«در فاصله دو نقطه...!» زندگینامه مصور ایران درودی، نقاش نامدار ایرانی از سوی نشر نی است که در سیامین نمایشگاه کتاب تهران عرضه شده است.
ایران درودی در بخشی از این کتاب، آورده است: «تجربههای همزیستی با این خانواده (برتا)، سبب شد از اوج برج عاج و قصرهای بلورین رؤیاهایم به زیر بیایم. استثمار آدمیان بر یکدیگر و بیرحمی آنها را ببینم و سرانجام سقوط دردناکشان را شاهد باشم.»
«در فاصله دو نقطه...!» اتوبیوگرافی ایران درّودی، نقاش ایرانی است. درودی نکته به نکته تمامی آنچه شخصیت وی را ساخته است در این کتاب نوشته است. زبان این نقاش در کتاب ساده و روان است. در بخشهایی از این زندگی نلمه خود نوشت متناسب با موضوع نگاشته شده، تابلوهای نقاشی این هنرمند نیز آمده است.
شرح حال زندگی افراد خانواده و توضیحات جزئی و تیزبینانه نقاش زن ایرانی همچون نژاد، رفتار و آداب افراد پیرامون این اثر را خواندنیتر کرده است. دیدار با ابراهیم پورداوود، سهراب سپهری، احمد شاملو، فروغ فرخزاد، خسرو گلسرخی، فرح دیبا، مهدی اخوان ثالث، بهمن مفید، ژان کوکتو و برتا سلکیند از وجوه تاریخی این اثر است که میتواند برای مخاطبان جوان کارآمد باشد.
شاید شرح تابلوهای نقاشی این هنرمند یکی از بخشهای این اثر باشد که آمدنش بین خاطرات او بتواند مخاطب را به میهمانی تماشای آثار ایران ببرد. نور بهعنوان برجستهترین ویژگی تابلوهای نقاشی ایران درودی با منشأهای مختلفی که گاه از دل زمین و گاه از میان آسمان متبلور میشود، در کتاب به خوبی قابلملاحظه است.
ایران دَرّودی نقاش برجسته ایرانی در سال ۱۳۱۵ در شهر مشهد به دنیا آمد. او همچنین کارگردان، نویسنده، منتقد هنری و استاد دانشگاه رشته تاریخ هنر است. درودی به عقیده برخی پیرو مکتب فراواقعگرایی (سورئالیسم) است. پدرش خراسانی و مادرش قفقازی بود.
خانواده پدری درودی از قدیم تاجر بودند و خانواده مادرش پس از انقلاب اکتبر به ایران آمده بودند. خانواده ایران در دوران کودکیاش، در هامبورگ زندگی میکردند اما با شروع جنگ جهانی به ایران آمدند، چند سالی در مشهد اقامت کردند و در ادامه به تهران آمدند. ایران درودی بهواسطه علاقهاش به نقاشی در کنار فراگیری درس در مدرسه به آموزشگاههای آزاد طراحی و نقاشی می فرت تا اینکه وقتی ۱۵ سال سن داشت راهی پاریس شد و در دانشکده بوزار به تحصیل نقاشی پرداخت.
مدرسه لوور پاریس، دانشکده سلطنتی بروکسل، انیسیتوی آر. سی. آی نیویورک ازجمله مؤسسات هنری بودند که این هنرمند در ایام جوانی رشتههای مختلف هنری را در آنها فراگرفت. پس از پایان تحصیلاتش به ایران بازگشت و برای اولین بار اردیبهشت ۱۳۳۹ در تالار فرهنگ تهران نقاشیهایش به نمایش درآمد.
تا امروز نمایشگاههای زیادی به صورت مشترک و انفرادی از آثار این هنرمند نقاش در داخل و خارج از ایران به نمایش گذاشته شده است. فاصله دو نقطه زندگینامه خودنوشت این هنرمند باسابقه است که بهتازگی و در نمایشگاه سیام کتاب از سوی نشر نی به چاپ نوزدهم رسیده است.
احمد شاملو در ۱۴ اسفند ۱۳۵۱ شعری سروده که نقل کردهاند به بانو ایران درودی نقدیم شده است. این شعر در مجموعه ابراهیم در آتش منتشر شد. شامل در این شعر بهقدرت بیان نقاشی اشاره میکند و در پایان مینویسد:
تمامی الفاظ جهان را در اختیار داشتیم / و آن نگفتیم / که بهکار آید، / چراکه تنها یک سخن / یک سخن در میانه نبود: / آزادی! / ما نگفتیم / تو تصویرش کن!
نوزدهمین چاپ از کتاب «در فاصله دو نقطه...!» با ۲۸۸ به بهای ۲۰ هزار تومان در سال ۱۳۹۶ از سوی نشر نی روانه بازار کتاب شده است.
نظر شما