آیین اختتامیه نخستین جشنواره انجمنهای ادبی برگزار شد
صالحیامیری: فردوسی، سعدی و حافظ دارایی سرزمین ما هستند
سیدرضا صالحیامیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین اختتامیه نخستین جشنواره انجمنهای ادبی گفت:باور کنید نفت، گاز و انرژی هستهای دارایی این سرزمین نیست بلکه دارایی ما فردوسی، سعدی، حافظ و امثال ملکالشعرای بهار است. از این رو جامعهای که از فرهنگ و ادب تهی شود به سوی مرگ و نیستی خواهد رفت شاید بتوان با فقر زندگی کرد اما جامعه بدون فرهنگ زنده نخواهد ماند.
وی افزود: عناصر فرهنگی و دینی عناصر اصلی هویتی ما هستند و ما را به تداوم هویت کهن در جامعه امیدوار میکنند. شاید بپرسید هویت چیست؟ هویت چسب بقای یک جامعه است و هر گاه جامعه از هویت خالی شود، آن جامعه از هم فرو میپاشد. در جامعه ما سعدی، فردوسی، حافظ و ملکالشعرای بهار و ... هویتبخش نسلهای گذشته و امروز هستند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: اگر امروز به زبان شیرین فارسی با هم سخن میگوییم مدیون تلاش و همت فردوسی، سعدی، حافظ و ... هستیم. از این منظر اهل ادب را پرچمدار هویت ملی و از تبار سعدی و حافظ میدانیم و معتقدیم که تبار شعر و ادب در این سرزمین تبار عمیق و ریشهداری است. گاه این عمق به نقاط دیگر جهان نیز سرایت کرده به طوری که در زمان تصدی گری ریاست کتابخانه ملی به هر کشوری سفر کردم، سخن از گاز، نفت و غیره نبود، بلکه سخن از شعر، ادب و فرهنگ ایرانی بود و آثار خطی و کهنی که از فرهنگ و علم ما در کتابخانههای این کشور از روسیه تا پاریس و حتی آفریقا وجود داشت.
صالحیامیری اظهار کرد: وقتی به نفوذ فرهنگ ایران در اقصی نقاط دنیا مواجه میشوید، حیرت میکنید. تقریبا 2 میلیون نسخ خطی به زبان فارسی وجود دارد که تنها پانصد هزار نسخه در ایران است و مابقی در کتابخانههای خارج از کشور است. بنابراین باید گفت باور کنید نفت، گاز و انرژی هستهای دارایی این سرزمین نیست بلکه دارایی ما فردوسی، سعدی، حافظ و امثال ملکالشعرای بهار است.
وی افزود: از این رو جامعه ای که از فرهنگ و ادب تهی شود به سوی مرگ و نیستی خواهد رفت شاید بتوان با فقر زندگی کرد اما جامعه بدون فرهنگ زنده نخواهد ماند. باید باور کنیم تدوام زیست جامعه ما با تدوام حیات انجمنهای فرهنگی، اصناف و نهادهای فرهنگی گره خورده و اگر قرار است فرهنگ تولید شود باید از طریق این انجمنها و نهادهای فرهنگی باشد و وزارت ارشاد و دولت نیز کمکیار و همراه شماست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: دکتر روحانی، رئیسجمهوری در سال 92 اعلام کرد که قصد دارند تصدی امور فرهنگی را به نهادهای فرهنگی مردمی واگذار کنند و دولت نقش همراهی و یاریگری داشته باشد، اکنون باید این مهم محقق شود. ضمن اینکه دولت به تنهایی نمیتواند نیازهای فرهنگی جامعه را تامین کند و قطعا نیازمند کمک انجمنها و نهادهای فرهنگی مردمی است و ما با دادن مجوز به نهادها و انجمنهای فرهنگی درصدد هستیم که امور فرهنگی به مردم واگذار شود.
صالحی امیری بیان کرد: اگر جامعه ما از آسیبهای بسیاری رنج میبرد به دلیل دور شدن از فرهنگ است و اگر در جامعه طلاق، اعتیاد، ایدز و مشکلات اخلاقی وجود دارد به دلیل ندانستن قدر و منزلت اهل فرهنگ است. حضور اهل فرهنگ در جامعه همچون پادزهری است که جامعه را از اشتباهات متعدد دور میکند.
وی افزود: جامعه بیش از هر زمان دیگری باید به چشمهسار ادب، فرهنگ و هنر برگردد، عرصهای که جامعه ما بیش از هر زمان دیگری به آن نیازمند است و اگر قرار است بر قلههای توسعه قرار بگیریم باید اهل فرهنگ پرچمدار توسعه باشند. بنابراین باید در سال 96 انجمنهای ادبی ساماندهی شود و در هر انجمن در یک مجمع نمایندهای معرفی کند و آن مجمع ثبت شود. با تشکیل مجمع توجه به نیازها و ضرورتهای مالی انجمنها ساماندهی شود و ما نیز در وزارتخانه پس از مشورت با مسئولان یک ردیف بودجه به مجمع انجمنهای ادبی اختصاص خواهیم داد تا بخشی از مشکلاتشان کاسته شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: ما معتقدیم که انجمنها، حلقه واسط میان ما و ملت هستند و میتوانیم پیام خود را از طریق آنها به جامعه برسانیم و پیام جامعه را نیز از طریق انجمنها بشنویم.
در آیین اختتامیه نخستین جشنواره انجمنهای ادبی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از سایت نقد شعر، ترجمه 10 جلد کتاب در رابطه با گام به گام با آموزش داستاننویسی حرفهای رونمایی کرد. همچنین در این مراسم از پیشکسوتان انجمنهای ادبی با لوح تقدیر، هدیه نقدی و نشان ملکالشعرای بهار قدردانی شد.
نظر شما