاب اسلامی ما یک انقلاب فرهنگی است. کار دستگاه فرهنگی ترویج فرهنگ عبودیت و ارزشهای اسلامی است. اگر در جامعه فرهنگ ارزشی پا بگیرد اثرات سازنده خود را خواهد گذاشت اما پیشنیاز پاگیری فرهنگ ارزشی در جامعه اقتصاد شکوفا و امنیت پایدار است.
علوی افزود: اگر امنیت نباشد فرهنگ نیز شکل نمیگیرد. از سوی دیگر فرهنگ ارزشی در جامعه به امنیت جامعه اثر میگذارد بنابراین امنیت فرهنگ به یکدیگر مرتبطند و بر یکدیگر تأثیر میگذارند. در فضای امنیت توام با سرور است که در برکات گشوده میشود لذا وزارت اطلاعات وظیفه خود را ایجاد امنیت توام با آرامش، شادی و سرور میداند؛ خوشبختانه این فضا در دولت تدبیر و امید بهوجود آمده است.
وزیر اطلاعات افزود: باید با فرهنگ ارزشی به بهداشت فرهنگی رسید که اگر چنین شود بهترین پدافند غیرعامل در برابر عوامل ضدامنیتی شکل میگیرد.
وی بیان کرد: خیلی خوب است که در عرصههای مختلف اعم از نویسندگی، موسیقی، تئاتر و نمایشنامه از سبک و قالبهای غربیها استفاده بکنیم اما چه دلیلی دارد که محتوا را نیز از آنها بگیریم این در حالی است که کشور ما در محتوا بسیار غنی است.
نظر شما