شهرام اقبال زاده، گردآورنده کتاب «یاد مهرگان» مجموعه مقالههایی درباره نادر ابراهیمی معتقد است: نادر ابراهیمی بعد از انقلاب جذب انقلاب اسلامی میشود و در حوزه شروع به فعالیت میکند و در آنجا هم استقلال فکریاش را حفظ میکند.
شهرام اقبالزاده در این باره گفت: همنسلهای من کمابیش از نادر ابراهیمی شناخت دارند اما شاید کمتر کسی شناخت جامع از او داشته باشد، چرا که آثار او بسیار متنوع است و او در حوزههای مختلفی فعالیت داشته است و از همه مهمتر نادر ابراهیمی دارای شخصیت چند وجهی بود.
اقبالزاده با اشاره به تواناییهای نادر ابراهیمی اظهار کرد: نادر ابراهیمی داستان و فیلمنامه مینوشت، درباره تصویرگری کتاب دارد، ترانهسرا، داستاننویس و کارگردان و ناشر بود و جدا از همه اینها به شکل حرفهای به ورزش کوهنوردی میپرداخت. جالب است که بدانید او عقیده داشت باید به کوهنوردی بپردازیم تا خودمان را برای مبارزه چریکی آماده کنیم. ما افرادی شبیه به تفکر نادر ابراهیمی کم داریم.
وی ادامه داد: نادر ابراهیمی در آثارش به «خود بیانگری ادبی» پرداخته است، به همین دلیل با مطالعه آثار او میتوان به شخصیتش پی برد؛ کاری که در آثار کمتر نویسندهای مشاهده میکنیم. به نظر من هنوز هم آثار او در حوزه ادبیات کودک بسیار تأثیرگذار است و میتواند باعث رشد نویسندگان جوان شود.
این پژوهشگر حوزه کودک و نوجوان در توضیح تاثیر نادر ابراهیمی در شکوفایی نویسندگان این حوزه گفت: جالب است بدانید که احمدرضا احمدی قبل از انقلاب تنها یک اثر منتشر کرده بود اما با حمایتهای نادر ابراهیمی، داستانهای احمدرضا برای کودکان خوانده میشد و خیلی زود این آثار تبدیل به کتاب میشدند. بنابراین باید گفت که نادر ابراهیمی در رشد شخصیت تاثیرگذاری مانند احمدرضا احمدی، تاثیر بسیاری داشته است.
وی افزود: اگر به آثار نادر ابراهیمی بپردازیم متوجه میشویم که او نثر شیوا، روان و پاکیزهای دارد و مجموع ویژگیهایش کافی است تا خواننده جذب نوشتههای او شود. متاسفانه این روزها به شخصیتهای تاثیرگذار نسل قبل کمتر توجه میشود و این باعث شده که نوعی گسست نسلی ایجاد شود. نادر ابراهیمی نگاهی شرقی، ایرانی و جهانی داشت، البته قصد ندارم او را به اوج برسانم و از او به عنوان یک اندیشمند یاد کنم چرا که او اندیشهای مستقل را مطرح نکرد، هر چند دربارهی پیشینه داستاننویسی در ایران نظر خاص خود را داشت. در مجموع ما باید جایگاه او را در ادبیات کودک ارج نهیم.
اقبالزاده با اشاره به دلایل درجا زدن ادبیات در سالهای اخیر اظهار کرد: یکی از اتفاقاتی که در سالهای گذشته رخ داد، تقسیمبندیهای غیر اصولی و تصنعی است. یعنی عدهای میگویند ما خوب هستیم و بقیه هیچ کار ارزشمندی منتشر نمیکنند. متاسفانه در سالهای ابتدای انقلاب تفکراتی ایجاد شد که همه نویسندگان قبل از انقلاب را کوبیدند؛ از فروغ و شاملو گرفته تا هدایت، احمد محمود، گلشیری، دولت آبادی و صمدبهرنگی. حتی شرایط مناسب برای انتشار همه آثار جمع شد و مجبور شدیم از صفر شروع کنیم.
وی افزود: متاسفانه این روزها نسل جوان ما در حوزه ادبیات کهن مطالعه ندارد و بدتر از آن، نویسندگان و شاعران معاصر را نیز نمیشناسند، البته تقصیر نسل جوان نیست چرا که وقتی ما الگوهای نسل پیشین را به جوانان معرفی نمیکنیم، ماهواره و اینترنت به آنها الگو معرفی میکند.
اقبالزاده در توضیح نحوه انتشار کتاب «یاد مهرگان» نیز گفت: در زمان حیات نادر ابراهیمی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان نکوداشتی برای قدردانی از زحمات نادر ابراهیمی برگزار کرد. زمانی که من دبیر انجمن بودم، بعد از فوت نادر ابراهیمی نیز طبق تصمیم هیئت مدیره برای دومین بار مراسم بزرگداشتی در خانه هنرمندان برگزار کردیم و در این نشست افراد سرشناسی به صحبت درباره ویژگی و آثار و شخصیت نادر ابراهیمی پرداختند. بعد از برگزاری این مراسم بود که به فکر جمعآوری مقالاتی درباره نادر ابراهیمی افتادیم و خوشبختانه، خانه کتاب از این طرح حمایت کرد تا به مرحله اجرا درآید، اما تغییر ترکیب هیئت مدیره انجمن باعث شد که کار انتشار کتاب به کُندی پیش رود و کتاب بعد از دو سال منتشر شد.
این نویسنده و پژوهشگر ادبیات کودک و نوجوان درباره این اثر افزود: در این کتاب افراد صاحبنظر از جنبههای مختلف به ویژگیها و آثار نادر ابراهیمی پرداختهاند.
نظر شما