مدیرعامل خانهکتاب در تجلیل از یکصد و ده اهل قلم پیشکسوت مطرح کرد
خانهکتاب وظیفه دارد فارغ از هرگونه نگاه، سراغ اهالی قلم برود
مدیرعامل موسسه خانهکتاب با اشاره به نبود تصویر بسیاری از اهالی قلم در رسانهها و کتابها، انتشار کتاب «یادگار ماندگار» را اقدامی برای بزرگداشت پیشکسوتان این عرصه عنوان کرد.
او توضیح داد: متاسفانه در بسیاری از مجلات، کتابها و روزنامهها خلأ بسیار عجیبی برای به تصویرکشیدن این عزیزان وجود دارد در صورتی که در مورد اقشار دیگر مانند ورزشکاران شاید این خلا بسیار کم باشد و یا اصلا وجود نداشته باشد.
جلیسه با اعلام اینکه دفتر دوم این مجموعه در دست تدوین است، افزود: بهعبارت دیگر اسفندماه سال گذشته که عکاسی دفتر نخست تمام شد پروژه دفتر دوم نیز آغاز شد.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب توضیح داد: دفتر نخست این مجموعه خصوصیت بارزی دارد و آن این است که تمام متولدان پیش از 1300 شمسی را در بردارد البته در دفتر دوم نیز تعدادی ثبت شدهاند اما بسیار محدود است.
این مقام مسئول با بیان اینکه خانهکتاب وظیفه خود میداند فارغ از هرگونه نگاه سراغ اهالی قلم برود و عکسی به یادگار داشته باشد و در گستره عمومی پخش کند، ابراز تاکید کرد: خانهکتاب این اقدام را کاری کوچک برای تکریم و بزرگداشت اهالی قلم میداند.
جلوی تخریب خانههای نویسندگان گرفته شود
سخنران بعدی این مراسم غلامرضا امیرخانی، معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی بود. امیرخانی با تاکید براینکه اهالی قلم و اندیشه را باید پاس داشت، این پرسش را مطرک کرد که آیا این بزرگداشتها کفایت میکنند؟
وی در این مورد به حمایت های مالی و صنفی از اهالی قلم اشاره کرد و گفت: نویسندههایی که به سن کهولت میرسند را چه کسی حمایت خواهد کرد؛ شاید کارهای خوبی بهخصوص در خانهکتاب در این راستا صورت گرفته است که از آن میان میتوان به بیمه اهلقلم اشاره کرد اما هنوز خیلی کارها هستند که باید انجام شود.
امیرخانی با بیان اینکه ناشران و نویسندگان قشر مظلومی هستند، افزود: نه تنها رعایت نشدن حقوق آنها در داخل کشور زشت و زننده است بلکه نپیوستن ایران به قانون کپیرایت بهلحاظ بینالمللی نیز وجه خوبی ندارد. متاسفانه اکنون به وفور شاهد سرقت ادبی هستیم بنابراین باید چارهای اندیشید تا حق و حقوق مولفان و ناشران حفظ شود.
وی با ابراز نگرانی از اینکه کتابفروشیهای راسته انقلاب بهتدریج به سمت فروش لوازمالتحریر بروند کمااینکه رفتهاند، گفت: متاسفانه اکنون شاهد تخریب خانههای بسیاری از پیشکسوتان اهل قلم هستیم که از آن میان میتوان به استاد محمود شهابی اشاره کرد.
معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ابراز امیدواری کرد که شورای شهر بیش از پیش در راستای حفظ منازل و کتابخانههای اهالی قلم کوشا باشد چرا که این عزیزان سرمایههای فرهنگی کشور هستند و نباید آنها را بهراحتی از دست داد.
منزلت قلم به هر نوشتهای تعلق نمیگیرد
سخنرانی احمد سمیعی، مترجم، ویراستار و مدرس دانشگاه بخش دیگر این مراسم را بهخود اختصاص داد،
وی اهالی قلم را در زمره کسانی دانست که قدر ارزش آنها بیشتر با غیابشان احساس میشود. سمیعی در این مورد مثالی زد و گفت: مثلا ارزش هوا که همه جا حضور دارد و ما به رایگان آن را تنفس میکنیم را احساس نمیکنیم اما اگر راه تنفس ما را ببندند ارزش حیاتی هوا را لحظه به لحظه احساس خواهیم کرد. همچنین ارزش آب را وقتی احساس میکنیم که در کویر و بیابان سیر میکنیم و راهی برای نوشیدن نمییابیم.
وی افزود: در عالم خیال اگر تصور کنید که قلم از کار بیفتد چه کوه و دریایی از نابسامانیها و کمبودها پیش خواهد آمد، آنگاه قدر قلم را بازمیشناسیم. در حرمت و جایگاه قلم همین بس که سوره قلم به قولی اولین سوره و به قولی دیگر دومین سوره بعد از فاتحةالکتاب نازل شده است.
این مترجم با تاکید بر اینکه قدر و شأن قلم چون افتاد روشن است. تمدن به معنای اخص آن با قلم و کتابت آغاز شده است، یادآور شد: نمیتوان جامعه متمدنی را بدون قلم خیال بست. بهروزگار ما حتی آنچه در رسانههای همگانی اعم از مکتوب و غیرمکتوب پخش میشود مستقیم و یا غیرمستقیم مدیون قلم است.
سمیعی با بیان اینکه منزلت قلم به هر نوشتهای تعلق نمیگیرد هرچند آن نوشته به لحاظ زبان و بیان در اوج فصاحت و بلاغت باشد، تاکید کرد: قلم باید در خدمت صلح و دوستی باشد نه در خدمت ظلم و تفرقهافکنی. نویسندگان و اهالی قلم باید به این مهم توجه داشته باشند.
نظر شما